Distribuitorii de internet Airbites si FX Net au fost tinta unor perchezitii ale oamenilor legii. Doua servere "torrent", pe care s-ar fi aflat indexate aproximativ 14.000 de filme, au fost ridicate pentru expertizare. Alti sase ieseni, simpli utilizatori, au ramas fara computere. S-au ridicat sapte computere si peste 500 de CD-uri. Filmele, jocurile si programele erau aduse de pe servere din strainatate, apoi puse la dispozitie pe cele romanesti.
Doua firme furnizoare de internet au ramas fara servere, dupa o perchezitie a politistilor. Daca pina acum „atacul" ofiterilor era indreptat catre simplii utilizatori de PC care faceau download de pe retele, acum politistii si-au indreptat actiunile catre furnizorii de internet. Doua servere torrent apartinind firmelor Airbites si FX Net au fost ridicate de ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF), in urma mai multor perchezitii.
Alte sase locuinte ale unor ieseni au fost cotrobaite de ofiteri, din acestea ridicindu-se sapte calculatoare
si 500 de CD-uri pirat. Anchetatorii spun ca orice utilizator casnic al site-urilor torrent este infractor, insa deocamdata i-au „lovit" pe cei care au avut cea mai mare activitate pe serverele torrent. „Aduc «marfa» de pe servere din strainatate si le pun apoi la dispozitie pe cele romanesti", a detaliat unul dintre ofiterii care au lucrat la acest caz. In total, zece persoane sint cercetate in acest dosar pentru incalcarea Legii drepturilor de autor.
Politistii spun ca perchezitiile au fost efectuate in mai multe zile, la inceputul acestei saptamini. Intre „tintele" ofiterilor SIF au fost si doi furnizori de servicii internet. Potrivit anchetatorilor, site-urile torrent.arm-net.ro si torrent.is.airbites.ro, care functionau pe serverele firmelor FX Net si Airbites, au fost descoperite la sfirsitul lunii decembrie anul trecut.
„Prin intermediul acestora se puneau la dispozitia utilizatorilor opere purtatoare de drepturi conexe, astfel incit acestea sa poata fi accesate de oriunde si in orice moment, care ulterior pot fi foarte usor inscriptionate pe discuri si sa ajunga la vinzare. De pe aceste site-uri se pot descarca fisiere cu extensia .torrent cu ajutorul unor clienti de torrent, prin acest tip de programe fiind prejudiciati titularul drepturilor de autor ale respectivelor opere", a detaliat comisarul sef Petru Balteanu, seful SIF.
Ofiterii care au lucrat la caz spun ca pe unul dintre trackere (site unde sint indexate legaturile catre produsul
ce urmeaza sa fie descarcat) au fost gasite indexate 4.000 de filme, iar pe celalalt 10.000 de productii cinematografice. Acestea pe linga alte mii de jocuri, programe pentru PC si muzica. Anchetatorii spun ca producatorii filmelor nu au acordat licente pentru punerea la dispozitia publicului a productiilor care se regaseau in indexul de pe cele doua site-uri.
„Indexarea era facuta in functie de tipul de filme, sau de formatul si claritatea acestora. Existau link-uri catre filme XXX, de actiune, desene animate, sau versiuni CAM, filmate in cinematografe sau DIVX, de o calitate superioara. Jocurile, programele si muzica erau sortate in acelasi mod", a detaliat unul dintre politistii care au participat la investigatii.
Cel mai scump program descoperit a fost AutoCAD (folosit in arhitectura), a carui achiztionare legala, spun anchetatorii, ajunge la aproape 5.000 de euro.
Nimeni de la Airbites si FX Net nu a vrut sa comenteze
Administratorii celor doi furnizori de internet nu au fost ieri de gasit. La sediul FX Net din Pacurari, de exemplu, se facea curatenie. „Este impropiu spus administrator, pentru ca noi acum apartinem de RDS. De ce nu mergeti la ei sa cereti explicatii? Nu gasiti pe nimeni pina luni. Dar, oricum, nu este nimic ilegal cu serverul de torrent", a afirmat Alina Ionascu, angajata a FX Net.
„Nu stiu despre ce este vorba. Trebuie sa primim de la Bucuresti o pozitie oficiala a companiei, daca va fi cazul. Nu pot sa comentez nimic acum. Nu stiu daca noi, ca RCS&RDS, putem comenta ce au facut sau au avut retelele de cartier inainte sa fie preluate de noi", a declarat Ioana Vaman, coordonator marketing
RCS&RDS.
La sediul Airbites, totii sefii erau „plecati in Austria la convocare". „Se intorc abia peste doua saptamini, reveniti atunci. Acum nu aveti cu cine vorbi", a declarat scurt secretara, dupa ce a intrat prin trei birouri
sa intrebe daca este vreunul dintre sefi disponibil sa stea de vorba cu presa.
Cine descarca un film este infractor
Dintre utilizatori de PC, politistii spun ca i-au ales pe cei care au avut o activitate mai intensa in perioada in care au monitorizat serverele respective. „Sint persoane care aveau contract pentru o banda mai larga de internet si primisera drept de uploaderi pe cele doua servere avute in vedere. Adica puteau pune filme, muzica, programe sau alte opere. Ei luau «marfa» de pe serverele din strainatate si apoi o puneam la dispozitie pe cele romanesti. Si cei care descarca un film, doua savirsesc de fapt o infractiune, insa acum i-am luat pe cei cu activitate mai mare", a mai explicat ofiterul SIF.
Sefii Politiei spun ca respectarea Legii drepturilor de autor este printre prioritati, fiind si o cerinta a Uniunii Europene. „Toti cei care au asemenea preocupari trebuie sa inteleaga ca, indiferent sub ce denumire incearca sa disimuleze aceasta activitate, tot pot fi identificati, oricit ar fi de bine dotati. Multi sint tineri teribilisti, care nu stiu ca se expun si savirsesc o infractiune prevazuta de legea penala, sau mai grav, sint persoane care cunosc legea si totusi o incalca", a explicat comisarul sef Liviu Zanfirescu, seful Politiei iesene.
Toate calculatoarele ridicate in timpul perchezitiilor vor fi trimise la Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor pentru expertizare. Anchetatorii spun ca, in total, zece persoane sint cercetate in acest dosar, printre ei si administratorii celor doi furnizori, fiind acuzati de „promovare de produse pirat" si „reproducerea neautorizata de opere purtatoare de drepturi conexe", riscind pina la trei ani de inchisoare.
Cum functioneaza download-ul de pe torrent
Campania
impotriva calculatoristilor a demarat in urma cu aproape doi ani, cind politistii si procurorii au inceput perchezitiile domiciliare la utilizatorii DC^^. In vara anului trecut, ofiterii SIF au inceput sa isi indrepte atentia si catre site-urile torrent. Acestea sunt practic servere (trackere) pe care sint indexate link-uri de unde se descarcaa fisierele cu extensia «.torrent».
Fisierele pot fi deschise doar cu aplicatii de tip torrent (clienti torrent) instalate anterior pe computer - utorrent, bittorrent, bitcomet, azureus. In momentul in care un utilizator se conecteaza la un site tracker pentru a descarca un anumit fisier, site-ul il adauga pe acesta intr-o lista unde sunt trecute toate sursele disponibile pentru descarcare.
Practic, in loc sa fie descarcat fisierul propriu-zis, utilizatorul salveaza mai intii fisierul „torrent", care are dimensiuni foarte reduse. In momentul in care acesta este accesat, clientii torrent ii cauta pe toti ceilalti utilizatori care au descarcat anterior acest torrent si de la care preia informatia. Spre deosebire de transferul de date prin HUB (cum este cazul programului DCAA) unde un fisier este preluat integral de la un singur user, prin site-urile torrent fisierul care urmeaza sa fie descarcat este impartit si partajat de toti userii care au descarcat anterior torentul asociat. Utilizatorul nu va descarca intregul fisier numai dintr-o sursa, ci obtine de la mai multi utilizatori bucati ale fisierului impartit. Astfel, procesul de download se desfasoara mult mai rapid. Utilizatorii torrent formeaza o retea descentralizata care functioneaza mult mai eficient decit daca schimbul de fisiere s-ar face numai intre doi utilizatori, cum este in cazul celor care folosesc DCAA.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu