joi, 19 martie 2009

Tragedie romaneasca pe "acoperisul" Americilor

Alpinistul roman Laurentiu Bulareanu a murit ieri-dimineata in timp ce cobora de pe virful argentinian Aconcagua (6.962 de metri), pe care tocmai il cucerise alaturi de sotia sa.

Bucureteanul Laurentiu Bulareanu, in virsta de 31 de ani, pornise alaturi de sotia lui, Claudia (30 de ani), in cucerirea virfului Aconcagua din Argentina. Cei doi alpinisti romani au atins virful, insa, in momentul coboririi, barbatul a inceput sa se simta rau, declara surse ale politiei locale pentru presa locala, citate de MEDIAFAX. Sotia lui Laurentiu s-a indreptat spre cel mai apropiat popas, la mica distanta de refugiul Nido de Condores, la altitudinea de 5.500 de metri, pentru a cere ajutor. Salvamontistii au ajuns insa prea tirziu, romanul fiind gasit mort. Cauza decesului nu a fost, deocamdata, stabilita. Corpul neinsufletit al lui Bulareanu a fost dus de la refugiul Nido de Condores la baza Plaza de Mulas, la aproximativ 4.000 de metri inaltime.

Ambasada Romaniei din Buenos Aires a fost anuntata tot ieri de agentia de turism Viajes Aymara, cea care a organizat expeditia, de moartea alpinistului roman. Persoanele aflate la „baza“ expeditiei (la circa 4.000 de metri altitudine) tineau legatura cu ghidul de pe munte si au fost informate despre deces, informind la rindul lor ambasada romana, a relatat, pentru Cotidianul, ambasadorul tarii noastre in Argentina, Ion Vilcu.

Decesul s-a produs la circa 6.000 de metri, unde cei doi alpinisti au dormit in noaptea de simbata spre duminica, si unde nu se putea acorda asistenta medicala nici macar cu elicopterul. Corpul neinsufletit a fost transportat, ieri, cu elicopterul in orasul Mendoza, iar sotia barbatului a fost transportata intii la 100 km de Mendoza, apoi in oras. Impreuna cu autoritatile locale, ea a facut demersurile necesare pentru inregistrarea oficiala a decesului, urmind ca autopsia sa releve cauza mortii. Ambasadorul spune ca, din pacate, foarte putini romani anunta ambasada cind ajung in zona, reprezentanta diplomatica fiind instiintata doar de autoritatile locale ale provinciei Mendoza daca se intimpla vreun accident. Familia este cea care in general se ocupa de repatrierea trupului neinsufletit, dar ambasada acorda tot sprijinul necesar, atit birocratic (pentru emiterea pasaportului mortuar), cit si alte detalii necesare, de exemplu, va contacta o firma de servicii funerare, a precizat ambasadorul Vilcu, adaugind ca tine legatura cu sotia alpinistului.

David Neacsu, primul alpinist roman care a urcat pe Aconcagua, crede ca ploiesteanul a avut ghinion: „Pe virful acesta au urcat 20 de romani numai in 2008, si unul singur a murit. Daca in alpinism pierzi cu 1-0, nu te mai intorci acasa“. Chiar daca Aconcagua are 7.000 de metri, conditiile meteo si presiunea atmosferica extrem de scazuta il fac sa fie considerat un virf de 8.000 de metri, explica Neacsu periculozitatea de pe Aconcagua. „Este virful pe care se antreneaza majoritatea echipelor care pleaca in Himalaya. Si noi, inainte de a urca in Himalaya, am mers si ne-am antrenat acolo. Datorita faptului ca se afla in apropierea Ecuatorului, presiunea atmosferica este diferita de un munte situat la alte latitudini“, mai spune alpinistul.

Presa locala relateaza pe larg despre expeditia in urma careia si-a pierdut viata Laurentiu Bulareanu. „Cuplul de alpinisti a fost transportat de o firma de turism local pina la poalele muntelui, de unde a inceput urcusul, atingind virful simbata. La intoarcere, sotia lui Bulareanu o luase inaintea alpinistului. Dupa o vreme, ingrijorata ca sotul ei nu mai aparea, a apelat la Politie“, relateaza www.mdzol.com. O alta publicatie argentiniana, „Diario Panorama“, avanseaza ipoteza unui stop cardiac: „Bulareanu a decedat la intoarcerea in camping, din cite se pare de la un stop cardiorespirator, dupa cum au declarat reprezentanti ai echipei de cautare care i-a gasit trupul“. „Pina azi, in parcul natural au intrat 3.800 de persoane, iar Bulareanu a fost prima victima a virfului Aconcagua in acest sezon“, mai adauga ziarul sud-american.

„Eu cred ca sansele unui stop cardiac sint mici“, spune in replica Istvan Toaso, alpinist din Miercurea-Ciuc, care a urcat pe Aconcagua pe 11 ianuarie, cu putin timp inaintea lui Laurentiu. „Inainte de a urca pe munte se fac analize medicale. Inclin sa cred ca nu au asteptat sa se aclimatizeze corespunzator. In cazuri din acestea risti ca plaminul sa se umple cu apa si sa ai endem. Aclimatizarea depinde de organismul fiecarui om. La unii dureaza mai mult, la altii mai putin. Muntele e un pic straniu pentru ca iti da senzatia ca te sufoci, ca oricit aer tragi in piept, tot simti ca nu ai aer. Nu prea iti vine sa alergi pe acolo. Dupa 4-5 pasi trebuie sa te odihnesti. Toate astea se intimpla la o altitudine de peste 6.000 de metri.“

*
Subalternul lui Everest

Virful Aconcagua masoara 6.962 de metri, fiind primul ca inaltime de pe teritoriul celor doua Americi. Ocupa astfel un loc fruntas in circuitul celor sapte virfuri, cele mai inalte de pe fiecare continent, un fel de Mecca multipla pentru orice pasionat de alpinism. Face parte din lantul muntos al Anzilor Cordilieri si este localizat in Argentina, la 15 kilometri distanta de granita cu Chile. Virful a fost cucerit prima oara pe 14 ianuarie 1897, de catre elvetianul Matthias Zurbriggen, iar romanul David Neacsu l-a doborit pe 27 februarie 1996. Cel mai tinar alpinist care si-a infipt pioletii pe Aconcagua este americanul Jordan Romero, care a stabilit recordul pe 30 decembrie 2007, la virsta de 11 ani. In comparatie cu alte trasee montane, ruta nordica a muntelui este destul de usor de escaladat. Traseul sudic are in schimb un grad foarte ridicat de dificultate. Nu este necesara folosirea tuburilor de oxigen, cu toate ca presiunea atmosferica de pe virf este doar 40% din cea de la nivelul marii. (C.B.)

Palmares. Laurentiu Bulareanu a mai escaladat urmatoarele virfuri:

*
Kaskar - Turcia (2004)
*
Aladaglar - Turcia (2004)
*
Ercyes - Turcia (2004)
*
Kilimanjaro - Tanzania (2006)
*
Ol Doinyo Lengai - Tanzania (2006)
*
Mount Meru - Tanzania (2006)
*
Mount Kenya - Kenya (2006)
*
Pirin - Vihren - Bulgaria (2007)
*
Mont Blanc - Franta (2007)
*
Monte Rosa - Italia (2007)
*
Rila - Mussala - Bulgaria (2007)

Niciun comentariu: