rogresul din medicina face ca astazi, proceduri chirurgicale extrem de minutioase, considerate, nu demult, adevarate experimente SF, sa poata fi realizate fara riscuri majore pentru pacient. Potrivit specialistilor francezi, trasplantul total de fata ar putea deveni, in cel mai scurt timp, o interventie la fel de comuna ca si transplantul de ficat, sau cel de rinichi, si asta, gratie succesului inregistrat in cazul a trei pacienti supusi unor astfel de operatii, in decursul ultimilor trei ani. Paciantii respectivi au necesitat interventii majore de corectie faciala, fie in urma unor accidente, fie in urma unor anomalii genetice.
Transplantul total de fata ar putea deveni, in cel mai scurt timp, una dintre procedurile uzuale de transplant, sustine Dr. Laurent Lantieri, unul dintre specialistii francezi care a participat la o astfel de procedura chirurgicala, realizata cu succes, in cazul unui pacient de 29 de ani, desfigurat de o tumora faciala. "Nu exista motive pentru care nu am putea sa ne gandim la transplanturile de fata la fel cum o facem pentru cele de rinichi sau ficat", declara Lantieri, citat de publicatia medicala britanica "Lancet".
In cursul anului trecut, medicii au operat un tanar, a carui fata a fost complet afectata de o tumora. Omul ajunsese sa arate ca un monstru, cu ochii si nasul desfigurate de neurofibromatoza, o afectiune genetica rara ce a dus la dezvoltarea unei tumori gigante la nivelul fetei barbatului. Echipa de medici a inlocuit cea mai mare parte a fetei pacientului - buze, obraji, nas, gura - pastrand insa nealterata structura osoasa. La sase luni de la interventia chirurgicala, barbatul a putut sa clipeasca si chiar sa zambeasca din nou. Un alt caz supus unei interventii similare a fost cel al unui chinez, a catui fata a fost mutilata de ghearele unui urs furios. Medicii i-au transplantat acestuia un nas nou, o alta buza superioara si pometi. Dupa cateva luni, chinezul putea manca, bea si vorbi normal.
"M-am intors in lumea oamenilor care au un chip"
Cel de-al treilea caz de transplant facial partial este cel al unei frantuzoaice, desfigurata de propriul caine. Povestea lui Isabelle Dinoire a facut inconjurul planetei, in urma cu trei ani, dupa ce medicii au decis sa ii transplanteze nasul, buzele si barbia de la o femeie aflata in moarte cerebrala. "M-am intors in lumea oamenilor care au un chip, un zambet, expresii faciale ce le permit sa comunice. A fost ceva de neimaginat pentru ceilalti, dar m-am intors la viata", a marturisit femeia, la 18 luni de la interventia chirurgicala. Interventia pe care a suferit-o in urma cu aproape trei ani a revolutionat viata medicala internationala. Luni intregi, medicii au cautat un donator cu o textura a pielii si grupa de sange similara cu cele ale lui Isabelle. In noiembrie 2005 Dinoire a aflat ca va primi o fata noua. Dupa mai bine de 15 ore petrecute in sala de operatie, medicii au constatat ca interventia lor a fost un succes. Recuperata total, Isabelle, declara ca isi doreste sa duca o viata normala si sa se intoarca la serviciu. "Simt o mare responsabilitate fata de mine, de familia mea si fata de medicii de la Amiens si Lyon, care mi-au dat totul. Nu trece nici macar o zi fara sa ma gandesc la salvatoarea mea", a declarat Dinoire.
Potrivit specialistului francez, citat de AP, dupa interventie, pacientilor li se administreaza medicamente care sa previna respingerea tesuturilor transplantate. Astfel, tanarul a carui fata a fost afectata de tumora, ia trei pastile pe zi. "Majoritatea diabeticilor iau mai multe pastile, insa faptul ca am putut reduce la minim numarul medicamentelor administrate pacientilor, dupa transplant, ne face sa fim extrem de increzatori", mai afirma Dr. Laurent Lantieri, membru al echipei de chirurgi al Spitalului parizian Henri Mondor-Albert Chenevier. Acesta a adaugat ca au existat temeri ca pacienti care vor lua toata viata pastile dupa transplant risca sa aiba cancer sau ca noua fata va fi distrusa in cativa ani din cauza respingerii de catre organism. Expertii au stabilit, insa, ca acesta ingrijorare este nejustificata, data fiind evolutia ultimelor trei cazuri de transplant partial. In cazul pacientulului francez, ce avea fata paralizata din cauza tumorilor, specialistii francezi nu au avut siguranta ca nervii vor creste ulterior transplantului. Aveau sa descopere, dupa interventia chirurgicala, ca pacientul putea clipi, semn ca, in cazul sau, creierul a reactivat conexiunile nervilor faciali inactivi de o lunga perioada de timp.
Exista si voci care sustin ca procedurile nu sunt atat de sigure pe cat se crede
Asa cum era de asteptat, au aparut si primele voci care sustin ca astfel de proceduri nu sunt atat de sigure pe cat se crede. Specialistul german Patrick Warnke, chirurg plastic de la Universitea Kiel din Germania sustine ca, dupa parerea sa, problema respingerii tesutului nou transplantat nu poate fi rezolvata. In schimb, considera ca tesuturile pot creste din nou din celulele stem ale pacientului.
Cu toate acestea, cel mai mare obstacol pentru transplantul fetei este cel social, nu cel stiintific, sustin expertii. Medicii intentioneaza sa realizeze mai multe transplanturi, dar este foarte greu sa gaseasca donatori. "Oricine spune ca ar accepta un transplant de fata daca ar fi desfigurati", spune Lantieri. "Ramane o intrebare: ati accepta sa fiti donator, sau ca cineva din familia dumneavoastra sa semneze un astfel de acord. Aici sta problema", incheie specialistul francez.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu