marți, 7 iulie 2009

Boomul şpăgilor loveşte căminele studenţeşti

resc tarifele şi la cazările studenţeşti. Şpaga pentru un loc în cămin este cât o lună de chirie într-o garsonieră de lux.

Preţurile de vânzare a locurilor în cămine au crescut. Şefii organizaţiilor studenţeşti spun că anul acesta un pat de cămin costă 500 de euro
şi poate ajunge şi la 1.000 de euro, cum e cazul căminelor de la Medicină. Anul trecut, preţurile practicate oscilau între 200 şi 500 de euro, în funcţie de cămin.

Cel mai slab cotate locuri în cămin în Bucureşti sunt la Agronomie. În topul locurilor de cazare urmează căminele proaspăt renovate din complexul Leu, unde există interfon, se intră pe bază de cartelă şi sunt condiţii foarte bune. Urmează cele ale Universităţii Politehnica şi căminele Moxa şi Belvedere ale Academiei de Studii Economice.

Preşedintele Uniunii Studenţilor din România (USR), George Păduraru, spune că peste 40.000 de studenţi nu vor avea locuri în cămine în anul universitar 2008-2009 şi cere Ministerului Educaţiei să rezolve această problemă.

Petrea Gabriel, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), a precizat că, începând cu 15 septembrie, UNSR va înfiinţa în Regie un birou
de informare pentru studenţi pentru a-i ajuta să-şi găsească un loc de cazare
.

Ministerul Educaţiei precizează că asigurarea locurilor în cămine intră în atribuţia rectoratelor universităţilor. Mai mult, deficitul de locuri în cămine trebuie susţinut prin rapoarte foarte ample, care trebuie să se bazeze pe numărul de cereri de cazare şi pe numărul efectiv de locuri în cămine. „Pentru a vedea dacă într-adevăr situaţia stă aşa, trebuie verificat la rectoratele facultăţilor, pentru că avem de-a face cu un sistem descentralizat“, a comentat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mihaela Suciu.

Niciun comentariu: