joi, 30 aprilie 2009

Raportul CE: Romania, rezultate slabe in privinta coruptiei la nivel inalt

Raportul pe justitie adoptat miercuri de Comisia Europeana critica Romania pentru performantele slabe in domeniul combaterii coruptiei la nivel inalt si cere Parlamentului "un consens fara echivoc" in acest sens, a spus purtatorul de cuvant al Comisiei in conferinta de presa de la Bruxelles.

"Trebuie sa vedem un consens fara echivoc, inclusiv din partea tuturor din Parlament, pentru a eradica coruptia la nivel inalt", a declarat Johannes Laitenberger. "Stabilitatea DNA trebuie mentinuta si anchetarea fostilor ministri si membri ai Parlamentului trebuie sa se desfasoare", a spus purtatorul de cuvant.

"Situatia din Romania ofera o imagine amestecata", a spus Laitenberger, reluand o formula existenta in raportul politic care a stat la baza raportului final. "Elementele fundamentale ale sistemului functioneaza, dar bazele sunt inca fragile", a explicat el.

"Angajamentul fata de reforma institutiilor si organismelor din Romania este inegala. Desi s-au inregistrat progrese in reforma judiciara, trebuie sa se arate dovada ca exista sanctiuni", a insistat Laitenberger.

Guvernul roman si-a intensificat eforturile si a reusit sa continue procesul de reforma in sistemul juridic si institutional pentru combaterea coruptiei, ANI este functionala, iar Directia Nationala Anticoruptie a inregistrat progrese cu privire la o serie de cazuri la nivel inalt, a enumerat purtatorul de cuvant cateva dintre progresele constatate in cazul Romaniei, dar a atras atentia ca in ceea ce priveste cazurile la nivel inalt acestea trebuie duse pana la capat.

Purtatorul de cuvant a caracterizat rapoartele referitoare la Romania si Bulgaria adoptat miercuri de Comisie drept "obiective si echilibrate". Comisa face tot ce ii sta in putinta pentru a ajuta cele doua tari, dar rezultatele concrete trebuie sa vina din teren, din Romania si Bulgaria. "Subliniez ca este nevoie de rezultate concrete", a mai spus Laitenberger.

Romania a inregistrat unele rezultate in reforma

justitiei, dar rezultatele in lupta impotriva coruptiei, mai ales a celei la nivel inalt, sunt totusi slabe
, fiind necesara mentinerea mecanismului de cooperare si verificare - este principala concluzie a raportului Comisiei Europene privind reforma justitiei din Romania, prezentat miercuri dupa-amiaza la Bruxelles, dupa ce, in prealabil, a fost adoptat de Comisia Europeana.

Documentul, al treilea elaborat in cadrul mecanismului de cooperare si verificare si adoptat cu putin timp in urma in Colegiul comisarilor, releva ca in pofida rezultatelor pozitive inregistrate de Directia Nationala Anticoruptie /DNA/ in initierea anchetelor in cazurile de mare
coruptie, condamnarile date de instantele romane sunt usoare.

Raportul arata ca Ministerul Public si Directia Nationala Anticoruptie au inregistrat performante bune in ceea ce priveste cercetarea dosarelor si au inceput procedurile pentru lansarea anchetelor in cateva cazuri ce implica fosti ministri si membri ai Parlamentului. Totusi, eforturile depuse de DNA pentru a continua investigatiile in unele cazuri importante au fost oprite, intrucat Parlamentul a amanat adoptarea avizului de incepere a urmarii penale. In acest sens, Comisia considera ca investigarea independenta a fostilor ministri si parlamentari de catre autoritatile judiciare trebuie sa poata continua, pentru a reface increderea publica in lupta impotriva coruptiei si in respectarea suprematiei legii.

In acelasi timp, documentul executivului comunitar constata inconsistenta existenta in jurisprudenta in cazul instantelor superioare, inclusiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie in unele cazuri de coruptie la nivel inalt.

'Aplicarea uniforma si consistenta a legii a fost ingreunata si mai mult de recurgerea frecventa la ordonantele de urgenta. Aceasta practica creeaza suprapuneri si contradictii si duce la neajunsuri procedurale in implementare. Jurisprudenta inconsecventa din partea instantelor superioare duce, in schimb, la incertitudine legala. Toti acesti factori slabesc sistemul judiciar, rezultand adesea decizii judecatoresti usoare si frecvente sentinte cu suspendare', adauga raportul CE.

In ceea ce priveste combaterea coruptiei la nivel local, Comisia Europeana aminteste de strategia elaborata de Guvern in luna iunie si retine faptul ca exista semnale privind coruptia generalizata in diferite domenii, precum sanatatea si educatia.

Lupta anticoruptie trebuie depolitizata, iar Romania trebuie sa-si afirme angajamentul ferm in combaterea coruptiei la nivel inalt. In acelasi timp, Romania trebuie sa instituie un sistem accesibil si comprehensiv pentru a oferi cetatenilor sai posibilitatea de a informa in legatura cu cazurile de coruptie - se mai arata in raportul Comisiei Europene privind reforma justitiei in Romania.

'Politizarea cazurilor de coruptie de catre Parlamentul Romaniei si esecul sistemului judiciar in emiterea unor sentinte in cazuri de coruptie la nivel inalt au slabit respectul pentru statul de drept. Eforturile autentice din partea administratiei locale, regionale sau centrale in a combate coruptia sunt prea des blocate la nivel politic', mentioneaza documentul
Comisiei Europene, citat de Rompres.

Raportul noteaza ca masurile care puteau fi luate pentru a imbunatati tratarea cazurilor de coruptie au fost amanate sau nu au fost initiate deloc si ca nu s-au inregistrat progrese reale in zece cazuri importante in care au fost implicati fosti ministri. Aceasta situatie a fost cauzata in parte de faptul ca Parlamentul a blocat investigarea si ca aceste cazuri au fost respinse de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a invalidat decizii anterioare.

'In pofida progresului bun inregistrat pe partea de investigatie, Romania poate arata putine rezultate concrete in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. Desi Directia Nationala Anticoruptie /DNA/ continua sa arate in mod consistent rezultate pozitive in lansarea unor anchete in cazurile de coruptie la nivel inalt, sentintele in justitie raman usoare si lipsite de consecventa', releva documentul executivului comunitar

Niciun comentariu: