Guvernul a mai ravasit o data, in sedinta de ieri, grila de salarizare, asa-zis unica, a bugetarilor * Efectele risca sa fie dezastruoase, cei care sperau sa fie in varful ierarhiei - profesorii si medicii - trezindu-se la baza ei
Guvernul a stabilit noua ierarhie a bugetarilor, ca sa poata da salarii dupa importanta muncii in societate a fiecarui slujbas la stat. Asa ca "s-a facut dreptate", iar un profesor debu tant, un medic stagiar sau un preparator universitar vor lua leafa cat un plutonier major cu studii medii. Farma cis tii cu facultate sunt mai jos pe scara, cam la nivelul unui soldat fruntas. Si exemplele pot continua.
Marii favoriti ai sistemului bugetar sunt, insa, cei care au arme pe mana. Pentru cei care ii ajuta pe militari sa se faca mari, dascalii si medicii, se mentine dispretul traditional, astfel ca ei au ramas cu cele mai mici salarii din sistemul bugetar. Sindicatele au anuntat deja ca nu sunt de acord cu grila de salarizare care a fost discutata ieri in sedinta Executivului.
Legea salarizarii, despre care premierul Boc a afirmat ca va fi adoptata prin asumarea raspunderii in fata Parlamenului in 2 septembrie, a fost discutata inca o data ieri, in sedinta Executivului. Dupa ce coeficientii de salarizare au fost micsorati de doua ori, o data cu 40% si alta data cu 25%, reprezentantii angajatilor din sistemul sanitar, dar si din invatamant afirma ca sunt foarte nemultumiti de actualele grile; atat profesorii, cat si personalul medical au ramas la baza piramidei salariale. Ultima forma a grilelor de salarizare urmeaza sa fie discutata saptamana viitoare cu reprezentantii sindicatelor, ne-au declarat surse din Ministerul Muncii. Discutiile pe legea unica de salarizare in sistemnul bugetar au inceput in urma cu mai bine de jumatate de an. Principiile legii au fost puse la punct usor, pana cand a venit vorba de bani. Desi Guvernul a anuntat ca proiectul va fi gata pana la 20 iunie, si mai apoi pana la 30 iunie, niciunul dintre termene nu a fost respectat. Negocierile intre sindicate si Guvern s-au impotmolit din doua motive: cine ocupa primele locuri in grila de salarizare si ce salarii se vor acorda. Venitu rile propuse de sindicate au fost respinse pentru ca bugetul nu ar fi facut fata. Salariile bugetarilor vor fi stabilite prin inmultirea coeficientilor de salarizare cu salariul minim pe economie, care in prezent este de 600 de lei. Este posibil ca, in 2010, salariul minim sa fie stabilit la 750 de lei, insa pentru aceasta va fi nevoie de disponibilizari masive in randul bugetarilor.
Lege stramba
Federatia "Solidaritatea Sanitara" sustine ca Legea unica de salarizare a devenit instrument de reducere a salariilor si nu de armonizare si de crestere a lor pentru categoriile defavorizate, astfel ca propune suspendarea discutiilor pe lege, mai ales in contextul economic actual.
"Luand ca exemplu salarizarea la varful ierarhiei, putem observa ca salariile pentru medici sunt mult prea mici raportat la tot ceea ce inseamna un medic, maximum posibil pentru un medic primar (un medic la apogeul carierei sale) dintr-un spital de urgenta (unde are cateva sporuri incluse) fiind 5,10, iar pentru un medic specialist 3,75. Cum medicii sunt varf de ierarhie si restul salariilor din sistem sunt in aceeasi situatie", se arata intr-un comunicat al Comitetul director al Federatiei "Solidaritatea Sanitara" din Romania.
Federatia considera ca legea unica a salarizarii este "unica doar cu titlul, ea preluand si mentinand diferente marcante intre diversele categorii bugetare. Actuala formula a legii leaga orice crestere de salariu si orice posibilitate de avansare profesionala de fondurile bugetare acordate fiecarui sector (alocari realizate de un sistem politic clientelar), eliminand astfel importanta meritului personal si determinand aparitia unui sistem de salarizare nestimulativ".
Potrivit grilelor de salarizare discutate ieri in sedinta de Guvern, managerul de spital cu peste 400 de paturi, care trebuia sa aiba noua salarii minime pe economie va mai beneficia de cel mult 6,80 de salarii minime, potrivit unui document obtinut de ZIUA. In cazul managerilor spitalelor care au mai putin de 400 de paturi, coeficientii vor scadea cu 25%, de la 8,40 la 6,30. Coeficientii managerilor din Serviciile de Ambulanta au fost ajustati tot cu aproape 25%, de la 9 la 6,80, iar cei ai directorilor medicali din aceleasi servicii au fost redusi de la 8,20 la 6,20. La medicul primar coeficientul este diminuat de la 5,75 la 5,10.
Gerontocratia ras-platita
Legea unica de salarizare stabileste o ierarhie bazata predominant pe vechimea in munca si nu pe valoarea personala, fiecare grad sau treapta profesionala acordandu-se in functie de vechimea in munca, iar avansarea facandu-se tot in functie de vechimea in munca, mai arata federatia. In felul acesta sunt blocate oportunitatile de cariera bazate pe merit in sistemul bugetar, tot sistemul fiind centrat pe prezumtia de experienta ce deriva din vechimea in munca. Potrivit sursei citate, alaturi de invatamantul universitar, sanatatea este la cel mai scazut nivel in ceea ce priveste beneficiile de crestere salariala anticipate. Daca pentru forma initiala a grilei, salariile in sistemul sanitar erau mai mici decat cele din alte sectoare, pe noua grila, care are coeficientii micsorati, salariile sunt cu atat mai defavorabile.
Profesorii la baza piramidei
Sindicalistii din Educatie sunt nemultumiti de diminuarea coeficientilor de ierarhizare si ca, in 2010, nu vor avea parte de niciun fel de crestere salaria la, amenintand cu greva generala. Cadrele didactice se afla in jumatatea inferioa ra a grile de salarizare, invatamantul preuniversitar situandu-se la baza piramidei, cu coeficienti cuprinsi intre doua si patru salarii minime pe economie. Profesorii universitari se afla in jumatatea superioara a grilei de salarizare, avand coeficientul 7,6. Noua grila taie mai mult de la profesorii universitari fata de cei de liceu sau scoala. Totusi, un profesor cu peste 40 de ani vechime si care are gradul I nu poate depasi coeficientul de 4,1 iar profesorului I (Studii superioare de lunga durata, ciclul II Bologna) debutant are coeficient de 1,9.
miercuri, 26 august 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu