joi, 30 aprilie 2009

Ghid-dicţionar pentru cei care suferă de alergii

De joi, toţi producătorii din ţările UE au la dispoziţie un an să-şi treacă pe etichetele alimentelor ingredientele la care cetăţenii sunt alergici. Un ghid-dicţionar îi va ajuta pe consumatori.

Alunele de pădure, nucile, fisticul, soia, ouăle, mărul pădureţ, muştarul, migdalele, ovăzul, crustaceele, ţelina şi seminţele de susan sunt ingredientele pe care producătorii ţărilor UE trebuie să le treacă pe eticheta fiecărui produs
, cu specificaţia că acestea sunt alergene. Măsura se va pune în practică peste un an, timp în care producătorii trebuie să se organizeze.

În ajutorul persoanelor care suferă de alergii din cauza anumitor ingrediente, Centrul European al Consumatorilor din România şi UE au emis „Ghidul obligatoriu al produselor
alergene pe teritoriul UE“. Ghidul conţine lista tuturor ingredientelor alergene care sunt întâlnite în alimentele comercializate pe întregul teritoriu Uniunii Europene.

Varianta sa în limba română cu traducere în toate limbile Uniunii poate fi găsit la adresa http://www.eccromania.ro/publicatii şi astfel orice turist îşi poate întocmi cardul personal de alergii.

Laura Pascu, manager al Centrului European al Consumatorilor din România, ne-a explicat cum poate fi folosit ghidul românesc de către o persoană care este alergică la un aliment şi care pleacă într-o ţară străină. Astfel, cel care se ştie alergic, de exemplu, la ou, deschide site-ul de mai sus şi găseşte traducerea alimentului în toate limbile din UE. Şi le notează separat şi când va ajunge într-un market în ţara pe care o vizitează, va şti să caute pe etichetă produsul care îi provoacă alergia.

Niciun comentariu: