joi, 30 aprilie 2009

UE şantajează Washingtonul la vize

Bruxelles-ul va cere diplomaţilor americani să solicite viză când vin în statele membre UE, dacă SUA nu elimină obligativitatea vizei americane până în 2009.

Comisia Europeană va propune ca diplomaţii americani să fie obligaţi să depună cerere pentru viză atunci când doresc să călătorească într-unul din cele 27 de state membre UE, dacă Washingtonul nu va elimina obligativitatea vizei americane pentru toţi cetăţenii europeni, se arată într-un comunicat al Comisiei, citat de Reuters. Până în acest moment, Comisia a susţinut că va cere Washingtonului să elimine vizele în toamna lui 2008. Măsura punitivă a UE urmează să se aplice începând cu 1 ianuarie 2009 şi îi va afecta pe americanii care deţin paşapoarte diplomatice sau de serviciu.

„Nici un progres tangibil nu a fost înregistrat în privinţa Statelor Unite, în pofida tuturor eforturilor Comisiei şi ale statelor individuale.

Cetăţenii din 12 state membre UE au nevoie, în continuare, de vize atunci când călătoresc în SUA“, se arată în comunicatul european. „Este inacceptabil să existe cetăţeni din state terţe care nu au nevoie de viză pentru UE, în timp ce cetăţenii europeni nu pot călători fără viză în aceste state“, a precizat Jacques Barrot, comisarul european pentru Justiţie, făcând aluzie la SUA. Din rândul celor 12 state, cărora li se solicită viză, fac parte, în special, noile membre UE (cu excepţia Sloveniei), care participă alături de aliaţii americani la operaţiunile din Irak şi Afganistan.

Includerea tuturor statelor UE în programul american Visa
Wavier, care permite călătoria în SUA fără viză, a stârnit controverse puternice în cursul acestui an, întrucât SUA au început să negocieze acorduri bilaterale pentru eliminarea vizelor cu mai multe state UE, fără acordul Comisiei Europene.

Bruxelles-ul i-a acuzat pe oficialii americani că, în schimbul eliminării vizelor, încearcă să impună acestor state obligaţia de a oferi SUA informaţii despre suspecţii de terorism, precum şi datele cu caracter privat ale pasagerilor curselor transatlantice, ceea ce contravine legislaţiei europene. Cehia, Estonia, Letonia, Ungaria, Lituania şi Slovacia, care au început negocierile bilaterale, au fost ameninţate chiar de Comisie cu iniţierea unei proceduri pentru încălcarea tratatelor UE.

Propunerea Bruxelles-ului de a-i obliga pe diplomaţii SUA să ceară viză vine după ce Comisia Europeană a fost mandatată de statele membre UE, în martie 2008, pentru a negocia cu SUA eliminarea generală a vizelor pentru călătorii europeni. Washingtonul a acceptat să negocieze cu UE doar chestiunile care ţin de responsabilitatea Bruxelles-ului, însă cele care privesc securitatea naţională să fie negociate bilateral. Dorind să accelereze eliminarea vizelor, Comisia a precizat că va oferi Statelor Unite acces limitat la bazele sale de informaţii, pe bază de reciprocitate, însă nici această concesie nu a fost acceptată la Washington.

Administraţia americană insistă ca la bordul curselor spre SUA să fie prezenţi agenţi de securitate americani, ca pasagerii să ofere 19 tipuri de informaţii cu caracter privat (originea etnică, informaţii despre cardurile bancare şi planurile de călătorie), iar statele europene respective să furnizeze amprentele digitale, ADN şi convingerile politice ale suspecţilor de terorism. „Este revoltător. Este vorba despre drepturile fundamentale, dar totul a fost decis în spatele uşilor închise“, a protestat, în urmă cu trei săptămâni, europarlamentarul olandez Sophie In’t Veld.

Supraproducţia de grâu nu ieftineşte pâinea

upă patru ani, România va avea din nou supraproducţie de grâu. Pâinea va rămâne însă la fel de scumpă.

Cu o cantitate de grâu de două ori mai mare decât necesarul anual al ţării noastre, toată lumea iese în câştig, de la producători la depozitari şi până la procesatori. O singură excepţie se va înregistra, consumatorul final, care nu va beneficia de nici un avantaj, pentru că preţul pâinii nu va scădea. Producătorii sunt mulţumiţi că vor avea multă marfă de vânzare, chiar dacă preţul grâului va mai scădea după finalizarea recoltării, iar depozitarii sunt încântaţi că vor avea depozitele pline. În mod evident, cei mai avantajaţi sunt procesatorii, care vor avea la dispoziţie grâu suficient la un preţ redus, dar care nu au de gând să ieftinească pâinea.

Anul acesta se estimează că producătorii agricoli vor obţine o cantitate de grâu peste nivelul celei din 2004, când a atins 7,7 milioane de tone. „Producţia de anul acesta nu este doar bună, este foarte bună. Sunt foarte mulţumit. Grâul este aur curat. Dacă ai în mână atâta aur, nu ai cum să fii nemulţumit“, a spus unul dintre latifundiarii României, Adrian Porumboiu. România a avut probleme cu grâul în ultimii ani pentru că producţiile au fost foarte mici, abia reuşind să acopere necesarul.

Astfel, anul trecut s-au obţinut doar 3,1 milioane de tone în condiţiile în care, în ţara noastră, se consumă anual 3,5 milioane de tone. Pe de altă parte, în această vară, cantitatea recoltată va fi dublă faţă de necesar. „După ce s-a recoltat 85% din grâu, putem spune că ne aşteptam la o producţie mai bună, dar oricum este mult mai bine decât anii trecuţi. Chiar şi cu o recoltă de şase milioane de tone este suficient grâu pentru a acoperi necesarul şi pentru a avea destul şi pentru export“, a spus Viorel Matei, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale din judeţul Timiş.

În aceste condiţii, producătorii au mai multe opţiuni pentru a valorifica producţia. Dacă marii latifundiari au în general un sistem integrat, adică produc grâu, au depozite, dar şi posibilitatea de a-l procesa, ceilalţi trebuie să aleagă: fie vând grâul imediat după recoltare, fie îl depozitează la intermediari sau îl exportă. „Nu se pune problema că nu poţi valorifica grâul. Noi suntem fericiţi cu o producţie cât mai mare. Să ai în mână aurul şi să te întrebi ce să faci cu el? Nu se poate. Eu am sistem integrat, am ce face cu grâul. La o producţie de 140.000 de tone, surplusul îl voi exporta. Deja am aranjamente făcute atât în state europene, cât şi în afara Uniunii“, a spus Porumboiu.

Pentru că, în Europa, grâul este mai scump decât în România, o cantitate semnificativă va ajunge în diferite state din Uniune, care au nevoie de materie primă pentru panificaţie. „Va putea fi vândut în străinătate grâu de bună calitate
, care să fie folosit în panificaţie. De exemplu, în Ungaria se va vinde o cantitate importantă de grâu, pentru că ei preiau de la noi mai ieftin şi apoi vând în alte state, procesat şi mai scump. Producătorii români vând însă grâu şi în Germania, dar şi în Italia, care fabrică multe paste şi nu are o producţie suficientă pentru a-şi asigura materia primă“, a spus Viorel Matei.

Raportul CE: Romania, rezultate slabe in privinta coruptiei la nivel inalt

Raportul pe justitie adoptat miercuri de Comisia Europeana critica Romania pentru performantele slabe in domeniul combaterii coruptiei la nivel inalt si cere Parlamentului "un consens fara echivoc" in acest sens, a spus purtatorul de cuvant al Comisiei in conferinta de presa de la Bruxelles.

"Trebuie sa vedem un consens fara echivoc, inclusiv din partea tuturor din Parlament, pentru a eradica coruptia la nivel inalt", a declarat Johannes Laitenberger. "Stabilitatea DNA trebuie mentinuta si anchetarea fostilor ministri si membri ai Parlamentului trebuie sa se desfasoare", a spus purtatorul de cuvant.

"Situatia din Romania ofera o imagine amestecata", a spus Laitenberger, reluand o formula existenta in raportul politic care a stat la baza raportului final. "Elementele fundamentale ale sistemului functioneaza, dar bazele sunt inca fragile", a explicat el.

"Angajamentul fata de reforma institutiilor si organismelor din Romania este inegala. Desi s-au inregistrat progrese in reforma judiciara, trebuie sa se arate dovada ca exista sanctiuni", a insistat Laitenberger.

Guvernul roman si-a intensificat eforturile si a reusit sa continue procesul de reforma in sistemul juridic si institutional pentru combaterea coruptiei, ANI este functionala, iar Directia Nationala Anticoruptie a inregistrat progrese cu privire la o serie de cazuri la nivel inalt, a enumerat purtatorul de cuvant cateva dintre progresele constatate in cazul Romaniei, dar a atras atentia ca in ceea ce priveste cazurile la nivel inalt acestea trebuie duse pana la capat.

Purtatorul de cuvant a caracterizat rapoartele referitoare la Romania si Bulgaria adoptat miercuri de Comisie drept "obiective si echilibrate". Comisa face tot ce ii sta in putinta pentru a ajuta cele doua tari, dar rezultatele concrete trebuie sa vina din teren, din Romania si Bulgaria. "Subliniez ca este nevoie de rezultate concrete", a mai spus Laitenberger.

Romania a inregistrat unele rezultate in reforma

justitiei, dar rezultatele in lupta impotriva coruptiei, mai ales a celei la nivel inalt, sunt totusi slabe
, fiind necesara mentinerea mecanismului de cooperare si verificare - este principala concluzie a raportului Comisiei Europene privind reforma justitiei din Romania, prezentat miercuri dupa-amiaza la Bruxelles, dupa ce, in prealabil, a fost adoptat de Comisia Europeana.

Documentul, al treilea elaborat in cadrul mecanismului de cooperare si verificare si adoptat cu putin timp in urma in Colegiul comisarilor, releva ca in pofida rezultatelor pozitive inregistrate de Directia Nationala Anticoruptie /DNA/ in initierea anchetelor in cazurile de mare
coruptie, condamnarile date de instantele romane sunt usoare.

Raportul arata ca Ministerul Public si Directia Nationala Anticoruptie au inregistrat performante bune in ceea ce priveste cercetarea dosarelor si au inceput procedurile pentru lansarea anchetelor in cateva cazuri ce implica fosti ministri si membri ai Parlamentului. Totusi, eforturile depuse de DNA pentru a continua investigatiile in unele cazuri importante au fost oprite, intrucat Parlamentul a amanat adoptarea avizului de incepere a urmarii penale. In acest sens, Comisia considera ca investigarea independenta a fostilor ministri si parlamentari de catre autoritatile judiciare trebuie sa poata continua, pentru a reface increderea publica in lupta impotriva coruptiei si in respectarea suprematiei legii.

In acelasi timp, documentul executivului comunitar constata inconsistenta existenta in jurisprudenta in cazul instantelor superioare, inclusiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie in unele cazuri de coruptie la nivel inalt.

'Aplicarea uniforma si consistenta a legii a fost ingreunata si mai mult de recurgerea frecventa la ordonantele de urgenta. Aceasta practica creeaza suprapuneri si contradictii si duce la neajunsuri procedurale in implementare. Jurisprudenta inconsecventa din partea instantelor superioare duce, in schimb, la incertitudine legala. Toti acesti factori slabesc sistemul judiciar, rezultand adesea decizii judecatoresti usoare si frecvente sentinte cu suspendare', adauga raportul CE.

In ceea ce priveste combaterea coruptiei la nivel local, Comisia Europeana aminteste de strategia elaborata de Guvern in luna iunie si retine faptul ca exista semnale privind coruptia generalizata in diferite domenii, precum sanatatea si educatia.

Lupta anticoruptie trebuie depolitizata, iar Romania trebuie sa-si afirme angajamentul ferm in combaterea coruptiei la nivel inalt. In acelasi timp, Romania trebuie sa instituie un sistem accesibil si comprehensiv pentru a oferi cetatenilor sai posibilitatea de a informa in legatura cu cazurile de coruptie - se mai arata in raportul Comisiei Europene privind reforma justitiei in Romania.

'Politizarea cazurilor de coruptie de catre Parlamentul Romaniei si esecul sistemului judiciar in emiterea unor sentinte in cazuri de coruptie la nivel inalt au slabit respectul pentru statul de drept. Eforturile autentice din partea administratiei locale, regionale sau centrale in a combate coruptia sunt prea des blocate la nivel politic', mentioneaza documentul
Comisiei Europene, citat de Rompres.

Raportul noteaza ca masurile care puteau fi luate pentru a imbunatati tratarea cazurilor de coruptie au fost amanate sau nu au fost initiate deloc si ca nu s-au inregistrat progrese reale in zece cazuri importante in care au fost implicati fosti ministri. Aceasta situatie a fost cauzata in parte de faptul ca Parlamentul a blocat investigarea si ca aceste cazuri au fost respinse de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a invalidat decizii anterioare.

'In pofida progresului bun inregistrat pe partea de investigatie, Romania poate arata putine rezultate concrete in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. Desi Directia Nationala Anticoruptie /DNA/ continua sa arate in mod consistent rezultate pozitive in lansarea unor anchete in cazurile de coruptie la nivel inalt, sentintele in justitie raman usoare si lipsite de consecventa', releva documentul executivului comunitar

Chiliman ne învaţă cum să te închini la rechini

“Turnăm şi săptămîna aceasta un nou episod din superproducţia de trucaje proaste ce îi are ca protagonişti pe Andrei Chiliman şi pe rechinii imobiliari din sectorul 1. Data trecută îl lăsasem pe dom’ primar în costumul de campanie
electorală, adică cel de războinic, fluturînd ameninţător harponul dreptăţii, iar pe rechinii imobiliari, în frunte cu cei din clanul Onoriu, înotînd relaxaţi în reciful Dămăroaia, fix sub nasul războinicului. Astăzi îi găsim la fel.

În Dămăroaia, e mai mare chinu’ cu rechinu’
Să recapitulăm puţin: o dată cu apariţia rechinului Onoriu în Dămăroaia, printre case şi vile pe maximum două nivele au răsărit blocuri şi alte construcţii ce depăşesc limita de înălţime a zonei şi gradul de ocupare al terenului. Intrusele, cele mai multe, sînt ridicate fără autorizaţie de construcţie. Evident, cu voie de la Primăria sectorului 1 şi cu voie bună de la antreprenorii şmecheri. Dar fără voia vecinilor, care de nevoie s-au dus cu jalba-n proţap ba la Primăria Generală, ba la Primăria sector 1, ba la Poliţie. E vorba de 85 de familii din zonă, care s-au culcat seara uitîndu-se la stele şi s-au trezit dimineaţa nu cu ochii în soare, cum vă aşteptaţi, ci în termopanele de la etajele întîi, al doilea, al treilea şi tot aşa, fără număr, al unor dihănii din beton răsărite ilegal. După ce că mai aveau un pic şi se plîngeau şi la observatorul astronomic că imobilele ilegale produc eclipse totale de soare, familiile din Dămăroaia nu au obţinut mare lucru. Doar niscaiva promisiuni, cîteva controale întîrziate la faţa locului şi un sfat venit din partea Departamentului de Relaţii cu Publicul din Primăria sector 1, care îi trimitea pe oameni la Adminsitraţia Domeniului Public pentru a-şi rezolva problemele. De parcă hardughiile construite pe şest nu ar fi din beton, ci din gard verde.

Amendă, Doamne, să n-ai autorizaţie!
De ce credeţi că poate sta liniştit rechinul din reciful Dămăroaia? Simplu, pentru că pe Chiliman, primarul de sector, îl doare fix în fundul mării de aceste animale de pradă. Prin urmare, cînd se face cîte o reclamaţie, funcţionarii de la primăria de sector vin în control, constată fie că nu s-a respectat autorizaţia de construcţie, fie că aceasta lipseşte cu desăvîrşire şi, poate, aplică o amendă care nu sare de 10.000 de lei. În concepţia Primăriei, amenda echivalează, practic, cu intrarea în legalitate: dacă nu are autorizaţie de construcţie, i se eliberează după ce a fost amendat. Iar dacă are, dar a fost încălcată, funcţionarii aşteaptă cuminţi pînă cînd proprietarii construcţiilor se duc la Primăria Generală şi cer să se modifice planul de urbanism al zonei (PUZ), după chipul şi asemănarea construcţiei în cauză (contra unui stimul financiar
, se înţelege). Aşadar, să calculăm: pentru un imobil în care se află cel puţin patru apartamente, construit ilegal, proprietarul plăteşte o amendă de cel mult 10.000 de lei, însă vinde un apartament cam cu 200.000 de euro. Noi zicem că merită.”

Moldova sub amenintarea inundatiilor

Judetul Suceava a fost grav afectat de ploile torentiale de azi-noapte: 200 de case si gospodarii din zona au fost inundate dupa ce apele unor parauri au iesit din matca.
100 de oameni sunt inca izolati, iar alte cateva zeci au fost evacuati datorita pericolului de inundatii.
La Campulung Moldovenesc 70 de copii
au fost izolati intr-o tabara. Echipele ISU ii ajuta la aceasta ora pe oameni sa isi scoata apa din case.

DN 17 (unul din principalele drumuri de legatura intre Moldova si Ardeal) a fost inundat pe mai multe portiuni. In zona localitatilor Sadova si Pojorata, apa a luat pe sus mai multe masini
care circulau pe sosea. Chiar si o masina
de interventie a pompierilor a fost luata de apa cu tot cu echipaj.
Trenul accelerat 1766 care venea de la Timisoara catre Iasi a ramas blocat miercuri noapte timp de doua ore in dreptul localitatii Pojorata, din judetul Suceava.
Avertizari hidrologice au fost emise si in judetul Cluj. Paraul Valea Mare
a iesit din matca si a inundat 30 de gospodarii din comuna Sanpaul. Oamenii s-au chinuit ore in sir sa scoata apa si namolul din curti. Pe Drumul European 81, cateva autoturisme
au ramas pur si simplu blocate in apa. Doar masinile de mare tonaj au reusit sa strabata portiunile acoperite de apa. Si in Cluj-Napoca, o ploaie de scurta durata a inundat mai multe gospodarii. Pe o strada, apa a fost atat de mare, incat a acoperit masinile si le-a smuls numerele de inmatriculare.
Probleme si in judetul Bistrita Nasaud, unde peste 70 de case dintr-un sat sunt izolate in urma ploilor abundente care au cazut noaptea trecuta. La Negrilesti, paraul Valea Mare a rupt mai multe poduri si punti, iar accesul spre case este blocat.
In judetul Harghita, o rupere de nori a lasat fara curent electric cinci sate din sudul judetului. Vantul, care a suflat cu 65 de kilometri pe ora, a rupt cablurile unei linii de medie tensiune care alimenteaza localitatile.

Romanul a redescoperit pusculita

Depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 3,2%, pana la 49.655,9 milioane lei, in luna iunie fata de luna mai. La 30 iunie 2008, depozitele in lei ale populatiei au inregistrat o crestere de 38,8% (27,8% in termeni reali) fata de 30 iunie 2007.
Pe de alta parte, soldul creditelor acordate firmelor si populatiei a avut in iunie o crestere de 3,7%, la 178,2 miliarde lei, cu 20,2% peste nivelul din decembrie 2007 si cu 63% mai mult fata de jumatatea anului trecut, potrivit
datelor publicate, ieri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Comparativ cu jumatatea anului trecut, creditul in valuta acordat populatiei a avut un ritm de crestere foarte rapid, de peste 131%, in timp ce finantarile in lei au sporit cu 36,4%.
De altfel, viteza de crestere a creditului a determinat banca centrala sa lanseze in dezbatere publica un nou regulamentprivind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoa­nelor fizice. Potrivit proiectului de regulament, bancile vor calcula gradul de indatorare la creditele
acordate populatiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, in anul anterior, si nu doar in functie de adeverinta de salariu sau alte documente.
De asemenea, bancile vor fi obligate sa realizeze pentru fiecare potential client analize de tip stres test pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului
in conditii nefavorabile.
Reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), dupa ce au avut discutii intre ei, s-au intalnit marti cu prim vice-guver­natorul BNR si echipa acestuia. Bancherii au cerut acceptarea unor venituri cu 50% peste nivelul declarat la Fisc in anul anterior la calcularea gradului de indatorare, insa banca centrala a refuzat propunerea, aratand ca procentul de 20% din proiectul de regulament este unul suficient, transmite Mediafax.
Dupa intalnirea de marti, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat ca vor mai avea loc intalniri intre expertii BNR si ai ARB, iar forma finala a regulamentului
va fi hotarata de Consiliului de Administratie al BNR in luna august, dupa ce se incheie perioada de cosultare publica, la 31 iulie.

Fiica lui Nico, poze sexy pe internet

Cu toate că, la prima vedere, pare o adolescentă timidă şi inhibată, Elena Alexandra, fiica lui Nico, a “explodat” de când a împlinit 18 ani şi îşi exploatează la maximum latura sexy. Ea a surprins recent când, la întoarcerea din Tunisia şi-a umplut contul de hi5 cu imagini incitante, alături de iubitul său. Acestea nu sunt, însă, singurele poze fierbinţi, de pe pagina de Internet a Alexandrei.

Nico a susţinut mereu că între ea şi fiica ei, alintată Andruţa, există o strânsă relaţie de prietenie, cele două fiind deseori întrebate dacă sunt surori. Pe bună dreptate, din moment ce amândouă au un fizic de invidiat şi un stil vestimentar sexy. Solista a început să-şi scoată fata în lume încă de anul trecut, când cele două au defilat în cadrul unei prezentări de modă cu scop caritabil, semnată Mirela Popa.

Au urmat apariţiile de la selecţiile naţionale pentru Eurovision, dar şi ieşirile mondene din ce în ce mai dese. În urmă cu două săptămâni, Nico, Alexandra şi iubitul acesteia din urmă au plecat într-o vacanţă de zece zile în Tunisia, voiaj primit cadou de solistă de la o agenţie de turism.

Obişnuită până acum să se distreze cu mama de mână, Andruţa a lăsat ruşinea la o parte şi nu s-a dezlipit din braţele iubitului ei, un tânăr arătos, de vârstă apropiată cu ea. Apogeul gesturilor tandre dintre cei doi a fost un sărut specific filmelor XXX, de care protagoniştii au fost atât de mândri, încât l-au împărtăşit cu milioane de utilizatori ai Internetului.

Fiica lui Nico a arătat astfel că are veleităţi de artistă, intrând de minune într-un rol de fată rea, cu atît mai mult cu cât intenţionează să dea examen de admitere la Facultatea de Actorie, din Bucureşti. Ea este acum elevă în clasa a XII-a, la Liceul Pedagogic din Ploieşti.

Andruţa este conştientă de atuurile ei şi s-a lăsat fotografiată şi în alte ipostaze fierbinţi. Îmbrăcată într-o bustieră care-i lăsa la vedere sânii obraznici, ea s-a jucat cu camera foto, interpretând mai multe roluri: a privit galeş, şi-a ţuguiat buzele şi s-a aşezat în genunchi, într-o poziţie incitantă.

Boschet, acuzat de hartuire sexuala

Ion "Boschet" nu mai sufera dupa Andreea Spataru. De mai bine de doua luni pare ca i-a casunat pe o frumoasa bruneta, pe care a cunoscut-o la o cafenea din Dorobanti. "Ea sorbea dintr-o cafea, iar "Boschet" a zarit-o si a ramas impresionat de calitatile ei fizice. A salutat-o, ea nu l-a bagat in seama, apoi el a insistat sa intre in vorba cu ea, dar tanara i-a spus raspicat ca vrea sa fie lasata in pace", a precizat un amic al Elenei, fata care acum sustine ca e hartuita de "Boschet". Elena este un manechin cu multe prezentari de moda la activ si, mai nou, a devenit actrita. Vecinii acesteia sustin ca, in ultima vreme, "Boschet" a stat ore in sir in fata blocului
in care locuieste bruneta, pentru a o astepta, dar ea refuza sa-i dea atentie. "Sta uneori cate sase-sapte ore, degeaba. Pe mine nu ma deranjeaza neaparat, dar sunt unii care s-au plans ca blocheaza parcarea", a declarat o vecina de-a Elenei.

"Mi-e frica de el"

Contactata de CANCAN, Elena a confirmat ca este urmarita de "Boschet". "Ma urmareste de vreo doua luni si ceva, dar normal ca nu-l bag in seama. Am citit si eu ce ii facea Andreei Spataru si nu vreau sa am aceeasi soarta. Mi-e frica de el, mai ales ca a aflat ca stau singura", a declarat frumoasa bruneta.

Ilinca Vandici inghite sume uriase, dar face audiente zero

Emisiunea „Magic taxi” de la Kanal D are un buget urias, insa audientele inregistrate tind catre zero. Minute bune, nici macar un singur telespectator nu s-a lasat convins de Ilinca Vandici sa comute telecomanda pe postul turcesc. Cu toate acestea, blonda este foarte mândra de statutul sau si crede ca emisiunea cu pricina va fi, cu adevarat, dovada priceperii sale intr-ale televiziunii.

Tot farmecul personal al Ilincai Vandici nu este suficient pentru ca emisiunea prezentata de ea sa capteze atentia telespectatorilor. In urma unui grafic al audientelor care a intrat in posesia ziarului „Gardianul“, am putut observa cu usurinta ca in intervalul orar ocupat cu emisiunea „Magic Taxi”, Kanal D a inregistrat un „fabulos” rating de zero pe linie. Ilinca intra in direct de doua ori pe zi, o data de la ora 10.00 la 10.30 si apoi la 19.30. Este destul de trist ca un reality-show in care sunt investite sute de mii de euro
sa aiba minute bune in care nu se uita nici macar o pensionara nostalgica dupa „Nora pentru mama”. Astfel, analizand rezultatele dintr-o singura zi, observam ca
de la 10.00 la 10.09, ratingul este 0.0%. Incepe sa creasca timid spre 0.1% , insa fara a depasi acest prag. Pentru a intelege mai bine, 0.1% inseamna ca 10.000 de telespectatori au suferit alaturi de cei 16 concurenti captivi in casa „Magic Taxi”, asta in timp ce, in cele 15 minute de teleshopping de dinaintea emisiunii, s-au uitat de doua ori mai multi. Audiente ceva mai mari face Ilinca Vandici in interventia sa de la 19.30, cand ratingul creste spre 0.2%, dar ramane printre codasii clasamentului, celelalte televiziuni avand un rating de cinci ori mai mare, fruntas fiind Pro TV-ul, cu o audienta de 30 de ori peste Kanal D.

„Valoarea mea, valoarea
mea nu o are nimenea...“
Ilinca subscrie cu succes la cele de mai sus. Blonda este foarte mandra ca nu a ramas doar o fata frumoasa si desteapta si ca, pana la 22 de ani, si-a facut un nume in televiziune. Intr-un interviu acordat recent, Vandici a afirmat cu mandrie ca adevarata ei valoare se va vedea in urma acestui reality-show. Suntem perfect de acord cu ea! Cu asemenea audiente, e greu de crezut ca i-ar mai da cineva pe mana o emisiune pentru ca ar putea fi sortita esecului, ca si cea de fata. Chiar si in prime time, adica intre orele 19.00-23.00, cand tot romanul ia telecomanda in mana, audienta este dezastruoasa, asa cum nu era nici macar la lansarea sa pe piata
. Si toate astea, in timp ce predecesoarea sa, Gabriela Cristea, reusea, cu „Nora pentru mama”, sa faca audiente de 40 ori mai mari, cu cateva saptamani in urma. Pentru cei care nu stiu si, din cate am vazut, sunt multi aceia, „Magic taxi” este o emisiune-concurs, de genul „Big Brother” sau „Nora pentru mama” in care 16 concurenti stau inchisi mai multe luni, intr-o casa plina de camere de luat vederi, si trebuie sa faca dovada unui trai pe cont propriu, si pentru asta s-au transformat in soferi de taxi prin Bucuresti. Cel care este votat de public ca fiind cel mai priceput taximetrist va primi marele premiu de 300.000 de lei. Show-ul se vrea a fi si unul caritabil, concurentii incercand sa ajute cu bani
pe cei care au nevoie, asa cum s-a intamplat cu un bolnav de cancer
care avea nevoie de 9000 de lei. Nici macar contributia mult mai experientatului Cove nu reuseste sa ridice audienta, multi fiind cei care isi exprima regretul pentru cateva minute pierdute in fata televizorului pe diverse forumuri dedicate emisiunii „Magic Taxi”.

Dana Savuica a devenit vedeta Kanal D

ana Savuica (foto) este noua vedeta a postului Kanal D. Ea va prezenta, incepand de duminica, de la ora 19.30, emisiunea 'Mame singure'. Zece barbati vor lupta pentru o mama, urmand ca acestea sa-si aleaga dintre ei un partener cu care sa-si poata creste copiii. Alaturi de Dana Savuica, in platoul emisiunii se va afla, la fiecare editie, psihologul Mirela Zivari, care va analiza reactiile concurentilor.

Sâmbătă începe campania naţională de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice

Sâmbătă va demara, la nivel naţional, cea de-a treia ediţie a campaniei
de colectare a deşeurilor de echipamente
electrice şi electronice
(DEEE) de la populaţie.

Tot sâmbătă, ministerul Mediului va transmite date preliminare, estimative, ale cantităţilor de DEEE-uri colectate de la populaţie, urmând ca luni, datele finale să fie centralizate şi făcute publice.

Totodată, pentru buna desfăşurare a campaniei şi o comunicare cât mai eficientă cu cetăţenii, ministerul Mediului pune la dispoziţia celor interesaţi două numere de telefon la care pot suna sâmbătă, până la ora 18.00, pentru a primi toate detaliile şi informaţiile referitoare la campanie. Numerele de telefon
sunt 316.38.74 şi 316.61.38.

Zece copii din judeţul Suceava s-au îmbolnăvit de hepatită A

Zece copii
cu vârste între 5 şi 17 ani, din comuna suceveană Baia, s-au îmbolnăvit de hepatită A. Ei au fost internaţi în ultima săptămână şi acum toate şcolile şi grădiniţele sunt în alertă.

Responsabilii Autorităţii de Sănătate Publică Suceava spun că focarul de hepatită este o consecinţă a inundaţiilor din iulie, când apa din fântânile oamenilor a fost infestată cu gunoaie şi dejecţii.

Directorul Spitalului Municipal din Fălticeni, Adrian Sigmund, a declarat că "sunt forme de boală uşoară şi medie, care nu necesită o îngrijire particulară". Dascălii le reamintesc copiilor să se spele pe mâini, să nu mănânce fructe
nespălate şi, mai ales, să-şi aducă de acasă sticluţe cu apă care a fost fiartă. Până acum, autorităţile locale au igienizat zece fântâni.

Inundaţiile din iulie nu au provocat doar infestarea apei din fântâni, ci şi o criză de vaccin antihepatic. Autoritatea pentru Sănătate Publică Suceava a cumpărat 200 de doze de vaccin, care vor ajunge vineri la Baia.

Studenţii negociază astăzi cu Guvernul, iar în cazul unor neînţelegeri, tinerii ameninţă cu greva general

Studenţii ameninţă cu greva generală şi dau un ultimatum Guvernului. Dacă astăzi, la întâlnirea pe care o vor avea cu ministrul Educaţiei, nu vor avea o promisiune clară, vor declaşa protestele. Studenţii cer dublarea burselor, mai multe locuri în cămine şi decontarea abonamentelor de transport
.

Tinerii sunt nemulţumiţi deoarece bursele de 220 de lei sunt prea mici pentru a le acoperi cheltuielile şi cer ca acestea să fie măcar cât salariul minim pe economie, adica 540 de lei. O parte dintre ei sunt nemulţumiţi deoarece nu au prins un loc în cămin şi cer ministerului să găsească urgent soluţii pentru această problemă. Reprezentanţii Uniunii Studenţilor din România susţin că anul acesta 40.000 de studenţi nu vor avea locuri în cămine.

"Vrem burse mai mari
şi locuri în cămine, pentru că nu putem face performanţă fără condiţii de învăţat. Dacă s-au găsit resurse financiare pentru alte domenii, trebuie să se găsească şi pentru noi", declara după protestul de marţi preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), Gabriel Petrea.

Protestul de la începutul săptămânii a fost iniţiat de UNSR şi Uniunea Studenţilor din România (USR).

"Acest protest a fost unul spontan, însă vom cere Primăriei Capitalei autorizaţie pentru organizarea unor acţiuni mai ample. Dacă nu vom fi ascultaţi, săptămâna viitoare vom face grevă în faţa guvernului. Deocamdată, vrem să arătăm că suntem solidari şi că vorbim serios", a precizat liderul
USR, George Păduraru.

Protestatarii s-au adunat în faţa ministerului "să înveţe", aşezaţi pe scaune
şi cu cărţi în braţe, şi au afişat pancarte pe care scria "Vrem să învăţăm mai bine, deci vrem burse şi cămine".

Săptămâna trecută, USR şi UNSR a dat ultimatum Ministerului Educaţiei data de 1 octombrie pentru dublarea burselor şi pentru rezolvarea problemei locurilor în cămine şi a decontării transportului, urmând să intre în grevă dacă revendicările nu vor fi soluţionate. Totodată, neprimind niciun răspuns favorabil de la minister, aceştia au trimis, luni, o scrisoare deschisă premierului Călin Popescu Tăriceanu, în care îi cer să ia măsuri pentru rezolvarea problemelor burselor şi locurilor în cămine.

Potrivit Ministerului Educaţiei, anul acesta, deficitul de locuri în căminele studenţeşti este de 55.000 de locuri, cu 20.000 mai mult decât anul trecut.

Dacă negocierile de azi vor eşua, studenţii sunt hotărâţi să treacă la proteste şi mai ample şi ameninţă că vor intra în grevă generală.

Scutirile medicale ale elevilor vor fi verificate de inspectori si politisti

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti in colaborare cu Directia de Politie a Municipiului Bucuresti au fixat un program de actiuni de control în zonele din apropierea unitatilor de învatamânt in vederea identificarii elevilor care lipsesc nemotivat de la ore. O prima actiune de acest gen s-a derulat in opt licee, in timpul careia inspectorii si politistii au identificat si legitimat zeci de elevi, aflati in timpul cursurilor, fie pe strazi, fie in localurile de pe langa unitatile de invatamant. Fiind la inceput de an scolar, ISMB a trimis instiintari scrise parintilor. La urmatoarele actiuni de control, care se vor derula pe intreaga perioada a anului scolar, vor fi verificate si scutirile medicale, deoarece inspectorii cred ca foarte multe dintre ele sunt false. La sfârsitul semestrului II al anului scolar 2007-2008, peste 600 de elevi au fost exmatriculati din cauza absentelor, iar 1.800 de elevi au primit note sub 7 la purtare, din acelasi motiv.

Ghid-dicţionar pentru cei care suferă de alergii

De joi, toţi producătorii din ţările UE au la dispoziţie un an să-şi treacă pe etichetele alimentelor ingredientele la care cetăţenii sunt alergici. Un ghid-dicţionar îi va ajuta pe consumatori.

Alunele de pădure, nucile, fisticul, soia, ouăle, mărul pădureţ, muştarul, migdalele, ovăzul, crustaceele, ţelina şi seminţele de susan sunt ingredientele pe care producătorii ţărilor UE trebuie să le treacă pe eticheta fiecărui produs
, cu specificaţia că acestea sunt alergene. Măsura se va pune în practică peste un an, timp în care producătorii trebuie să se organizeze.

În ajutorul persoanelor care suferă de alergii din cauza anumitor ingrediente, Centrul European al Consumatorilor din România şi UE au emis „Ghidul obligatoriu al produselor
alergene pe teritoriul UE“. Ghidul conţine lista tuturor ingredientelor alergene care sunt întâlnite în alimentele comercializate pe întregul teritoriu Uniunii Europene.

Varianta sa în limba română cu traducere în toate limbile Uniunii poate fi găsit la adresa http://www.eccromania.ro/publicatii şi astfel orice turist îşi poate întocmi cardul personal de alergii.

Laura Pascu, manager al Centrului European al Consumatorilor din România, ne-a explicat cum poate fi folosit ghidul românesc de către o persoană care este alergică la un aliment şi care pleacă într-o ţară străină. Astfel, cel care se ştie alergic, de exemplu, la ou, deschide site-ul de mai sus şi găseşte traducerea alimentului în toate limbile din UE. Şi le notează separat şi când va ajunge într-un market în ţara pe care o vizitează, va şti să caute pe etichetă produsul care îi provoacă alergia.

Hunedoara. Un nou caz de neglijenţă a medicilor a dus la moartea unui băieţel de 10 ani

Neglijenţa medicilor
din spitale atinge cote maxime. După ce săptămâna trecută au fost înregistrate mai multe cazuri în care oameni au murit din cauză că au fost trataţi greşit de către medici, un nou caz similar s-a petrecut la Hunedoara. Un băieţel de 10 ani şi jumătate s-a stins sub ochii părinţilor, după ce, timp de mai multe zile, a fost plimbat de la un spital la altul. Copilul avea meningoencefalită, dar a fost tratat de medici ca pentru o simplă răceală.

Mama, însărcinată, a născut cel de-al doilea copil cu 2 zile înainte ca medicii să constate decesul celui mare
. Nici bebeluşul nu este bine: în prezent se află la spital cu probleme neurologice. I se fac în continuare analize, iar vineri medicii spun că vor avea un diagnostic . Copilul e stabil, iar tatăl a rămas dealtfel alături de el în spital.

Trupul copilului va fi adus în Hunedoara cel mai probabil sâmbătă, după ce va fi gata necropsia. Părinţii au depus o plângere la Poliţieşi au înaintat şi o sesizare la Colegiul Medicilor.

Un cetăţean a reclamat că nu şi-a putut bea berea

Un cetăţean a reclamat la Protecţia Consumatorului că nu şi-a putu serba ziua de naştere pentru că niciunul din cele două butoiaşe de bere cumpărate nu avea blisterul (ţeava) pentru evacuarea bău­turii. După ce a sunat la magazin şi i s-a promis că produsele îi vor fi schimbate, comercianţii nu i-au mai răspuns la telefon
. „Pretenţii? Aş fi satisfăcut să primesc un butoiaş de cinci litri pentru deranjul pe care mi l-au făcut de ziua mea. Cu blister”, scrie clientul
în reclamaţia depusă la OPC.

În ultimele trei luni, românii au depus 27.936 de reclamaţii la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Cele mai multe, adică peste 10.000, priveau calitatea
alimentelor. Pe locul secund se află pro­dusele textile şi cele de îmbrăcăminte. Dacă la începutul anului reclamaţiile la servicii se aflau în top, numărul lor a scăzut în perioada estivală. Se remarcă, totuşi, reclamaţia clienţilor unui hotel din Mamaia. Ei s-au plâns la OPC că pernele şi feţele de pernă erau uzate şi mucegăite, provocându-i unei persoane o criză de astm
. La categoria servicii, majoritatea reclamaţiilor au vizat serviciile de cablu şi telefonie: încărcarea facturii, semnalul întrerupt la televizor sau întreruperea cablului. Protecţia Consumatorului a dat în această perioadă amenzi în valoare totală de 34 milioane de lei noi.

Autoritatile acorda ajutoare materiale pentru 34 mii de persoane in etate

Cu prilejul Zilei Internationale a Persoanelor in Varsta, care este consemnata la 1 octombrie, din resursele Fondului republican de sustinere sociala a populatiei au fost alocate 4 mln de lei pentru acordarea ajutorului material pentru peste 34 mii de persoane de varsta a treia.
Dupa cum precizeaza Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului, beneficiari acestor ajutoare au varsta de peste 70 de ani si sunt din toate raioanele tarii.
Fondul republican de sustinere sociala a populatiei a stabilit suma minima a ajutorului ca fiind de 190 lei pentru fiecare persoana. Fondurile locale de sustinere sociala a populatiei vor suplimenta aceste sume, in limita mijloacelor disponibile. Acestea au alocat in acest scop circa 2,6 mln de lei.
In Republica Moldova, conform datelor oficiale, persoanele cu varste inaintate constituie 20% din populatia tarii.
In lume, Ziua Internationala a Oamenilor in Etate este consemnata incepand cu 1990, iar in Moldova din 1992.

La Tiraspol vor fi organizate Zilele Moscovei in Transnistria

In acest week-end, la Tiraspol vor demara „Zilele Moscovei in Transnistria”, in cadrul carora vor avea loc mese rotunde, conferinte, intrevederi de afaceri, expozitii si spectacole, informeaza Agentia DECA-press.
Se asteapta ca la eveniment sa soseasca o delegatie moscovita din peste o suta de membri, inclusiv primarul de Moscova, Iuri Lujkov, caruia urmeaza sa-i fie conferit titlul onorific „profesor al Universitatii de Stat Transnistrene „Taras Sevcenko”. Lujkov va participa si la ceremonia de inaugurare a unui Centru de cultura rusa la aceasta institutie de invatamant.
Oleg Gazmanov, Anita Toi, Clara Novikova vor prezenta spectacole la Teatrul Dramatic din Tiraspol si la Cetatea din Bender.
In mai 2007, au avut loc „Zilele Transnistriei la Moscova”, la care au participat circa 400 de reprezentanti ai mediilor de afaceri
, ai stiintei si culturii din regiune.

Poliţele medicale se scumpesc din nou

Poliţele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală se vor scumpi din nou în anul viitor. Dacă în acest an poliţele medicale au costat aproximativ 1900 de lei, pentru 2009 autorităţile planifică majorarea lor până la 2637 de lei.
În pofida majorării preţului la poliţe, lista de servicii de asistenţă medicală oferite gratuit va rămâne neschimbată. Ministerul Sănătăţii promite doar majorarea spectrului de preparate folosite în tratament în condiţii de ambulator, staţionar de zi şi la domiciliu, sporirea accesului persoanelor asigurate la consultaţiile specialiştilor de la specialităţile oftamologice, ginecologice şi la spitalizare în cazul maladiilor cronice ce prezintă risc de invaliditate. De asemenea, potrivit noilor
modificări, gravidele vor putea fi spitalizate pentru naştere în instituţiile medico-sanitare solicitate, indiferent de locul de trai.
Potrivit
proiectului Legii fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, în anul viitor statul îşi asumă responsabilitatea de a acoperi din fondurile asigurărilor medicale cheltuielile pentru tratarea tuberculozelor, psihozelor, alcoolismului şi narcomaniei în cazuri de urgenţă medicală, afecţiunile oncologice şi hematologice, HIV/SIDA şi sifilisul pentru persoanele neasigurate medical.
La fel ca şi în anii trecuţi, persoanele care nu îşi vor cumpăra la timp poliţa de asigurare vor fi penalizate prin introducerea unor amenzi în funcţie de întârziere. Iar anumite categorii ale populaţiei care vor achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a legii vor beneficia de o reducere de 50 %.

Fostul premier Vasile Tarlev s-a trezit cu dosar la CEDO, depus de acţionarii fabricii Bucuria

La câteva zile după ce ex-premierul Vasile Tarlev a devenit preşedinte al Uniunii Centriste din Republica Moldova, formaţiune ce se declară în opoziţie faţă de Partidul Comuniştilor, dosarul penal în care este acuzat de garantarea ilegală a unui credit
la fabrica Bucuria a fost depus la CEDO.

Cel mai longeviv premier din istoria Republicii Moldova este acuzat de acţionarii fabricii de dulciuri Bucuria de faptul că ar fi eliberat o scrisoare de garanţie pentru un credit de 1,8 milioane dolari unei terţe persoane juridice, în perioada în care a fost director al acestei fabrici. Dosarul a fost intentat înainte de 2001, când Vasile Tarlev a fost desemnat premier, după care a obţinut câştig de cauză în instanţele naţionale. Acţionarii, care după mai bine de şapte ani contestă dosarul la CEDO, îl acuză pe Tarlev de a fi influenţat justiţia fiind prim-ministru.

Fostul premier Tarlev a declarat joi la o conferinţă de presă că dosarul este unul artificial, că are tentă politică şi a fost reactivat "la comanda
unor forţe politice interesate".

"Inventarea dosarelor nu este cea mai bună modalitate de a lupta cu adversarii şi concurenţii, este o practică încoresctă. La mijloc aici sunt interesele mai multor formaţiuni politice şi politicieni", a declarat Tarlev. El şi-a exprimat regretul pentru faptul că în Republica Moldova există tradiţia instrumentării unor dosare pentru concurenţii incomozi. "Devine, cu regret, o tradiţie ca atunci când cineva încearcă să se ocupe de politică, imediat să fie aduse la lumină materialele compromiţătoare", a spus Tarlev. Pe de altă parte, el le-a mulţumit concurenţilor pentru faptul că îi fac publicitate
pe gratis.

Potrivit agentului guvernamental la CEDO, Vladimir Grosu, acţionarii fabricii Bucuria au reclamat la CEDO încălcarea dreptului la un proces echitabil, dreptului la proprietate şi au solicitat Moldovei despăgubiri în valoare de 2,5 milioane dolari. Guvernul urmează să prezinte Curţii observaţiile sale pe marginea acestui caz până la 21 octombrie.

La prima conferinţă de presă susţinută în calitate de preşedinte al Uniunii Centriste din Moldova, fostul premier Tarlev şi-a anunţat disponibilitatea de a constitui "o centură de prieteni" în jurul formaţiunii sale, anunţând că a discutat deja cu 13-14 partide politice în vederea colaborării sau constituirii unor alianţe. Toate aceste formaţiuni, a precizat Tarlev, sunt de pe segmentul de centru, "pentru că UCM va evita extremele". El a evitat să spună cine ar putea face parte din eventuala "centură de prieteni", însă la presiunea jurnaliştilor a menţionat formaţiunile pe care le consideră adversare. Pe extrema dreaptă ar fi cei pe care Tarlev i-a numit "unioniştii" – Partidul Liberal, Alianţa Moldova Noastră, Partidul Liberal Naţional, iar pe extrema stângă Partidul Ravnopravie, Partidul Socialist şi altele. "Adică toţi cei care sunt împotriva statalităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova", a conchis Tarlev.

Solicitat să dea o apreciere nivelului de democraţie din Republica Moldova, pe o scară de la 1 la 10, Tarlev a recunoscut că pe timpul când era premier, lucrurile se vedeau într-o culoare cu mult mai optimistă decât acum, când "a coborât printre oamenii simpli".

"Ca prim-ministru nota democraţiei era mai mare, cam 8-9, dar nu m-am aşteptat că vor fi atâtea probleme când am coborât la alt nivel. Acum nota pe care o pun e 7", a spus Vasile Tarlev. El a dat ca exemplu la problemele pe care le-a avut Uniunea Centristă cu închirierea sălii pentru congres. "Nu este normal ca unele partide să facă congrese gratuit la Palatul Naţional sau la Teatrul de operă, construite din banii publici, iar altele nici cu bani să nu poată închiria o sală pentru a-şi face congresul", a spus Tarlev, într-o aluzie la Partidul Comuniştilor, partidul lui Voronin.

Tot sub presiunea jurnaliştilor şi a experţilor prezenţi în sală, Tarlev a recunoscut că şi-a prezentat demisia din funcţia de premier fiind nemulţumit de unele decizii ale Congresului Partidului Comuniştilor, dar şi de unele acţiuni ale preşedintelui Voronin. Tarlev a promis că va face la un moment dat dezvăluiri, dar că acum este prematur. "Eu sunt nemulţumit de anumite acţiuni ale Partidului Comuniştilor ce ţin de politica de cadre. În plus
, chiar dacă susţin idea optimizării organelor publice, nu susţin desfiinţarea Ministerului Transporturilor şi a altor instituţii publice care sunt strict necesare. Lichidând o autoritate publică centrală, donatorii şi partenerii noştri externi, inclusiv UE, îşi fac impresia că această ţară nu are ca prioritate, în cazul dat, dezvoltarea transportului, a infrastructurii, a drumurilor şi finanţarea externă la adresa Moldovei va fi cu mult mai redusă", a avertizat Tarlev.

Mihai Petrache, devenit la 27 septembrie vicepreşedinte al formaţiunii pe care a înfiinţat-o în 2005, a declarat că prin desemnarea lui Vasile Tarlev în funcţia de preşedinte, Uniunea Centristă a pornit un proces de consolidare şi fortificare, urmând să devină "o forţă redutabilă".

"Şi să nu-şi facă nimeni iluzii că discuţiile în contradictoriu purtate la congres se vor transforma în confruntări continue între Petrache şi Tarlev. Scopul acestor discuţii democratice este unitatea partidului în ansamblu", a spus vicepreşedintele formaţiunii.

Alegerea lui Tarlev la conducerea Uniunii, în urma unui congres extraordinar care a avut loc sâmbătă, a fost însoţită de unele divergenţe între vechea şi noua
conducere a partidului. În timpul congresului, Mihai Petrache, fostul preşedinte al UCM, a spus că "nu este sigur că Vasile Tarlev nu are nicio legătură cu comuniştii" şi că ex-premierul ar fi schimbat condiţiile unui memorandum semnat între părţi.

Potrivit lui Petrache, acest memorandum prevedea ca Vasile Tarlev să devină preşedinte, iar Mihai Petrache preşedinte al Consiliului Republican al UCM. Având în vedere că o astfel de funcţie nu este stabilită în cadrul statutului partidului, Vasile Tarlev i-a propus funcţia de vicepreşedinte, dar Mihai Petrache şi-a menţinut dorinţa de a fi preşedinte al Consiliului Politic.

Statul a scos la vânzare cinematografe, hoteluri şi companii aeriene

Guvernul a adoptat astăzi o hotărâre cu privire la includerea în lista bunurilor care aparţin statului şi sunt scoase la privatizare cinematografe din mai multe centre raionale. Argumentul invocat de autorităţi este că acestea se află într-o stare de degradare continuă, iar condiţia pe care o stabileşte este ca viitorii proprietari ai acestora să păstreze profilul cinematografic. Printr-o altă hotărâre de Guvern, au fost incluse în lista bunurilor supuse privatizării Î.S. Compania „Air-Moldova”, Î.S. de Alimentaţie Publică „Cafeneaua Parlamentului” şi Complexul hotelier „Codru”.
Includerea ultimelor obiecte în lista bunurilor pasibile de privatizare s-a făcut la iniţiativa a patru deputaţi comunişti - Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnâi, Irina Vlah şi Gheorghe Popa.

PD propune opozitiei constituirea unui Consiliu comun

Partidul Democrat (PD) a lansat, miercuri, un apel catre partidele de opozitie din Moldova in care cheama la la constituirea unui Consiliu comun ce ar supraveghea situatia politica din Moldova, in special pe durata campaniei
electorale, informeaza DECA-press.
Prim-vicepresedintele PD, Oleg Serebrian, a declarat in acest sens ca toate partidele de opozitie ar trebui sa fie interesate de activitatea acestui Consiliu, deoarece „noi toti vrem ca alegerile sa fie libere si corecte”.
Potrivit
spuselor sale, acest Consiliu ar da posibilitate partidelor de opozitie sa ia atitudine fata de toate incalcarile ce au loc inainte de alegeri si in timpul lor si de a incerca sa mentina comportamentul partidului de guvernamant in albia normalitatii.
In cadrul aceleasi conferinte, Oleg Serebrian a comunicat ca PD va participa de sine statator in alegerile parlamentare din 2009.
El a confirmat ca, in ultimul timp, PD a purtat discutii privind participarea in comun in alegeri cu Partidul Social-Democrat (PSD), dar a mentionat ca aceste discutii inca nu au dat rezultat.

Coreea de Sud a descoperit melamină în produse importate din Noua Zeelandă

Cantităţi mici de melamină au fost descoperite în Coreea de Sud în produsele lactate
pentru bebeluşi importante din Noua Zeelandă, a anunţat joi agenţia pentru siguranţa alimentară, citată de Reuters.
Administraţia coreeană pentru alimente şi medicamente
a anunţat că produsul numit lactoferrin a fost fabricat de compania neozeelandeză Tatua Cooperative Diary. Autorităţile sud-coreene au interzis importul celorlalte produse ale acestei companii până la realizarea unor teste, a anunţat Administraţia.

Nicio urmă de substanţă chimică nu a fost găsită în 19 tipuri de lapte
praf care au fost deja testate, probabil deoarece cantitatea de melamină reprezintă mai puţin de 0,1% din produsul final, a mai declarat agenţia.

Tatua a refuzat să comenteze, iar luni a suspendat exporturile de lactoferrin din cauza melaminei descoperite în acest produs. Compania investighează de asemenea unde au fost exportate produsele sale şi încearcă să depisteze sursa contaminării cu melamină.

Avionul preşedintelui ucrainean a aterizat de urgenţă la Kiev

Avionul preşedintelui ucrainean a aterizat de urgenţă la Kiev.

Avionul a aterizat de urgenţă din motive tehnice. "Nu există victime", a declarat Irina Vannikova, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iuşcenko, citată de AFP.