joi, 30 aprilie 2009

UE şantajează Washingtonul la vize

Bruxelles-ul va cere diplomaţilor americani să solicite viză când vin în statele membre UE, dacă SUA nu elimină obligativitatea vizei americane până în 2009.

Comisia Europeană va propune ca diplomaţii americani să fie obligaţi să depună cerere pentru viză atunci când doresc să călătorească într-unul din cele 27 de state membre UE, dacă Washingtonul nu va elimina obligativitatea vizei americane pentru toţi cetăţenii europeni, se arată într-un comunicat al Comisiei, citat de Reuters. Până în acest moment, Comisia a susţinut că va cere Washingtonului să elimine vizele în toamna lui 2008. Măsura punitivă a UE urmează să se aplice începând cu 1 ianuarie 2009 şi îi va afecta pe americanii care deţin paşapoarte diplomatice sau de serviciu.

„Nici un progres tangibil nu a fost înregistrat în privinţa Statelor Unite, în pofida tuturor eforturilor Comisiei şi ale statelor individuale.

Cetăţenii din 12 state membre UE au nevoie, în continuare, de vize atunci când călătoresc în SUA“, se arată în comunicatul european. „Este inacceptabil să existe cetăţeni din state terţe care nu au nevoie de viză pentru UE, în timp ce cetăţenii europeni nu pot călători fără viză în aceste state“, a precizat Jacques Barrot, comisarul european pentru Justiţie, făcând aluzie la SUA. Din rândul celor 12 state, cărora li se solicită viză, fac parte, în special, noile membre UE (cu excepţia Sloveniei), care participă alături de aliaţii americani la operaţiunile din Irak şi Afganistan.

Includerea tuturor statelor UE în programul american Visa
Wavier, care permite călătoria în SUA fără viză, a stârnit controverse puternice în cursul acestui an, întrucât SUA au început să negocieze acorduri bilaterale pentru eliminarea vizelor cu mai multe state UE, fără acordul Comisiei Europene.

Bruxelles-ul i-a acuzat pe oficialii americani că, în schimbul eliminării vizelor, încearcă să impună acestor state obligaţia de a oferi SUA informaţii despre suspecţii de terorism, precum şi datele cu caracter privat ale pasagerilor curselor transatlantice, ceea ce contravine legislaţiei europene. Cehia, Estonia, Letonia, Ungaria, Lituania şi Slovacia, care au început negocierile bilaterale, au fost ameninţate chiar de Comisie cu iniţierea unei proceduri pentru încălcarea tratatelor UE.

Propunerea Bruxelles-ului de a-i obliga pe diplomaţii SUA să ceară viză vine după ce Comisia Europeană a fost mandatată de statele membre UE, în martie 2008, pentru a negocia cu SUA eliminarea generală a vizelor pentru călătorii europeni. Washingtonul a acceptat să negocieze cu UE doar chestiunile care ţin de responsabilitatea Bruxelles-ului, însă cele care privesc securitatea naţională să fie negociate bilateral. Dorind să accelereze eliminarea vizelor, Comisia a precizat că va oferi Statelor Unite acces limitat la bazele sale de informaţii, pe bază de reciprocitate, însă nici această concesie nu a fost acceptată la Washington.

Administraţia americană insistă ca la bordul curselor spre SUA să fie prezenţi agenţi de securitate americani, ca pasagerii să ofere 19 tipuri de informaţii cu caracter privat (originea etnică, informaţii despre cardurile bancare şi planurile de călătorie), iar statele europene respective să furnizeze amprentele digitale, ADN şi convingerile politice ale suspecţilor de terorism. „Este revoltător. Este vorba despre drepturile fundamentale, dar totul a fost decis în spatele uşilor închise“, a protestat, în urmă cu trei săptămâni, europarlamentarul olandez Sophie In’t Veld.

Niciun comentariu: