In cazul celor opt dosare ale unor fosti si actuali ministri pentru care presedintele Basescu a cerut inceperea urmaririi penale, fiecare face ce vrea. Mai exact, nu exista un consens nici påna acum. Dupa ce ministrul interimar de la Justitie, Teodor Melescanu, a trimis avizele pentru urmarirea ministrilor la Parchet, a aparut o noua problema. Respectiv, din lotul celor opt, patru sunt parlamentari. Presedintii celor doua camere, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, au precizat ca este nevoie si de avizul
Parlamentului pentru urmarirea alesilor. Insa nu aceasta a fost si parerea sefului DNA sau a procurorului general. Vacaroiu si Olteanu au primit din partea secretarului de stat în Ministerul Justitiei Gheorghe Mocuta cåte o scrisoare referitoare la situatia celor opt ministri, insa presedintele Camerei Deputatilor a mentionat atunci ca respectivul document nu reprezenta solicitarea unui aviz, ci doar o informare. Påna ieri asa stateau lucrurile. Nelamurite. Insa ieri, Olteanu a trimis o scrisoare catre Parchetul General in care reia ideea ca pentru inceperea urmaririi penale a unor parlamentari este nevoie de incuviintarea Parlamentului.
Presedintele Traian Basescu i-a cerut ministrului interimar al justitiei, Teodor Melescanu, declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a unor fosti si actuali membri ai Guvernului. Ministrii vizati sunt: Adrian Nastase, Miron Tudor Mitrea, Tudor Alexandru Chiuariu, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Nicolae Paul Anton Pacuraru, Ioan Codrut Seres si Decebal Traian Remes. In replica, Guvernul a anuntat, prin intermediul purtatorului de cuvânt, ca a fost informat de solicitarea sefului statului fara sa prezinte alte comentarii. Ulterior, Teodor Melescanu a mentionat ca nu poate da avizele necesare inceperii urmariri penale deoarece nu a primit de la Presedintie dosarele cauzelor. Dupa mai multe contre publice cu Administratia Prezidentiala, Melescanu a trimis avizele la Parchetul General. Insa a intervenit o noua problema. Respectiv legile confuze, interpretate de fiecare parte politica dupa bunul plac. Drept urmare, cei mai multi dintre politicieni, inclusiv cei juristi, dar si presedintii celor doua camere au atras atentia ca pentru inceperea urmaririi penale in cazul parlamentarilor, in speta a lui Adrian Nastase, Miron Mitrea, Paul Pacuraru si Codrut Seres, este nevoie de incuviintarea camerei parlamentare din care face parte fiecare ales. Incuviintarea presupune o analiza si un raport al Comisiei juridice si un vot in plen care ar putea foarte bine sa fie negativ. Nicolae Vacaroiu i-a transmis secretarului de stat in ministerul justitiei Gheorghe Mocuta, cel care informase Parlamentul despre eventuala urmarire penala a celor opt ministri, ca exista o procedura clara care nu poate fi ignorata: „În Legea 115/1999 se spune ca «ministrul justitiei, constatând ca sesizarea este întemeiata, va înainta întregul dosar la Comisia juridica a Senatului, daca membrul Guvernului este senator», prin urmare, «asupra propunerii de începere a urmaririi penale a celor doi senatori (n.red. - Paul Pacuraru si Codrut Seres) trebuie sa se pronunte Senatul». Purtatorul de cuvânt al Senatului Andrei Alexandru a explicat ca opinia lui Vacaroiu este împartasita atât de membrii Biroului
Permanent, cât si de cei ai Comisiei juridice din Senat. De altfel, senatorii-juristi au cerut procurorilor anticoruptie înca din 8 ianuarie sa le puna la dispozitie întreaga documentatie în dosarul lui Paul Pacuraru.
Inca o incercare la Parchet
Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a confirmat si el ca a primit o scrisoare din partea Ministerului Justitiei privind urmarirea penala a deputatilor Adrian Nastase si Miron Mitrea. Olteanu a mai spus insa ca scrisoarea de la Justitie nu reprezinta o solicitare de aviz pentru urmarirea celor doi deputati pusi in discutie, ci doar o informare privind urmarirea lor penala. Concret, Olteanu a sugerat ca asteapta o solicitare din partea procurorilor pentru a declansa procedura legala în cazul celor doi. Cel putin astepta acum cateva zile. Insa din partea Parchetului presedintele Camerei nu a mai primit nici un raspuns. Drept urmare, Olteanu a trimis o scrisoare catre Parchet, scrisoare care a fost inregistrata ieri. El a reluat in document ideea ca nu se poate incepe urmarirea penala a unor parlamentari fara avizul Parlamentului. Cel putin conform Constitutiei si a Legii raspunderii ministeriale.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu