joi, 19 martie 2009

Credite pentru rău-platnici

5,9 milioane de români sunt datori la bănci. Dintre aceştia, mai bine de 350 de mii figurează la Biroul
de Credit pe lista rău-platnicilor. Iar numărul acestora ar putea să crească şi mai mult în condiţiile în care aprecierea euro a dus la creşterea ratelor lunare cu mai bine de 15% în ultimele luni. Totuşi, în goana lor după clienţi, băncile nu mai ţin cont nici de sfaturile băncii centrale (care cer multă atenţie când vine vorba de creditare), nici de statisticile oficiale referitoare la restanţieri, care se schimbă de la o lună la alta.


Astfel că a apărut un nou produs
bancar, “creditul pentru rău-platnici”. Acesta a fost lansat de curând de Citifinancial: “Acum oferim împrumuturi şi celor aflaţi în Biroul de Credite!”. La prima vedere pare o adevărată mană cerească: se cer puţine documente, o carte
de muncă sau un cupon de pensie, un venit lunar net cât jumătate din minimul pe economie şi se aprobă repede. Ceea ce nu trebuie omis este că dobânda finală poate ajunge şi la 50%. Banca îşi informează din prima clienţii că nu ţine cont de statutul lor de rău-platnici şi că eforturile autorităţilor de a stopa creditele acordate celor care nu-şi plătesc ratele sunt egale cu zero.

Aceasta nu este însă o premieră pe piaţa bancară românească: mai sunt şi alte bănci care ignoră câteodată datele Biroului de Credit. Spre exemplu, CEC sau BCR recunosc că mai închid ochii când vine vorba de datoriile clienţilor, însă numai în anumite condiţii.

De la reprezentanţii Citifinancial am aflat că pot lua un credit de nevoi toate acele persoane care „nu au înregistrat întârzieri la Biroul de Credit în ultimele 3 luni”. Suma maximă care poate fi obţinută este de aproape jumătate de miliard de lei vechi. Cât priveşte dobânda percepută pentru creditele acordate persoanelor fizice, aceasta variază între 8,8% şi 34,49%, fiind de cel puţin două ori mai mare decât dobânzile percepute de restul băncilor de pe piaţă pentru creditele de nevoi personale acordate în lei. Dacă adăugăm şi comisioanele şi taxele de acordare, dobânda anuală efectivă se poate apropia binişor de 45-50%. Aceasta creşte direct proporţional cu datoriile solicitantului.

Şi alte bănci mai închid ochii la datoriile clienţilor

Şi CEC acordă împrumuturi, însă numai după ce se analizează temeinic dosarul solicitantului şi dacă acesta se încadrează într-un anumit scoring. „Se analizează bine dosarul, iar dacă nu e vorba de o sumă foarte mare şi o perioadă îndelungată, persoanele care figurează cu datorii la Biroul de Credit pot lua credite”, au precizat surse din cadrul băncii.

La rândul său, BCR acordă credite şi acelor solicitanţi care figurează cu restanţe de până în 100 de lei şi mai vechi de 90 de zile, fără a solicita garanţii suplimentare. În cazul înregistrării de restanţe cu valori mai mari şi mai vechi de 90 zile, este posibilă creditarea solicitantului, cu condiţia prezentării de garanţii reale solide.

BNR nu se bagă

Potrivit reprezentanţilor BNR, decizia de a acorda sau nu credite persoanelor aflate în baza de date a Biroului de Credit aparţine fiecărei bănci, acestea putând apela la companii care să accepte să încheie asigurări care să acopere riscul de neplată sau chiar să perceapă acestor persoane dobânzi mai mari. În plus, instituţiile bancare sunt obligate să-şi constituie fonduri pentru întreaga perioadă de creditare cu scopul acoperirii riscurilor şi al pierderilor datorate neonorării la scadenţă a datoriilor debitorilor. „Fiecare bancă e liberă să facă acest lucru, dar acesta este un credit care poate crea probleme pe parcurs, ceea ce înseamnă că trebuie să facă provizioane mai mari”, a precizat Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR.

Info plus
:

Niciun comentariu: