bsolventii de liceu care nu au promovat examenul de Bacalaureat in prima sesiune au suferit de caldura in salile de examen. “Am avut apa, dar era imposibil de respirat. Eram lesinati cu totii, dar nici supraveghetorii nu au avut cum sa ne ajute. La un moment dat, stateam cu usa si cu geamurile deschise, dar nu se simtea nici un fel de racoare”, ne-a precizat un candidat nadusit, abia iesit de la examen. ISMB le-a asigurat candidatilor apa potabila, pentru a le mai diminua suferinta. “Am incercat sa le cream elevilor conditii optime pentru a se putea concentra. Am ales salile umbrite, acolo unde in mod normal este mai multa racoare. Din nefericire, nu putem asigura aer conditionat in toate scolile. Totodata, centrele de evaluare aveau obligatia de a le asigura candidatilor apa potabila”, ne-au precizat surse din cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.
Poezia «Acuarela» de Ion Minulescu i-a pus la incercare pe elevi
Elevii care nu au absolovit Bac-ul in prima sesiune au avut de analizat la primul subiect poezia “Acuarela”, a lui Ion Minulescu. Astfel, candidatii trebuiau sa mentioneze doua teme si motive literare prezente în poezie, de transcris din text doua structuri lexicale care contin imagini auditive, de comentat sase-zece rânduri din prima strofa a poeziei prin evidentierea relatiei dintre ideea poetica si mijloacele artistice, de prezentat semnificatia titlului prin raportarea la textul dat si de demonstrat încadrarea poeziei în lirica simbolista. La subiectul al doilea, candidatii au avut de scris un text de tip argumentativ de 15-20 de rânduri, pornind de la ideea exprimata în afirmatia “Forma reala a fericirii e nadejdea. Cine nu mai spera, nu poate fi fericit” din textul “Spovedanii” de Victor Eftimiu. La ultimul subiect, absolventii de liceu din anul 2008 trebuiau sa scrie un eseu de doua-trei pagini despre un personaj feminin dintr-un roman scris in perioada interbelica. Secretarul de stat pentru învatamânt preuniversitar, Zvetlana Preoteasa, i-a sfatuit pe profesori sa fie “atenti si exigenti”, iar pe elevi, sa se multumeasca “mai bine” cu o nota mai mica decât sa fie eliminati încercând sa ia o nota mai mare
, dupa ce au fost prinsi copiind. La examen s-au înscris 30.433 de candidati care nu au promovat sau nu s-au prezentat la sesiunea din iunie a Bacalaureatului. Candidatii nu au avut voie sa intre la examen cu nici un fel de materiale scrise sau electronice, care i-ar putea ajuta la examen. “Obiectele personale ale candidatilor la examenul de Bacalaureat au fost stranse si depozitate in pungi. Riscul de a fi pierdute sau furate obiectele elevilor este minim, pentru ca pungile au etichete cu numele acestora, iar sala in care sunt depozitate este pazita de un profesor supraveghetor”, ne-a precizat directorul relatiilor publice al Ministerului Educatiei, Daniel Tomoni. In Capitala, au fost eliminati doar zece elevi din examen, pentru ca incercau sa copieze, ne-a precizat inspectorul general scolar al ISMB, Stelian Fedorca. De asemenea, la Bistrita - Nasaud alti trei elevi au fost dati afara. Incidente grave, ca in prima sesiune a Bacului, n-au mai fost semnalate. In sesiunea din iunie au fost cazuri de frauda in care s-a lasat cu arestari.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu