marți, 11 august 2009

Aventurile lui Felix, cariera unui informator

Verişoara turnată de Voiculescu susţine că a plecat din ţară cu paşaport legal.Turnătoriile lui Dan Voiculescu au mai făcut victime. Paraschiva Silaghi, verişoara lui Dan Voiculescu, susţine că informatorul Felix a dat pe mâna Securităţii un om nevinovat.

Familia Silaghi este convinsă că vizita inopinată a lui Dan Voiculescu în Germania, din anul 1974, s-a lăsat şi cu alte nenorociri.

„Cine este persoana despre care Dan Voiculescu spune că a fost depistată că ne-a ajutat să plecăm din România? Insist pe chestia asta: în acest dosar
mai există încă o victimă, pe care domnul Voiculescu a dat-o la Securitate. Din anul 1980, Dan Voiculescu a raportat cazul ca fiind încheiat. Pe cel pe care l-a găsit, unde e? Cine este cel care ne-a ajutat? Poate să fie unul dat după regula poliţiei – l-am prins pe primul şi e vinovat, iar dosarul e încheiat“, spun cei doi soţi Silaghi.

Ipoteza soţilor Silaghi este pertinentă. Asta pentru că, potrivit unei declaraţii semnate de Dan Voiculescu, în iunie 1980, actualul senator scrie:„Precizez că în perioada 1973 – 1976, împreună cu tov. col. Gligor Octavian de la Direcţia Paşapoarte am depistat cadrul care a contribuit la fuga familiei Silaghi. Menţionez că în această acţiune am activat atât în ţară, cât şi în repetate rânduri în Republica Federală a Germaniei (RFG). Faţă de cele de mai sus îmi exprim convingerea că analiza făcută a fost deosebit de utilă, ea având rolul de a clarifica poziţia mea faţă de interesele statului român”, se arată în raportul întocmit de informatorul Dan Voiculescu.

Plecare legală

„Acest lucru este o mare prostie. Cum a putut să spună aşa ceva?“, se întreabă Paraschiva Silaghi. Femeia spune că plecarea familiei sale din România, în anul 1973, a fost perfect legală şi că nu au fost ajutaţi de nimeni. „Noi nu am fugit şi nu am părăsit România. Ne-am ales un alt domiciliu în Europa. Scopul plecării noastre a fost strict unul profesional. Am avut şi viză pentru ţările vestice, am avut o plecare legală, cu paşaport legal. Nu am trecut fraudulos frontiera. Am ajuns în Germania pentru că aici se căutau foarte mulţi ingineri. Nu am avut nevoie să introducem cerere de azil politic, pentru că cine introducea cerere de azil politic trebuia să vorbească câteodată şi negativ de România. Noi nu am vrut şi nici nu vrem să vorbim negativ de România. Întotdeauna ne-am gândit la cei rămaşi în ţară: părinţii, celelalte rude şi chiar la domnul Dan Voiculescu. Când cereai azil politic, cei de acasă puteau să aibe nişte probleme. Oricum, înainte să ne stabilim în Germania, noi am mai călătorit şi în Cehoslovacia şi RDG. Dacă era să fugim, fugeam de atunci“, povesteşte Victor Silaghi.

Ajunşi în RFG soţii Silaghi şi-au găsit imediat de lucru. „A durat două sau trei săptămâni până am găsit. De atunci eu am practicat meseria mea de inginer, ajungând să am şi succese profesionale. Germania ne-a dat posibilitatea să ne dezvoltăm. De atunci până acum nu am vorbit niciodată pe nimeni de rău“, a declarat Victor Silaghi.

174 de volume

Despre activitatea de informator a lui Dan Voiculescu, Victor Silaghi e convins că acesta nu a fost forţat de cineva să devină informator. „Domnul Voiculescu nu a acţionat sub o presiune psihică sau din necesitate. Când faci şapte ani de informări, nu se mai poate spune că ai avut viaţa ameninţată, periclitată. Înseamnă că ai încercat să obţii ceva“, mai spune Victor Silaghi.

Familia Silaghi crede că activitatea de informator a lui Dan Voiculescu s-a întins pe o perioadă mult mai îndelungată. „Ştim că pe numele lui Dan Voiculescu există 174 de volume. Noi nu am putut avea acces la toate acestea. Domnul Voiculescu, cu avocaţii pe care îi are, a reuşit să stopeze, prin decizia obţinută la Curtea Constituţională, fluxul de informaţii către public. De aceea, facem un apel şi rugăm instituţiile abilitate să ne pună la dispoziţie dosarele care-i privesc pe membrii familiilor noastre”, spune Victor Silaghi.

Niciun comentariu: