n membru al echipei internationale care a cautat in 1990 presupusele conturi secrete ale dictatorilor sustine ca Marin Ceausescu, fratele fostului lider comunist, nu s-a sinucis, asa cum se credea pana acum. Pentru prima oara in ultimii 20 de ani, acest dosar, considerat clasat, ia o turnura cu totul noua si scoate la iveala dubii serioase, care pun sub semnul intrebarii verdictul de sinucidere prin spanzurare, dat de anchetatorii austrieci.
Fost sef al Agentiei Economice a Romaniei de la Viena, Marin Ceausescu a fost gasit fara suflare in ziua de 28 decembrie 1989, investigatiile austriecilor incheindu-se cu un singur verdict: sinucidere. Marin era unul dintre demnitarii fostului regim care controlau spionajul tarii noastre in Europa de Vest. Data fiind relatia sa de rudenie cu dictatorul, dar si gratie pozitiei pe care a ocupat-o la Viena timp de 16 ani, informatiile pe care le detinea Marin Ceausescu referitoare la situatia presupuselor conturi secrete ale cuplului dictatorial s-ar fi putut dovedi cruciale.
Romania libera prezinta astazi in premiera concluziile avocatei americano-elvetiene Suzanne Wolfe Martin privind moartea lui Marin Ceausescu. In timpul misiunii incredintate de cabinetul Petre Roman, experta s-a interesat la Viena de imprejurarile in care Ceausescu si-a pierdut viata
. Ea sustine ca a vazut fotografii ale cadavrului si ca acesta nu prezenta semnele tipice ale unei morti prin spanzurare. Concluzia sa este fara echivoc: Marin Ceausescu nu s-a sinucis, iar politia din Viena a acoperit acest caz.
In episodul de maine, Dezbaterile Romaniei libere vor prezenta ultimele ore din viata lui Marin Ceausescu, dar si controversele care planeaza in jurul modului in care a decurs examinarea cadavrului acestuia.
Controversele care planeaza de aproape doua decenii asupra eforturilor Romaniei de a elucida problema presupuselor conturi secrete ale familiei Ceausescu se rasfrang si asupra unor personaje-cheie din aceasta ecuatie. Moartea suspecta a lui Marin Ceausescu, la numai trei zile de la executia fratelui sau, marcheaza un punct culminant in evolutia dosarului "Conturile". Pe 28 decembrie 1989, acesta a fost gasit fara suflare de personalul ambasadei, dupa ce aparent s-ar fi spanzurat de o grinda. Marin Ceausescu era unul dintre nomenclaturistii care controlau spionajul Romaniei comuniste in Europa de Vest, iar informatiile pe care le detinea cu privire la situatia presupuselor conturi secrete ale cuplului dictatorial s-ar fi putut dovedi cruciale. Tocmai de aceea, decesul subit a ingreunat si mai mult operatiunea demarata in primele saptamani ale anului 1990.
La Bucuresti si la Viena, disparitia fostului sef al Agentiei Economice din capitala Austriei a fost clasata drept sinucidere. Dar controversa asupra mortii lui Marin Ceausescu ramane de actualitate. La 20 de ani de la acel moment, unul dintre expertii straini care au cautat in 1990 conturile Ceausestilor considera ca raportul intocmit de anchetatorii austrieci ar fi fost, de fapt, o musamalizare. Numele sau este Suzanne Wolfe Martin, o avocata americano-elvetiana cooptata in echipa de investigatori straini pe care Cabinetul Roman i-a angajat pe parcursul anului 1990 sa identifice eventualele conturi pe care Nicolae si Elena Ceausescu le-ar fi detinut la banci din afara tarii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu