joi, 19 martie 2009

Mii de firme, dizolvate la foc automat

Peste 3.000 de societăţi care au „uitat“ să-şi depună bilanţul contabil pe 2005 au fost dizolvate anul trecut. De la 1 februarie, Registrul Comerţului cere dizolvarea altor 3.000 de firme care nu au situaţiile financiare depuse pe 2006. Unele sunt repuse în drepturi de instanţă.

Mii de companii doljene se joacă „de-a dizolvarea“ cu autorităţile în drept, din cauză că nu respectă termenele legale de depunere a situaţiilor financiare anuale obligatorii. Peste 3.000 de agenţi economici din Dolj au fost dizolvaţi anul trecut de Tribunalul Dolj, la solicitarea Oficiului Registrului Comerţului (ORC) Dolj, din cauză că firmele respective nu şi-au mai depus bilanţuri contabile nici la şase luni după expirarea termenelor legale stabilite de lege. „După 1 februarie depunem cereri la Tribunal pentru dizolvarea altor peste 3.000 de firme care nu şi-au depus situaţiile financiare pe anul 2006“, a spus directorul ORC Dolj, Gheorghe Celea. Cifra este destul de mare, având în vedere că în Dolj sunt înscrise aproape 30.000 de firme, din care 25.000 sunt active.

Oricine poate cere dizolvarea

Legea este făcută de aşa manieră încât oricine care ştie că o firmă nu are depuse situaţiile financiare la ORC poate cere instanţei dizolvarea respectivei societăţi. Art. 237 din Legea nr. 31/1991 privind funcţionarea societăţilor comerciale stipulează că tribunalul poate decide dizolvarea firmei care nu a depus bilanţ contabil, la cererea ORC sau a oricărei persoane interesate. Teoretic, oricine află că o societate nu are actele depuse se poate adresa ORC, de la care obţine o dovadă că firma terţă nu şi-a depus bilanţul la timp. Cu documentul respectiv la mână, face o cerere către tribunal de dizolvare a „concurenţei“. Practic, ORC îi aduce în prag de dizolvare pe agenţii economici care nu depun bilanţ.

Firmele solicită repunerea în drepturi

Lipsa de profesionalism a agenţilor economici în ceea ce priveşte depunerea bilanţurilor la termen aduce cheltuieli în plus
şi nervi întinşi pentru patronii şi administratorii care se trezesc dizolvaţi. Aceştia trebuie să se plimbe prin instanţe şi plătesc avocaţi pentru ca societăţile lor comerciale să redevină viabile. Directorul ORC Dolj spune că o bună parte din cele 3.000 de firme dizolvate anul trecut fie se judecă pentru a fi repuse în drepturi, fie au câştigat deja recursurile şi sunt din nou „în viaţă“. „Există societăţi care îşi depun bilanţurile contabile după ce noi cerem dizolvarea, aşa că fac recurs la Curtea de Apel cu dovada că şi-au depus bilanţul şi, evident, redevin societăţi comerciale cu drepturi depline“, a menţionat Gheorghe Celea.

418 societăţi radiate

Pe lângă cele 3.000 de societăţi dizolvate, în 2007, ORC Dolj a desfiinţat 418 firme, prin radiere. Motivele au fost diverse. Majoritatea au fost firme care au dat faliment (156). Alte 127 de societăţi au dispărut ca urmare a dizolvărilor voluntare, adică asociaţii sau acţionarii au decis că nu mai vor ca firma lor să existe, nemaifiind profitabilă, şi au cerut radierea din Registrul Comerţului. Restul până la 418 au fost radiate din cauză că şi-au mutat sediul în alte judeţe, au fuzionat prin absorbţie, s-au divizat total (s-au creat două firme din una), fie pentru că s-au transformat în societăţi profesionale.

Niciun comentariu: