In cadrul turneului de pregatire pe care-l intreprinde in Cipru, nationala Romaniei intalneste maine reprezentativa Slovaciei, in fata careia nu a pierdut decat o data
Dupa 4-0 cu Apollon Lympia, nationala condusa de Anghel Iordanescu s-a distrat pur si simplu cu anonimii de la ABEL Lefkara, o formatie de amatori din liga a cincea a campionatului cipriot de fotbal. Se poate spune chiar ca tricolorii au profitat de fiecare minut al acestui meci pentru a se razbuna parca dupa antrenamentele dure la care i-a supus Generalul de cand se afla la turneul de pregatire din Cipru. Astfel, Silvasan ('11), Bratu ('16 si '48), Grigorie ('17), Soava ('19), Vlad Munteanu ('45 si '74), Tanasa ('47, '62 si '86) si Ovidiu Petre ('71) si-au trecut rand pe rand numele pe lista marcatorilor, facand astfel o repetitie cat se poate de serioasa inaintea amicalului cu nationala Slovaciei, programata sa se dispute maine. Partida care, pentru selectionata noastra, se anunta mai dificila decat meciurile de pregatire de pana acum, dar si mult mai interesanta si mai importanta. Asta in ciuda faptului ca tricolorii nu au pierdut decat o singura data in fata slovacilor, palmaresul intalnirilor directe, opt la numar, fiind in favoarea tricolorilor, cu patru victorii si trei rezultate de egalitate. Si daca ne gandim ca singura infrangere a nationalei noastre in fata slovacilor dateaza din 23 iulie 1942, cand adversarii nostri de maine au invins cu 1-0 intr-un amical disputat la Bratislava, putem spune ca Anghel Iordanescu nu are motive de ingrijorare, mai ales ca va putea conta nu numai pe jucatorii din campionatul intern, dar si pe jucatorii din strainatate, data de 12 februarie fiind trecuta in calendarul UEFA pentru intalnirile amicale. In afara amicalului de maine cu Slovacia, reprezentativa Romaniei mai are in program o partida de pregatire, cu nationala Rusiei sau cu selectionata Ciprului.
marți, 22 septembrie 2009
Moldovan, din nou golul victoriei
Atacantul Viorel Moldovan a marcat, duminica, un gol in meciul de campionat pe care echipa sa, FC Nantes, l-a castigat, in deplasare, in fata formatiei AJ Auxerre, scor 1-0 (1-0). Mai mult, la numai doua minute de la debutul ultimului meci al etapei al XXVII-a din campionatul Frantei, internationalul roman a reusit unicul gol al intalnirii.
Filipescu spune ca Raul este mai bun decat Ronaldo
Iulian Filipescu, care evolueaza la Betis Sevilla, a apreciat ca atacantul spaniol Raul este mai bun decat brazilianul Ronaldo. "Pentru mine, Raul este mai bun decat Ronaldo. Spaniolul are totul. Ronaldo poate avea sclipiri, insa cu Raul duci o lupta continua timp de 90 de minute. Tot ceea ce face el, face bine. In acest moment este mai bun ca Ronaldo, chiar si cand nu joaca bine. Chiar daca se spune ca nu este in cea mai buna forma, atunci cand Real are nevoie de un jucator care sa inscrie, el este acolo", a spus Filipescu in cotidianul "Marca". Filipescu a declarat, dupa meciul pierdut in fata echipei Real Madrid, cu scorul de 1-4, ca madrilenii formeaza o echipa foarte buna, care profita de toate sansele pe care le are. Potrivit jucatorului roman, formatia sa are nevoie de mai multe ocazii ca alte echipe pentru a marca. "Cred ca faptul ca nu marcam este cauzat si de tineretea lotului. Exista doar doi jucatori care au implinit 30 de ani. O echipa tanara are si lucruri pozitive, dar si unele negative", a spus Filipescu. Dupa 21 de etape, Betis ocupa locul sase, cu 33 de puncte.
Onofrei va boxa cu Suhoterin in gala de la Iasi
Pugilistul roman Constantin Onofrei, campion international al Germaniei, va boxa, pe data de 4 martie, la Iasi, in cadrul galei "Big names-great fights II", cu bielorusul Roman Suhoterin, fost campion intercontinental la categoria grea, versiunea WBN, a anuntat promotorul Eduard Irimia. Meciul dintre Onofrei si Suhoterin este programat sa se desfasoare pe durata a opt reprize a cate trei minute. Roman Suhoterin, care are in palmares zece victorii (7 prin KO) si trei infrangeri, a obtinut titlul intercontinental WBN in 2002, dupa o victorie realizata in fata francezului Cedric Fields. Pugilistul bielorus a pierdut insa centura de campion in Romania, dupa ce a fost invins, la puncte, de fostul campion mondial, britanicul Henry Akinwande, intr-un meci de 12 reprize, care a fost main-eventul galei "Big names-great fights", disputata, pe 10 decembrie, la Constanta. Desi este mai inalt cu aproximativ 30 de centimetri decat Suhoterin, Akinwande nu a reusit sa se impuna inainte de limita. Constantin Onofrei, care are in palmares 12 victorii (10 prin KO) din tot atatea partide disputate ca profesionist, a boxat si el in cadrul galei de la Constanta, unde a castigat, prin abandon, in fata slovacului Ladislav Husarik. Main-eventul galei "Big names-great fights II" este meciul pentru titlul mondial la categoria semimijlocie, versiunea WBN, dintre detinatorul centurii, sud-africanul Virgil Kalakoda, si panamezul Elvis Guerrero, campion WBC America. Lupta se va desfasura pe durata a 12 reprize. Kalakoda, care detine si titlul mondial IBF Intercontinental, si-a mai aparat centura in Romania, in gala "Big names-great fights" de la Constanta, intr-un meci cu cehul Tomas Kugler, cand a invins prin KO tehnic la sfarsitul reprizei a zecea. Nigerianul Franklin Egobi, care intentioneaza sa boxeze pentru Romania, va fi prezent in programul galei de la Iasi, unde il va italni pe cehul Robert Sulgan, care are in palmares zece victorii (7 prin KO) si o singura infrangere. Egobi, neinvins inca la profesionisti (11 victorii, dintre care 9 prin KO), a depus, deja, actele pentru obtinerea rezidentei in Romania. In cadrul galei "Big names-great fights II", care se va desfasura in Sala Sporturilor din Iasi, va boxa si romanul Vasile Dragomir, campion WJBF. Cu o singura infrangere la profesionisti, din 11 dispute, Dragomir va lupta cu Assen Vasilev, campion al Bulgariei, in limitele categoriei 61,200 kg. Gala de box de la Iasi va fi transmisa, in direct, in cateva zeci de tari, prin intermediul canalelor Eurosport si Supersport.
Voinea joaca cu Arthurs in primul tur la Marsilia
Tenismanul roman Adrian Voinea il va intalni pe australianul Wayne Arthurs in primul tur al turneului de la Marsilia, dotat cu premii in valoare totala de 500.000 de euro. Daca il va invinge pe Arthurs, Voinea va juca in turul doi cu invingatorul dintre marocanul Younes El Aynaoui, cap de serie numarul 5, posesor al unui wild-card, si suedezul Jonas Bjorkman.
Balaci a pierdut Cupa Campionilor Golfului
Tehnicianul Ilie Balaci nu a reusit sa castige Cupa Campionilor Golfului, dupa ce formatia pe care o pregateste, Al Hilal, a fost invinsa, cu scorul de 1-0, de echipa Al Arabi din Kuwait. In cadrul Cupei Campionilor Golfului, care s-a disputat la Doha (Qatar), Al Hilal a inregistrat doua victorii in fata formatiilor Qatar Club si Al Oruba (Oman). In meciul decisiv dintre Al Hilal si Al Arabi, golul formatiei kuwaitiene a fost marcat de Mohamed Adbulrahim, in minutul 39. La finalul turneului, formatia Al Hilal a obtinut sapte puncte, in timp ce Al Arabi avea opt puncte. Balaci a mai pregatit formatia Al Hilal, alaturi de care a castigat, in 1998, campionatul Arabiei Saudite si Cupa Campionilor Golfului.
Mutu, notat cu sapte de "Gazzetta dello Sport"
Atacantul roman Adrian Mutu a primit nota sapte in cotidianul italian "Gazzetta dello Sport", in urma prestatiei din partida pe care echipa sa, AC Parma, a terminat-o la egalitate, in deplasare, scor 2-2, cu formatia Como, in etapa a XX-a din Serie A. Internationalul roman a primit aceeasi nota in publicatiile "Corriere dello Sport" si "Tuttosport", in timp ce ziarul "Gazzetta di Parma" l-a notat cu 6,5. Mutu, care a avut o medie a notelor de 6,875, a fost considerat al doilea jucator al Parmei in partida cu Como, dupa portarul francez Sebastien Frey, care a avut o medie de 7,625. Mutu, autorul a doua goluri din penalti in meciul cu Como, ocupa primul loc in clasamentul general al fotbalistilor parmegiani, cu o medie de 6,595 in 19 intalniri. Atacantul roman este urmat de Frey, cu 6,394 in 20 de partide, si de atacantul brazilian Adriano, cu 6,232 in 14 meciuri. Atacantul roman se afla pe locul trei in clasamentul golgheterilor campionatului italian, Serie A, cu 11 reusite, la fel ca si Francesco Totti (AS Roma), cei doi fiind devansati de Christian Vieri (Inter Milano - 18 goluri) si Alessandro Del Piero (Juventus - 12 goluri).
Etichete:
Mutu,
notat cu sapte de "Gazzetta dello Sport"
FC Steaua cere la LPF banii pe Maxim
FC Steaua Bucuresti a depus, ieri, la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), un memoriu impotriva clubului Sportul Studentesc, in care solicita achitarea sumei de 150.000 de dolari, pe care gruparea din Regie o datoreaza in urma transferului jucatorului Florin Maxim. Principalul finantator al FC Steaua si viitorul actionar majoritar al SC Steaua SA, Gigi Becali, a declarat ca nu s-a inteles cu patronul echipei Sportul, Vasile Siman, in privinta transferului la gruparea militara a jucatorului Laurentiu Dinita in contul acestei sume. "Siman n-a vrut sa-l lase pe Dinita la Steaua si asa cum l-am dat pe Maxim la Sportul, tot asa dorim si noi banii pe el", a spus Becali. Oficialul stelist a precizat ca va avea in curand o intrevedere cu ministrul Apararii Nationale (MApN), Ioan Mircea Pascu, pentru a discuta posibilitatea ca stadionul din bulevardul Ghencea sa fie folosit si de viitoarea societate comerciala Steaua SA. "Voi discuta cu domnul Pascu si probabil ca vom semna un contract de inchiriere a bazei, pentru ca Steaua trebuie sa ramana in Ghencea", a afirmat Becali.
Vestul s-a impus in All-Star Game
Selectionata Conferintei Vestului a invins, duminica noaptea, la Atlanta, cu scorul de 155-145, dupa doua reprize de prelungiri, formatia Conferintei Estului in cel de-al 52-lea All-Star Game din liga profesionista nord-americana de baschet (NBA). Cel mai bun jucator al partidei a fost desemnat extrema Vestului si a echipei Minnesota Timberwolves, Kevin Garnett. Punctele invingatorilor au fost marcate de Kevin Garnett (37), Kobe Bryant (22), Steve Francis (20), Tim Duncan (19), Shaquille O'Neal (19), Dirk Nowitzki (9), Shawn Marion (8), Gary Payton (8), Predrag Stojakovici (5), Stephon Marbury (4), Yao Ming (2) si Steve Nash (2), in timp ce pentru invinsi au inscris Allen Iverson (35), Tracy McGrady (29), Michael Jordan (20), Jason Kidd (11), Jermaine O'Neal (10), Jamal Mashburn (10), Vince Carter (9), Paul Pierce (8), Antoine Walker (6), Brad Miller (5) si Ben Wallace (2). Singurul jucator din echipa Estului care nu a inscris nici un punct a fost Zidrunas Ilgauskas.
Fratii Simion s-au prezentat la lotul national de box
Pugilistii Marian si Dorel Simion s-au prezentat, ieri, in cantonamentul de la Braila al lotului national, pregatit de Alec Nastac si Grigore Bondavali. Presedintele Federatiei Romane de Box (FRB), Iosif Armas, declarase ca fratii Simion risca sa fie exclusi din lotul national de box, in cazul in care nu se prezinta la pregatiri pana pe data de 10 februarie. CS Dinamo, clubul la care sunt legitimati cei doi boxeri, a remis o scrisoare catre FRB in care se precizeaza ca fratii Simion nu au putut participa la pregatiri in perioada 3-9 februarie, din cauza unor probleme personale. "Am ajuns in cantonamentul de la Braila. Am intarziat din motive obiective, eu sustinand un examen pentru avansarea in grad, de la capitan la maior, iar Dorel a avut examene la facultate. Deocamdata, ne pregatim impreuna cu lotul national. Nu stiu ce vom face pe viitor, dar, oricum, obiectivul nostru in acest an este cucerirea titlurilor mondiale", a declarat Marian Simion.
Iosif Armas: "Niciodata Romania nu a avut atatia reprezentanti in conducerea boxului european"
Presedintele FR de Box a fost ales in Comitetul Executiv EABA si este si membru al Comisiei pentru afaceri * AIBA a promis Romaniei ca pana la sfarsitul acestei saptamani va fi luata decizia
La sfarsitul saptamanii trecute tara noastra a gazduit intalnirea Comitetului Executiv al Uniunii Europene de Box (EABA), care a schimbat pozitia tarii noastre in Europa. Pentru prima oara in istoria boxului nostru, Romania are reprezentanti in toate comisiile care se ocupa de destinele boxului european: Iosif Armas (Comisia de afaceri), Ion Pop (Comisia tehnica si regulamente), Francisc Vastag (Comisia de antrenori), Nicolae Bud (Comisia de finante), Relu Auras (Comisia pentru tineret), Silviu Cazacu (Comisia de arbitri-judecatori), Horea Berceanu (Comisia medicala), Bogdan Filceag (Comisia juridica), Iustinian Baciu (Comisia pentru resurse) si Stela Gavrila (Comisia pentru femei). "Niciodata in istorie nu am avut mai mult de trei reprezentanti in comisiile EABA", a declarat, ieri, Iosif Armas, ales in Comitetul Executiv, dupa care a continuat: "iar acum suntem peste tot. Este un lucru foarte important pentru ca asa esti implicat direct in toate deciziile pe care le ia EABA, poti sa influentezi aceste decizii si boxul romanesc va avea numai de castigat. Nu este suficient, insa, ca noi suntem acolo cu atatia reprezentanti pentru ca acest lucru nu inseamna ca medaliile vor veni la noi. Degeaba face Armas totul daca nu se intelege ca trebuie sa lucram toti pentru boxul romanesc. Vreau sa se stie ca eu nu vreau sa fac rau nimanui si nu pot sa lovesc in boxul romanesc pentru ca am venit aici sa ajut, dar nici nu pot sa fac rabat de la principiile pe care le am. In boxul romanesc este nevoie de liniste si eu incerc sa impun acest lucru". Ieri, inainte de a parasi tara, Caner Doganeli a mai discutat cu Iosif Armas despre dorinta Romaniei de a organiza Campionatul Mondial de seniori, in cazul in care Thailanda nu va fi in stare, iar secretarul general AIBA l-a asigurat pe presedintele Federatiei Romane de Box ca tara noastra este favorita. "I-am asigurat pe cei de la AIBA ca Romania este pregatita sa organizeze o astfel de competitie, le-am spus ca ministerul ne va sustine si pentru acest lucru trebuie sa-i multumesc ministrului Georgiu Gingaras. Intotdeauna a fost alaturi de box si sunt convins ca va fi si de aici incolo. Cei de la AIBA mi-au promis ca pana la sfarsitul acestei saptamani se va decide cine organizeaza aceste mondiale. Oricum, toate semnalele pe care le-am primit arata ca Romania este favorita. Sper ca la acest lucru sa fi contat si faptul ca acest Comitet Executiv a fost organizat perfect, ca am primit numai laude si nici o reclamatie, iar astfel de lucruri conteaza atunci cand se pune problema organizarii unei viitoare competitii".
La sfarsitul saptamanii trecute tara noastra a gazduit intalnirea Comitetului Executiv al Uniunii Europene de Box (EABA), care a schimbat pozitia tarii noastre in Europa. Pentru prima oara in istoria boxului nostru, Romania are reprezentanti in toate comisiile care se ocupa de destinele boxului european: Iosif Armas (Comisia de afaceri), Ion Pop (Comisia tehnica si regulamente), Francisc Vastag (Comisia de antrenori), Nicolae Bud (Comisia de finante), Relu Auras (Comisia pentru tineret), Silviu Cazacu (Comisia de arbitri-judecatori), Horea Berceanu (Comisia medicala), Bogdan Filceag (Comisia juridica), Iustinian Baciu (Comisia pentru resurse) si Stela Gavrila (Comisia pentru femei). "Niciodata in istorie nu am avut mai mult de trei reprezentanti in comisiile EABA", a declarat, ieri, Iosif Armas, ales in Comitetul Executiv, dupa care a continuat: "iar acum suntem peste tot. Este un lucru foarte important pentru ca asa esti implicat direct in toate deciziile pe care le ia EABA, poti sa influentezi aceste decizii si boxul romanesc va avea numai de castigat. Nu este suficient, insa, ca noi suntem acolo cu atatia reprezentanti pentru ca acest lucru nu inseamna ca medaliile vor veni la noi. Degeaba face Armas totul daca nu se intelege ca trebuie sa lucram toti pentru boxul romanesc. Vreau sa se stie ca eu nu vreau sa fac rau nimanui si nu pot sa lovesc in boxul romanesc pentru ca am venit aici sa ajut, dar nici nu pot sa fac rabat de la principiile pe care le am. In boxul romanesc este nevoie de liniste si eu incerc sa impun acest lucru". Ieri, inainte de a parasi tara, Caner Doganeli a mai discutat cu Iosif Armas despre dorinta Romaniei de a organiza Campionatul Mondial de seniori, in cazul in care Thailanda nu va fi in stare, iar secretarul general AIBA l-a asigurat pe presedintele Federatiei Romane de Box ca tara noastra este favorita. "I-am asigurat pe cei de la AIBA ca Romania este pregatita sa organizeze o astfel de competitie, le-am spus ca ministerul ne va sustine si pentru acest lucru trebuie sa-i multumesc ministrului Georgiu Gingaras. Intotdeauna a fost alaturi de box si sunt convins ca va fi si de aici incolo. Cei de la AIBA mi-au promis ca pana la sfarsitul acestei saptamani se va decide cine organizeaza aceste mondiale. Oricum, toate semnalele pe care le-am primit arata ca Romania este favorita. Sper ca la acest lucru sa fi contat si faptul ca acest Comitet Executiv a fost organizat perfect, ca am primit numai laude si nici o reclamatie, iar astfel de lucruri conteaza atunci cand se pune problema organizarii unei viitoare competitii".
Fiecare parcela de teren agricol mai mare de 0,3 hectare - supravegheata prin satelit
Pentru a putea beneficia de fondurile Uniunii Europene, agricultura romaneasca trebuie sa dezvolte un sistem informatic complex * Costurile, suportate de Romania - 18 milioane de euro
Pana la data integrarii in Uniunea Europeana, Romania trebuie sa dispuna de Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) - a spus Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Desi pentru agricultura autohtona suna deopotriva alambicat si pretentios, IACS intervine uzual in limbajul agricol european. In esenta este vorba despre un sistem informatic integral, destinat evidentierii, administrarii si controlului ajutoarelor acordate de UE producatorilor romani dupa aderare si are ca scop combaterea fraudelor in aplicarea schemelor platilor. Practic, totalitatea informatiilor pe baza carora Agentia de Plati va imparti fermierilor romani banii cuveniti din bugetul european vor fi furnizate de IACS. Sistemul trebuie organizat si implementat, cu toata logistica necesara pana la sfarsitul anului 2006. De asemenea este necesar ca IACS sa fie abilitat pentru functionare de UE. Pentru a intelege cat este de importanta crearea noii institutii, este suficient sa amintim ca neabilitarea de catre UE a sistemului echivaleaza cu neacordarea ajutoarelor comunitare, sau chiar cu neadmiterea tarii in Uniune. Crearea sistemului, ale carui costuri trebuie suportate integral de tara candidata, presupune realizarea a trei baze de date care vor permite practic monitorizarea permanenta a evolutiilor din sectorul vegetal si animal, inclusiv a sprijinului financiar acordat. Este vorba de o baza de date care va cuprinde informatii despre parcelele din cadrul fermelor (sistemul de identificare a parcelelor), o baza de date privind animalele (sistemul de identificare si inregistrare a animalelor), respectiv o baza de date din formulare (formularistica pentru completarea cererilor de acordare a sprijinului financiar si care vor fi prelucrate electronic). Pentru a da un exemplu asupra capabilitatilor sistemului IACS, secretarul de stat Steriu a aratat ca din 2007, acesta, prin intermediul satelitilor, va putea oferi informatii (localizarea terenului in cadrul fermei, cultura cu care sunt ocupate) despre toate parcelele agricole mai mari de 0,3 hectare (suprafata minima pentru care este disponibil sprijinul financiar din bugetul european). Organizarea si implementarea sistemului implica fonduri substantiale (numai la nivelul bugetului ministerului Agriculturii suma estimata este de 18 milioane de euro), chiar daca avizarea IACS este sustinuta printr-un program Phare care va demara in acest an, in valoare de 4 milioane euro. Punctul sensibil al IACS este realizarea pana in 2006 a sistemului de identificare a parcelelor din cauza intarzierilor si greutatilor in intocmirea si organizarea cadastrului agricol, chestiune de competenta Ministerului Administratiei Publice. "Legatura" directa dintre IACS si producatorul agricol va fi constituita de formularistica utilizata de sistemul informatic, aflata acum in stadiul de traducere si adaptare dupa cea existenta in state precum Scotia, Franta, Finlanda si Anglia. Pe masura ce anul 2007 se apropie, reprezentantii ministerului vor populariza modul de completare a acestor formulare privind suprafetele de teren si animalele detinute in randul producatorilor agricoli.
Pana la data integrarii in Uniunea Europeana, Romania trebuie sa dispuna de Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) - a spus Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Desi pentru agricultura autohtona suna deopotriva alambicat si pretentios, IACS intervine uzual in limbajul agricol european. In esenta este vorba despre un sistem informatic integral, destinat evidentierii, administrarii si controlului ajutoarelor acordate de UE producatorilor romani dupa aderare si are ca scop combaterea fraudelor in aplicarea schemelor platilor. Practic, totalitatea informatiilor pe baza carora Agentia de Plati va imparti fermierilor romani banii cuveniti din bugetul european vor fi furnizate de IACS. Sistemul trebuie organizat si implementat, cu toata logistica necesara pana la sfarsitul anului 2006. De asemenea este necesar ca IACS sa fie abilitat pentru functionare de UE. Pentru a intelege cat este de importanta crearea noii institutii, este suficient sa amintim ca neabilitarea de catre UE a sistemului echivaleaza cu neacordarea ajutoarelor comunitare, sau chiar cu neadmiterea tarii in Uniune. Crearea sistemului, ale carui costuri trebuie suportate integral de tara candidata, presupune realizarea a trei baze de date care vor permite practic monitorizarea permanenta a evolutiilor din sectorul vegetal si animal, inclusiv a sprijinului financiar acordat. Este vorba de o baza de date care va cuprinde informatii despre parcelele din cadrul fermelor (sistemul de identificare a parcelelor), o baza de date privind animalele (sistemul de identificare si inregistrare a animalelor), respectiv o baza de date din formulare (formularistica pentru completarea cererilor de acordare a sprijinului financiar si care vor fi prelucrate electronic). Pentru a da un exemplu asupra capabilitatilor sistemului IACS, secretarul de stat Steriu a aratat ca din 2007, acesta, prin intermediul satelitilor, va putea oferi informatii (localizarea terenului in cadrul fermei, cultura cu care sunt ocupate) despre toate parcelele agricole mai mari de 0,3 hectare (suprafata minima pentru care este disponibil sprijinul financiar din bugetul european). Organizarea si implementarea sistemului implica fonduri substantiale (numai la nivelul bugetului ministerului Agriculturii suma estimata este de 18 milioane de euro), chiar daca avizarea IACS este sustinuta printr-un program Phare care va demara in acest an, in valoare de 4 milioane euro. Punctul sensibil al IACS este realizarea pana in 2006 a sistemului de identificare a parcelelor din cauza intarzierilor si greutatilor in intocmirea si organizarea cadastrului agricol, chestiune de competenta Ministerului Administratiei Publice. "Legatura" directa dintre IACS si producatorul agricol va fi constituita de formularistica utilizata de sistemul informatic, aflata acum in stadiul de traducere si adaptare dupa cea existenta in state precum Scotia, Franta, Finlanda si Anglia. Pe masura ce anul 2007 se apropie, reprezentantii ministerului vor populariza modul de completare a acestor formulare privind suprafetele de teren si animalele detinute in randul producatorilor agricoli.
Privatizarea Hidromecanica Brasov - un "sah etern" de milioane de dolari al "marelui maestru" Alexandru Crisan
Prezentata de ministrul Ovidiu Musetescu drept "un succes", privatizarea uzinei Hidromecanica Brasov se dovedeste a fi un "sah etern", de milioane de dolari. In septembrie 2001, dupa cateva luni de aprig "joc de glezne" in culise, pachetul majoritar de 51% din actiunile Hidromecanica a fost vandut de APAPS firmei Alexander Comp. SRL, apartinand sahistului brasovean Alexandru Crisan, sustinut eficient din umbra de cateva marimi PSD si PUR din Brasov si Bucuresti. Conform contractului de privatizare, fostul tovaras de "biznis" al infractorului Tartaga de la inceputul anilor '90 - propulsat ulterior de ministrul Gingaras in fruntea F.R. Sah, in pofida scandalului international iscat de "performantele" sale sahiste - trebuia sa achite in rate, pana in septembrie 2003, cele circa 88 miliarde lei supralicitate pentru pachetul majoritar de actiuni (scos la vanzare de APAPS la pretul initial de 64,7 miliarde lei) si sa faca, tot in 2 ani, investitii de inca 4 milioane de dolari. Pentru a fi ajutat in acest efort, noul "apropitar" a primit si un "bonus" substantial: reesalonarea pe 5 ani a tuturor datoriilor uzinei la bugetul de stat si bugetele de pensii, somaj, sanatate etc., insumand aproximativ 60 miliarde lei, cu stergerea majorarilor si penalitatilor. La scurta vreme insa dupa ce, de bine, de rau, izbutise sa plateasca 35 din cele 88 de miliarde pentru pachetul de actiuni, Crisan a intrat intr-o prelungita "jena financiara", astfel incat APAPS n-a mai vazut, pana azi, nici un sfant din restul de 53 de miliarde pe care le mai avea de incasat. Suma care, cu dobanzi si penalitati, a urcat la ora actuala la aproape 80 miliarde lei, la care se adauga alte miliarde reprezentand dividendele pe 2001, pe care patronul-sahist a "uitat" sa le "mute" in contul APAPS. Si in privinta investitiilor de 4 milioane de dolari "prinse" in contractul de privatizare lucrurile stau la fel, singura "realizare" - cu care, de altfel, patronul Crisan a si "luat fata" sindicalistilor - fiind pana in prezent doar majorarea cu 25% a lefurilor angajatilor uzinei, in momentul preluarii acesteia. O "mutare" ce l-a varat ulterior in mari necazuri, urmare scaderii continue a productiei si a veniturilor uzinei si refuzului bancilor de a-i mai acorda credite pentru plata salariilor, care a inceput astfel sa inregistreze amanari frecvente. Noroc insa ca ministrul Musetescu este "baiat intelegator" cand vine vorba de "strategici" de felul patronului de la Alexander Group. Asa incat, in locul rezilierii contractului de privatizare pentru neachitarea la termenele scadente a ratelor pentru pachetul majoritar de actiuni de la "Hidro", mai-marele APAPS s-a apucat sa-l "sanctioneze" pe datornic cu... amanari de plata pe banda rulanta. Desi acestea sunt ultraconfidentiale, pana acum, din cate am aflat, Alexandru Crisan a fost cadorisit cu nu mai putin de patru asemenea amanari, sub forma unor acte aditionale la contractul de privatizare. Ultimul a fost semnat de ministrul Musetescu la inceputul lui decembrie trecut, taman la tanc pentru a-l ajuta pe protejatul datornic sa cumpere si... un ziar, "Monitorul de Brasov", dupa ce pesedistii de sub Tampa esuasera intr-o prima tentativa de a pune mana pe el! Dar cele peste 2 milioane de dolari datorate APAPS-ului, de peste un an de zile, de patronul Crisan - si pe care ministrul Musetescu se da de ceasul mortii... sa nu le incaseze! - sunt doar varful tepei "de succes" ce se dovedeste a fi privatizarea de la Hidromecanica Brasov. Spre sfarsitul anului trecut, urmare nerespectarii lor, Crisan a pierdut rand pe rand toate esalonarile datoriilor uzinei la bugetul statului si bugetele conexe. Repuse "pe rol" cu tot cu majorari si penalitati, acestea totalizeaza in prezent, dimpreuna cu debitele adunate in 2002, peste 150 miliarde lei (aproape 5 milioane de dolari), fara a mai pune la socoteala miliardele datorate bancilor si furnizorilor de utilitati, materii prime, materiale etc. Motiv pentru care Hidromecanica Brasov a intrat in morisca executarilor silite, cu blocarea conturilor si sechestrarea activelor in vederea valorificarii lor. Masuri pe care, pana acum, patronul Crisan a izbutit sa le evite doar el stie cum, dovada ca dupa ce, spre finele anului trecut, lui Crisan ii fusese anulata conventia de esalonare a datoriilor la bugetul asigurarilor de sanatate, la inceputul lui ianuarie a.c., presedintele CNAS, Eugeniu Turlea, i-a aprobat rapid o alta, pentru datorii de circa 40 miliarde lei! In aceste conditii, ramane de vazut daca ministrul Musetescu va continua actele de "caritate", desi stie foarte bine ca "investitorul strategic" Alexandru Crisan nu dispune de milioanele de dolari fagaduite zgomotos la privatizarea "de succes" de la Hidromecanica.
Pesta porcina este sub control
asigura Agentia Nationala Sanitar-Veterinara
Agentia Nationala Sanitar-Veterinara nu-si va modifica strategia in ceea ce priveste interzicerea vaccinarii impotriva pestei porcine clasice - a precizat Liviu Harbuz, directorul ANSV. Amintim ca de la inceputul anului s-a inregistrat o inmultire a focarelor de pesta porcina, mai ales in vestul tarii, zona in care activeaza interdictia vaccinarii. Liviu Harbuz a asigurat ca situatia este sub control si ca, in pofida raspandirii mai accentuate a virusului mortal pentru porcine, Romania trebuie sa se alinieze legislatiei in domeniu a Uniunii Europene. De mentionat ca in statele membre UE nu se pot importa animale vii, produse sau subproduse ale acestora din tari care practica vaccinarea antipestoasa. Pesta porcina nu afecteaza sanatatea oamenilor, dar conduce la moartea animalului, fapt ce genereaza pierderi economice. Producatorii agricoli ale caror porcine mor din cauza pestei sunt despagubiti la pretul pietei.
Agentia Nationala Sanitar-Veterinara nu-si va modifica strategia in ceea ce priveste interzicerea vaccinarii impotriva pestei porcine clasice - a precizat Liviu Harbuz, directorul ANSV. Amintim ca de la inceputul anului s-a inregistrat o inmultire a focarelor de pesta porcina, mai ales in vestul tarii, zona in care activeaza interdictia vaccinarii. Liviu Harbuz a asigurat ca situatia este sub control si ca, in pofida raspandirii mai accentuate a virusului mortal pentru porcine, Romania trebuie sa se alinieze legislatiei in domeniu a Uniunii Europene. De mentionat ca in statele membre UE nu se pot importa animale vii, produse sau subproduse ale acestora din tari care practica vaccinarea antipestoasa. Pesta porcina nu afecteaza sanatatea oamenilor, dar conduce la moartea animalului, fapt ce genereaza pierderi economice. Producatorii agricoli ale caror porcine mor din cauza pestei sunt despagubiti la pretul pietei.
"2002 - un an de start in economia de piata pentru HIDROELECTRICA"
Desi seceta din lunile mai-iulie 2002 i-a adus societatii Hidroelectrica, pentru acea perioada, pierderi de 800 miliarde lei, totusi aceasta a incheiat anul cu un profit de circa 150 miliarde lei. Anul 2002 a fost cel mai bun an investitional, societatea reusind sa investeasca in retehnologizari peste 4.000 miliarde lei. Totodata, a continuat restructurarea organizatorica, externalizand serviciile de mentenanta, dar a si preluat MHC-urile de la Electrica si Termoelectrica. In anul 2003, Hidroelectrica a intrat cu un grad de umplere a lacurilor de 62%, ceea ce reprezinta peste 1,5 miliarde kWh. Aceasta situatie buna a lacurilor ii confera societatii stabilitate in productia de energie hidro in 2003, an in care investitiile in obiective complexe se vor situa la 6.000 miliarde lei. Recunoscand problemele cu care s-a confruntat societatea in 2002, dl. Eugen PENA, directorul general al Hidroelectrica, considera ca acesta a fost un an de start in dezvoltarea viitoare a firmei. - Domnule director, cum considerati ca a fost anul 2002 pentru Hidroelectrica? - Ca manager al acestei societati, consider ca a fost un an bun. Intr-adevar, Hidroelectrica a suportat un soc financiar in lunile mai, iunie, iulie, cand a inregistrat pierderi de 800 miliarde lei. Datorita secetei iesite din normal, gradul de umplere a lacurilor s-a diminuat sensibil, cu implicatii directe asupra nivelului de productie a energiei hidro. - In acest caz, pe ce va bazati cand sustineti ca a fost un an bun? - In primul rand, pierderile au fost recuperate pana la sfarsitul lui 2002, iar profitul, desi diminuat de socul din vara, se ridica la circa 150 miliarde lei. Apoi 2002 a fost un an bun si datorita faptului ca au fost clarificate o serie de probleme din cadrul pietei de energie. Este foarte important ca, in prezent, in Romania, a inceput sa existe o piata viabila a energiei. In 2001, cred ca noi mai mult am cochetat cu ideea de piata, dar in 2002 a fost o treaba serioasa. Un al treilea element favorabil il constituie faptul ca a fost anul cu cea mai mare cifra de investitii, dupa '90 incoace. 2002 este anul in care Hidroelectrica a inceput cele mai mari retehnologizari, anul cu cele mai mari lansari in retehnologizari, lucrari care au constituit un an de start in economia de piata. Hidroelectrica a facut investitii, in 2002, in valoare de 4.000 miliarde lei. - Tot anul trecut ati preluat si MHC-urile de la Electrica si Termoelectrica. Cu cat a crescut puterea instalata a Hidroelectrica? - Important nu este cu cat a crescut puterea instalata prin preluarea MHC-urilor care insumeaza 200 MWh, ci ce anume vom face cu aceste MHC-uri. In primul rand, este bine ca, prin restructurarea Electrica si Termoelectrica, aceste societati au intrat in patrimoniul Hidroelectrica deoarece, fiind centrale hidro, aici le este locul. Apoi, unele vor fi retehnologizate, iar altele finalizate. Vom pastra, totodata, si cei 770 de salariati, preluati impreuna cu MHC-urile. - Hidroelectrica, in 2002, s-a si restructurat organizatoric, externalizand, impotriva vociferarilor, serviciile de mentenanta. A fost o hotarare buna? - Cele opt societati de servicii, desprinse din Hidroelectrica functioneaza foarte bine. Au fost externalizati 2.000 de oameni, iar reactiile sunt favorabile. Personal, sunt convins ca aceasta restructurare va da rezultate bune in timp. Avem, deja, semnale ca salariatii doresc sa-si cumpere societatile, pe care intentioneaza sa le privatizeze prin PAS. - Dupa aceste "miscari" de personal, cu cati angajati a incheiat Hidroelectrica anul 2002? Si daca veti face disponibilizari in 2003? - Intr-adevar, Hidroelectrica a externalizat 2000 de salariati, dar a si preluat 770 de angajati prin MHC-uri. In prezent societatea are 4.800 de oameni, iar numarul acestora, in urmatorii cinci-sase ani, se va diminua datorita automatizarii majoritatii instalatiilor. Diminuarea, insa, nu se face prin disponibilizari, ci absolut pe cai naturale - pensionari sau plecari din dorinta oamenilor. Totodata, vom intineri esalonul de specialisti prin angajarea absolventilor cu studii superioare. Dupa '90 nu s-au mai facut angajari de specialisti, iar acum avem o plaja neacoperita. In 2002, am angajat 60 de absolventi, iar in acest an avem nevoie de peste 100 de tineri cu studii superioare. - Cum veti evita in 2003 problemele din 2002? Gradul de umplere a lacurilor va asigura productia prevazuta pentru 2003? - In mod normal, din acest punct de vedere, ar trebui sa nu avem probleme. Dunarea a venit cu un debit de 8.000 mc/secunda, fapt care ne face sa mergem cu patru grupuri la Portile de Fier. Ceea ce se intampla destul de rar. Iar ca grad de umplere, pot spune ca avem una din cele mai bune situatii din ultimii 10 ani - 62% - pentru aceasta perioada. Hidroelectrica are, in lacuri, peste 1,5 miliarde kWh, fapt care ii creeaza stabilitate in productia hidro in anul 2003. Daca nu urmeaza o seceta iesita total din normalitate, apreciez un 2003 foarte bun, deoarece intram cu o rezerva net superioara programelor noastre. Oricum, 2001 a fost mai bun decat 2000, iar 2002, mai bun decat 2001. Anul 2003 va fi mult mai bun decat precedentii. - Daca veti aplica formula "pietei liberalizate" si in 2003, nu va trebui sa tineti, totusi, cont de un eventual an secetos? Nu s-ar putea repeta criza din 2002? - Intre timp, reglementatorul a adus imbunatatiri sistemului. Astfel, s-a permis incheierea unor contracte bilaterale, pe baza carora atunci cand, din motive obiective nu producem, sa cumparam energie la acelasi pret cu care vindem. Necazul, in 2002, a fost ca Hidroelectrica a cumparat la pretul pietei si a vandut la pret reglementat. Chiar si in astfel de conditii, Hidroelectrica nu ar fi trecut printr-o astfel de sincopa financiara daca nu ar fi existat o seceta excesiva. - In 2003, veti renunta la exporturi de energie? - Cum sa renuntam? Daca am renunta, ar insemna sa renuntam la retehnologizari, la investitii. Hidroelectrica exporta din necesitatea de a continua aceste lucrari. Altfel, cum si-ar onora datoriile pentru retehnologizarea Portilor de Fier I si II, Bicaz, Lotru? Pentru toate acestea trebuie sa existe bani si atunci mergem si pe exporturi. In 2002, am exportat energie in valoare de 80 milioane de dolari, nivel pe care vom fi nevoiti sa-l pastram si pentru 2003. - Hidroelectrica intentioneaza sa puna in functiune, in 2003, alte noi capacitati? - Pentru 2003, ne-am planificat sa punem in functiune inca 65,75 MWh: la Sugad - 20 MWh; la Zervesti - 0,75 MWh; la Poiana Teiului - 10 MWh; la Subcetate - 12 MWh; la Rucar - 23 MWh si la Maneciu - 25 MWh. Per total, investitiile din 2003 se vor ridica la 6.000 miliarde lei, atat din surse proprii, cat si din credite externe. - Investitiile Hidroelectrica au un caracter complex, implicit cel bugetar. - Desigur, investitiile in centralele hidro vizeaza, in primul rand, producerea competitiva a energiei hidro, dar un aspect extrem de important il reprezinta asigurarea securitatii zonelor riverane cursurilor de apa. Inundatiile din ultimii ani, din Romania, reprezinta un semnal ca amenajarea cursurilor de apa este deficitara in anumite zone. Hidroelectrica lucreaza, dar nu le poate face pe toate deoarece fondurile societatii sunt limitate. Desi acestea vor creste de la 4.000 miliarde lei, in 2002, la 6.000 miliarde lei, in 2003, necesitatile de amenajare si de depoluare in jurul lacurilor si de-a lungul raurilor sunt imense. Oricum, absolut toate lucrarile Hidroelectrica au un caracter bugetar - construieste inclusiv sosele, scoli si locuinte pentru salariati. Santierele Hidroelectrica fac sa infloreasca zonele respective. Executa lucrari pe care ar trebui sa le faca statul cu bani de la buget. Aceasta reprezinta specificitatea noastra. Dar cum statul este patronul Hidroelectrica, tot el a decis ca aceste lucrari sa le executam noi.
Soros Investment Capital intra in acest an pe piata romaneasca
Principalele domenii spre care fondul de investitii Soros Investment Capital se va orienta in perioada urmatoare pe pietele din Europa de Sud-Est, inclusiv in Romania, sunt industria alimentara, domeniul distributiei, cel de retail, industria farmaceutica si, posibil, sectorul telecomunicatiilor, a declarat, agentiei Mediafax, Gavin Ryan, director executiv al Soros Investment Capital Management LLC, administratorul fondului de investitii. "Suntem in cautarea unor oportunitati de investitii in aceste arii. Nu am stabilit inca suma pe care o vom aloca pietei romanesti, dar ea va reprezenta un procentaj semnificativ din valoarea totala a fondului, respectiv 200 de milioane de dolari", a precizat Ryan, care a mentionat ca intrarea pe piata romaneasca va avea loc in acest an. Reprezentantul Soros Investment Capital a aratat, de asemenea, ca toate participatiile pe care fondul le va achizitiona in Romania, fie pe cont propriu, fie in cadrul unui parteneriat, vor fi majoritare. "Pachetele minoritare de actiuni dau nastere la diverse probleme", a mai spus Gavin Ryan. Reprezentantul Soros Investment Capital a apreciat ca piata romaneasca devine "din ce in ce mai interesanta", pe de-o parte pentru ca este una dintre cele mai mari din regiune, iar pe de alta parte avand in vedere perspectivele de integrare in Uniunea Europeana. Infiintat in luna noiembrie a anului 2000, cu sponsorizarea si managementul Organizatiei Soros, Soros Investment Capital dispune de un capital total de 200 de milioane de dolari, suma alocata unei investitii situandu-se intre cinci si 30 de milioane de dolari. De asemenea, fondul de investitii este sustinut de Overseas Private Investment Corporation (OPIC), agentie a guvernului american.
AVAB a inceput preluarea hotelului Holiday Inn-Mara din Sinaia
Pentru praduirea creditului de 27,8 milioane dolari luat de la Bancorex, AVAB va cere, in instanta, atragerea raspunderii celor vinovati
Ieri dimineata o echipa a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare s-a deplasat la Sinaia pentru a incepe operatiunea de predare-primire a hotelului Mara-Holiday Inn Resort, in contul creantei de circa 27,8 milioane dolari detinuta asupra proprietarei acestui hotel, SC Mara Investments (este vorba de un credit luat in anii '90 de la Bancorex si nereturnat - n.n.). "Aceasta actiune va fi finalizata pana la 14 februarie, dupa care, cu ajutorul unei firme de specialitate, vom face evaluarea hotelului, pentru a stabili pretul de pornire la licitatia publica, pentru vanzarea imobilului, care va avea loc, probabil, pe la jumatatea lunii martie" - ne-a declarat presedintele AVAB, Ionel Blanculescu. Mai mult ca sigur, insa, ca AVAB nu va putea obtine pentru hotel suma imensa de 27,8 milioane dolari. Cand si cum va mai putea fi recuperata diferenta de cateva milioane bune de dolari? "Intr-o a doua etapa, AVAB va declansa procedura de reorganizare si faliment pentru debitoarea SC Mara Investments si va efectua o expertiza asupra modului in care a fost folosit creditul luat de la Bancorex, iar pentru diferenta de bani vom solicita, in instanta, atragerea raspunderii celor care se fac vinovati, de la administratori pana la asociati" - a precizat Ionel Blanculescu. Mara Investments este unul dintre cei mai mari debitori aflati in portofoliul AVAB, procedura de recuperare a acestei creante fiind demarata cu 6 ani in urma dar, ca si in cazul altor datornici de calibru, decizia finala a fost mereu amanata, pe baza unor chichite avocatesti. Dupa ce a reusit sa promoveze Legea nr. 409/2001, AVAB a trecut la atacarea frontala a acestor mari debitori.
Ieri dimineata o echipa a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare s-a deplasat la Sinaia pentru a incepe operatiunea de predare-primire a hotelului Mara-Holiday Inn Resort, in contul creantei de circa 27,8 milioane dolari detinuta asupra proprietarei acestui hotel, SC Mara Investments (este vorba de un credit luat in anii '90 de la Bancorex si nereturnat - n.n.). "Aceasta actiune va fi finalizata pana la 14 februarie, dupa care, cu ajutorul unei firme de specialitate, vom face evaluarea hotelului, pentru a stabili pretul de pornire la licitatia publica, pentru vanzarea imobilului, care va avea loc, probabil, pe la jumatatea lunii martie" - ne-a declarat presedintele AVAB, Ionel Blanculescu. Mai mult ca sigur, insa, ca AVAB nu va putea obtine pentru hotel suma imensa de 27,8 milioane dolari. Cand si cum va mai putea fi recuperata diferenta de cateva milioane bune de dolari? "Intr-o a doua etapa, AVAB va declansa procedura de reorganizare si faliment pentru debitoarea SC Mara Investments si va efectua o expertiza asupra modului in care a fost folosit creditul luat de la Bancorex, iar pentru diferenta de bani vom solicita, in instanta, atragerea raspunderii celor care se fac vinovati, de la administratori pana la asociati" - a precizat Ionel Blanculescu. Mara Investments este unul dintre cei mai mari debitori aflati in portofoliul AVAB, procedura de recuperare a acestei creante fiind demarata cu 6 ani in urma dar, ca si in cazul altor datornici de calibru, decizia finala a fost mereu amanata, pe baza unor chichite avocatesti. Dupa ce a reusit sa promoveze Legea nr. 409/2001, AVAB a trecut la atacarea frontala a acestor mari debitori.
Cei care platesc mai mult decat consuma pot cere banii inapoi de la Electrica
Societatea - dispusa sa refaca factura la energia electrica
Noul sistem de facturare lunara a energiei electrice este deja functional in cazul a peste 250.000 de bucuresteni. "Toti cei 840.000 de clienti casnici din Bucuresti vor intra in noul sistem pana la finele lunii iunie", ne-a declarat Cornelia Ion, purtator de cuvant al societatii Electrica Muntenia Sud. Desi bucurestenii au solicitat facturarea lunara (potrivit societatii Electrica), "multi dintre cei norocosi" se plang acum ca sunt pusi in situatia de a plati mai mult decat consuma. "Desi am fost plecat de Sarbatori, factura la energia electrica pentru decembrie 2002 a depasit 800.000 de lei. Cam aceeasi suma plateam si inainte, cand factura venea la doua luni", ne-a sesizat la redactie un bucurestean. "Am facut economie si, cu toate acestea, factura este incarcata", ne-a spus un pensionar. Asa cum era firesc, bucurestenii se asteptau ca, prin aplicarea noului sistem, factura la energia electrica sa se reduca. De ce nu s-a intamplat acest lucru in cazul unora dintre ei? Desi au avut posibilitatea sa-si estimeze consumul, multi dintre clienti nu au completat conventia de consum, mergand astfel "pe mana" societatii Electrica. "In cazul in care abonatul considera ca a consumat mai putina energie electrica decat a platit, citeste indexul, dupa care il prezinta la Centrul de relatii cu clientii", precizeaza Cornelia Ion. Pe baza indexului prezentat, functionarii societatii Electrica vor reface factura, dupa caz. Cititorii-incasatori vor veni la domiciliu si dimineata, si seara In ultimele luni, aglomeratie mare la centrele de relatii cu clientii din Bucuresti. Pe de o parte, unii dintre consumatori, care nu au achitat facturile acasa cititorilor-incasatori, sunt nevoiti sa se prezinte la casieriile Electrica. Altii insa vin la centrele Electrica cu diverse reclamatii, cum ar fi: au platit mai mult pentru curentul consumat; nu au primit conventia de consum; contoarele nu functioneaza cum trebuie, precum si diverse alte "nereguli" tehnice sau neintelegeri privind functionarea noului sistem. Cei mai multi dintre consumatorii casnici, care lucreaza in special in sectorul privat, solicita conducerii Electrica stabilirea unui alt program cititorului-incasator, care sa vina la locuinte, fie la primele ore ale diminetii, fie dupa ora 18. Reprezentantii societatii ne-au precizat ca deja, in unele sectoare din Capitala, cititorii-incasatori se prezinta la domiciliul consumatorilor dimineata si seara. La 6 luni, factura de regularizare va clarifica lucrurile Pentru a evita cozile formate la centrele societatii, conducerea Electrica Muntenia Sud insista asupra unor informatii privind noul sistem de facturare lunar, pe care consumatorii trebuie sa le cunoasca. Potrivit sistemului in curs de aplicare, Electrica factureaza si incaseaza lunar consumatorii casnici, in baza unui consum estimat fix, urmand ca regularizarea consumului sa se faca la un interval de 6 luni. "Fiecare abonat va primi acasa, din partea cititorului-incasator, o scrisoare de intentie si o conventie de consum. Daca abonatul este de acord cu datele si estimarile Electrica privind consumul lunar in functie de istoricul inregistrat, semneaza conventia fara alte completari. Daca estimeaza ca va avea un consum mai mare sau mai mic decat cel istoric, atunci va completa rubrica cu cantitatea de kWh pe care crede ca o va consuma", explica Cornelia Ion. Dupa ce o completeaza, conventia de consum va fi predata cititorului-incasator, respectiv centrului de relatii cu clientii. La interval de o luna de la primirea conventiei de catre Electrica, abonatul va fi vizitat de catre cititorul-incasator, care-i va prezenta factura lunara, pe care poate sa o plateasca pe loc. "Cititorul-incasator va veni la domiciliul consumatorului o singura data pe luna. In a sasea luna, el va veni de doua ori: o data pentru a citi contorul si o data pentru a inmana abonatului factura de regularizare, care reprezinta valoarea diferentei dintre consumul estimat de abonat in decursul a 6 luni si consumul real", spune Cornelia Ion. "In cazul in care abonatul a consumat mai putina energie electrica decat a platit, consumatorul se va prezenta la Centrul de relatii cu clientii pentru returnarea diferentei de plata", mai aflam de la Cornelia Ion. Daca insa va consuma mai mult decat a platit, consumatorul va trebui sa achite diferenta la cititorul-incasator sau la centru. La finele lunii ianuarie, Electrica va prezenta primele facturi de regularizare, prilej cu care se va vedea cati dintre bucuresteni vor primi bani inapoi si cati vor fi nevoiti sa plateasca in plus. "Cine nu a primit inca conventia de consum, nu trebuie sa dispere. O va primi pana la finele lunii martie. Pana atunci insa, va plati factura la energia electrica la 2 luni", informeaza Cornelia Ion.
Noul sistem de facturare lunara a energiei electrice este deja functional in cazul a peste 250.000 de bucuresteni. "Toti cei 840.000 de clienti casnici din Bucuresti vor intra in noul sistem pana la finele lunii iunie", ne-a declarat Cornelia Ion, purtator de cuvant al societatii Electrica Muntenia Sud. Desi bucurestenii au solicitat facturarea lunara (potrivit societatii Electrica), "multi dintre cei norocosi" se plang acum ca sunt pusi in situatia de a plati mai mult decat consuma. "Desi am fost plecat de Sarbatori, factura la energia electrica pentru decembrie 2002 a depasit 800.000 de lei. Cam aceeasi suma plateam si inainte, cand factura venea la doua luni", ne-a sesizat la redactie un bucurestean. "Am facut economie si, cu toate acestea, factura este incarcata", ne-a spus un pensionar. Asa cum era firesc, bucurestenii se asteptau ca, prin aplicarea noului sistem, factura la energia electrica sa se reduca. De ce nu s-a intamplat acest lucru in cazul unora dintre ei? Desi au avut posibilitatea sa-si estimeze consumul, multi dintre clienti nu au completat conventia de consum, mergand astfel "pe mana" societatii Electrica. "In cazul in care abonatul considera ca a consumat mai putina energie electrica decat a platit, citeste indexul, dupa care il prezinta la Centrul de relatii cu clientii", precizeaza Cornelia Ion. Pe baza indexului prezentat, functionarii societatii Electrica vor reface factura, dupa caz. Cititorii-incasatori vor veni la domiciliu si dimineata, si seara In ultimele luni, aglomeratie mare la centrele de relatii cu clientii din Bucuresti. Pe de o parte, unii dintre consumatori, care nu au achitat facturile acasa cititorilor-incasatori, sunt nevoiti sa se prezinte la casieriile Electrica. Altii insa vin la centrele Electrica cu diverse reclamatii, cum ar fi: au platit mai mult pentru curentul consumat; nu au primit conventia de consum; contoarele nu functioneaza cum trebuie, precum si diverse alte "nereguli" tehnice sau neintelegeri privind functionarea noului sistem. Cei mai multi dintre consumatorii casnici, care lucreaza in special in sectorul privat, solicita conducerii Electrica stabilirea unui alt program cititorului-incasator, care sa vina la locuinte, fie la primele ore ale diminetii, fie dupa ora 18. Reprezentantii societatii ne-au precizat ca deja, in unele sectoare din Capitala, cititorii-incasatori se prezinta la domiciliul consumatorilor dimineata si seara. La 6 luni, factura de regularizare va clarifica lucrurile Pentru a evita cozile formate la centrele societatii, conducerea Electrica Muntenia Sud insista asupra unor informatii privind noul sistem de facturare lunar, pe care consumatorii trebuie sa le cunoasca. Potrivit sistemului in curs de aplicare, Electrica factureaza si incaseaza lunar consumatorii casnici, in baza unui consum estimat fix, urmand ca regularizarea consumului sa se faca la un interval de 6 luni. "Fiecare abonat va primi acasa, din partea cititorului-incasator, o scrisoare de intentie si o conventie de consum. Daca abonatul este de acord cu datele si estimarile Electrica privind consumul lunar in functie de istoricul inregistrat, semneaza conventia fara alte completari. Daca estimeaza ca va avea un consum mai mare sau mai mic decat cel istoric, atunci va completa rubrica cu cantitatea de kWh pe care crede ca o va consuma", explica Cornelia Ion. Dupa ce o completeaza, conventia de consum va fi predata cititorului-incasator, respectiv centrului de relatii cu clientii. La interval de o luna de la primirea conventiei de catre Electrica, abonatul va fi vizitat de catre cititorul-incasator, care-i va prezenta factura lunara, pe care poate sa o plateasca pe loc. "Cititorul-incasator va veni la domiciliul consumatorului o singura data pe luna. In a sasea luna, el va veni de doua ori: o data pentru a citi contorul si o data pentru a inmana abonatului factura de regularizare, care reprezinta valoarea diferentei dintre consumul estimat de abonat in decursul a 6 luni si consumul real", spune Cornelia Ion. "In cazul in care abonatul a consumat mai putina energie electrica decat a platit, consumatorul se va prezenta la Centrul de relatii cu clientii pentru returnarea diferentei de plata", mai aflam de la Cornelia Ion. Daca insa va consuma mai mult decat a platit, consumatorul va trebui sa achite diferenta la cititorul-incasator sau la centru. La finele lunii ianuarie, Electrica va prezenta primele facturi de regularizare, prilej cu care se va vedea cati dintre bucuresteni vor primi bani inapoi si cati vor fi nevoiti sa plateasca in plus. "Cine nu a primit inca conventia de consum, nu trebuie sa dispere. O va primi pana la finele lunii martie. Pana atunci insa, va plati factura la energia electrica la 2 luni", informeaza Cornelia Ion.
Statul ia cu doua maini, pagubiti raman tot contribuabilii
In 1999 a fost adoptat primul act normativ - Ordonanta 73/1999 - privind impozitul pe venitul global, care a intrat in vigoare in ianuarie 2000. "Am intrat si noi in randul lumii civilizate", le spunea atunci fostul liberal Decebal Traian Remes, fost ministru de Finante, romanilor buimaciti de aparitia noului impozit existent in orice economie de piata. Aplicarea propriu-zisa a acestui tip de impozit a inceput in varianta "soft", pentru a-l obisnui pe roman cu aceasta noua forma de taxare a veniturilor. In anul 2001, Ministerul Finantelor, in fruntea caruia se afla acum pesedistul Mihai Tanasescu, a considerat necesar sa imbunatateasca mecanismul si a elaborat un alt act normativ: Ordonanta 7/2001. Numai ca, la aproape doi ani de la aprobarea ordonantei cu pricina, aceasta nu are inca norme de aplicare. Desi Guvernul le-a aprobat inca din luna decembrie a anului trecut, acestea nu au intrat inca in vigoare. Intrebati de ce s-a intamplat acest lucru, oficialii Finantelor ne-au raspuns invariabil: sunt in drum spre Monitorul Oficial, pentru a fi publicate. Lucru care nu s-a intamplat nici pana acum, la inceputul lunii februarie. In forma in care au fost semnate de catre premier si contrasemnate de catre ministrul Finantelor, normele aduc o serie de clarificari, dar si o serie de batai de cap contribuabililor. Mai pe romaneste, statul are acum posibilitatea sa ia cu doua maini, cei pagubiti ramanand doar contribuabilii. Potrivit lui Alex Massaci, Tax Manager la PriceWaterhouseCoopers (PWC), "normele privind aplicarea Ordonantei 7/2001, ce urmeaza a fi publicate, par sa aduca o modificare fundamentala in optica Ministerului Finantelor: sintagma "nedeductibil la societate = neimpozabil la individ" a disparut din ultima varianta a normelor. (...) Daca in trecut aceasta sintagma dadea o oarecare siguranta ca acelasi tip de venit nu poate fi impozitat de doua ori, noua optica a Ministerului Finantelor este ca dubla impunere "economica" este posibila". Alex Massaci apreciaza ca, din acest punct de vedere, este oarecum justificata temerea societatilor cum ca noile norme ar putea avea efect retroactiv incepand cu intrarea in vigoare a Ordonantei 7/2001. "Pentru ca, in lipsa unor indicatii clare, cei mai multi s-au folosit pana de curand (intr-o interpretare gresita insa) de principiile enuntate in sintagma de mai sus, mentionata din normele de aplicare a vechii ordonante", explica reprezentantul PWC. Alex Massaci atrage atentia si asupra unui alt aspect care nu tine deloc cont de interesele contribuabililor, tinand mai degraba de dubla impunere "economica". "Daca angajatorul nu incadreaza un avantaj pe care il acorda salariatului (n.r. - lucru posibil avand in vedere ca Ordonanta 7 nu are inca oficial norme de aplicare) in categoria "venit salarial" si nu il include in pachetul salarial, risca sa nu i se accepte deducerea cheltuielilor de la calculul impozitului pe profit, iar angajatului sa i se impoziteze venitul respectiv cu impozitul pe salariu", spune Alex Massaci. Adica, pentru acelasi venit, plateste si firma, plateste si angajatul. "Responsabilitatea incadrarii unei categorii de cheltuieli ca deductibila sau nedeductibila este in sarcina angajatorului", vine replica Ministerului Finantelor. Nu mai conteaza ca uneori lucrurile nu sunt prea clare. Totul este ca statul sa nu piarda, nu conteaza cine plateste... Ca tocmai din lipsa reglementarilor contribuabilii au de suferit, Finantele nu sufla o vorbulita. Reprezentantul PWC da si un exemplu a ceea ce se poate intampla din cauza acestei incoerente legislative. "Un exemplu graitor este dat de contravaloarea primelor de asigurare de viata suportate de catre angajator, care conform Legii 414/2002 privind impozitul pe profit sunt cheltuieli nedeductibile fiscal, iar conform Ordonantei 7/2001 sunt venituri impozabile la salariat. Cum isi incadreaza angajatorul aceasta cheltuiala daca legea ii spune clar ca e nedeductibila? Si atunci, de ce mai trebuie impozitat si angajatul? Raspunsul Finantelor ii face practic hoti in fata pe contribuabilii de bunacredinta care apeleaza la aceasta formula. "Aceasta forma (n.r. - primele de asigurare de viata suportate de catre angajatori) reprezinta un caz tipic de "salariu mascat" menit sa conduca la evitarea platii impozitului si altor contributii obligatorii prevazute de lege", ne spun Finantele prin intermediul Directiei de presa. Merita atunci sa ne intrebam: ce rost mai au promisiunile de relaxare fiscala ale ministrului Tanasescu daca acestea ii vizeaza pe niste "hoti"? Ca sa nu mai pomenim de faptul ca promisiuni ale aceluiasi ministru, facute acum un an, de tipul "din 2003, anumite cheltuieli facute pentru ei insisi sau pentru casa (zugraveli, reparatii etc) vor putea fi scazute din impozitul pe venit", au ramas doar vorbe in vant...
Stefan Iordache si Constantin Piliuta, nascuti intr-o zodie fericita
La prima privire nu-i leaga nimic, dar, daca privesti mai atent opera omului de pe scena si cea a artistului obisnuit cu simeza, vezi ca ceea ce au in comun este autenticitatea. Obiceiul unui actor pasionat este de a-si petrece aniversarile pe scena, iar Stefan Iordache a facut de multe ori acest lucru. Nu pentru a ilustra locuri comune de genul "scena este viata mea", ci pentru ca mersul obisnuit al vietii unui actor dedicat meseriei lui, cum este el, include confruntarile cu publicul, cinstite, fata in fata, ca o lupta dreapta, fara ascunzisuri. Acesta este actorul care si-a adus viata pe scena, mai bogat in fiecare rol gratie celor traite, aniversat ieri de cei dragi, la implinirea celor 62 de ani. In curand, Stefan Iordache va putea fi descoperit de cei care il iubesc intr-o carte ce ii este dedicata, sub titlul Stefan Iordache -Regele scamator (fragmente din carte au aparut deja in Adevarul literar si artistic). Este un volum construit ca un caleidoscop, in care imaginea actorului este refacuta din marturiile celor care il cunosc - membrii familiei, prieteni, profesori, colegi, taranii din Gruiu, (resedinta de vara a actorului), lautarii de la Sarpele Rosu. Prezente inedite vor fi fratele de cruce al actorului, Sebastian Papaiani, si "copilul de suflet", actor si el, Marius Stanescu, precum si doctorii care l-au tratat pe actorul neimpacat cu ideea de boala. Volumul, in pregatire la Editura Nemira, va surprinde, prin constructia sa inedita, partea de creatie, incercand sa surprinda anatomia unui mare actor, pornind de la detaliile de expresivitate fizica, printr-un joc de imagine si text, pana la felul in care este el perceput de cei cu care interactioneaza in lumea de sub reflectoare. Nu in ultimul rand, aceasta carte va contine desene de Sorin Ilfoveanu, prieten al actorului. Lansarea volumului, semnat de Ludmila Patlanjoglu, se va face in cadrul unui spectacol regizat de Tudor Marascu, spectacol in care se vor regasi toate "personajele secundare" ale cartii. (C.Modreanu)Daca ii privesti panzele, mai ales pe cele in care sunt reprezentate flori, ai senzatia unei frumuseti dincolo de anotimp, o frumusete ce vine, in primul rand, din imbinarea de culori si de forme si apoi din ceva ce tine mai degraba de un "fluid" care umple de viata tot ce atinge. Este atata lumina in aceste panze si le simti atat de repede aproape de tine, incat de multe ori uiti ca maestrul Piliuta, cel care le semneaza, se apropie de implinirea a trei sferturi de veac. Astazi, maestrul sarbatoreste 74 de ani, varsta pe care i-o dai cu greu, mai ales daca ai ocazia sa schimbi cu el o vorba. Omul Piliuta este la fel de "colorat" ca si lucrarile lui, cu tonuri calde sau accentuate, "dozate" dupa o formula numai de el stiuta. Se plimba intre lumesc si profund cu dezinvoltura si spune: "Eu cream la carciuma, eram "internat" la mai multe. Atelierul m-a strans de pe drumuri, intr-o anumita masura; este cheagul vietii mele intre peretii lui, in spatele usii lui" sau "In fata sevaletului, Piliuta ramane Piliuta, trebuie sa creeze in stilul Piliuta, trebuie sa fie el. Nu-l las niciodata sa uite pe pictorul din mine ca este nevoit sa exploateze mereu doar lucrurile cu care a fost inzestrat de ma-sa si de Dumnezeu. Restul, tot felul de pretentii cladite pe neautenticitate dispar, mor". Pe patru februarie, omului Constantin Piliuta noi ii dorim "La multi ani!", pictorului Constantin Piliuta nu mai trebuie sa-i uram nimic pentru ca a avut el grija sa-si ureze viata lunga pentru multa vreme de acum inainte.
Stefan Luchian - omagiat in satul natal
Vineri si sambata, la Stefanesti, judetul Botosani, comuna in care a vazut lumina zilei Stefan Luchian, pictorul a fost omagiat printr-o suita de manifestari, cu prilejul implinirii a 135 de ani de la nastere. Muzeul Judetean Botosani, in colaborare cu RADEF "Romania Film" au prezentat un documentar despre viata si opera marelui artist. La sediul Fundatiei "Stefan Luchian" a avut loc un simpozion si au fost expuse albume de arta cuprinzand lucrari ale creatorului faimoaselor potrete "Batran cersetor" si "Mos Niculae Cobzarul", precum si al peisajelor ori al "Anemonelor" si "Garoafelor". La manifestari au participat si copiii creatori din Vorona, Corni si Botosani, care lucreaza tesaturi la razboi, realizeaza picturi pe lemn si incondeiaza oua.
Cei mai buni oameni de muzica ai anului 2002
Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si-a desemnat laureatii pe anul 2002. Marele Premiu, pentru intreaga activitate, i-a revenit lui Viorel Cosma. Castigatorul sectiunii "Lucrari concertante" este Calin Ioachimescu, iar cei ai categoriei "Lucrari camerale" - George Balint si Irinel Anghel. Premiul pentru muzica usoara i-a revenit lui Marcel Dragomir, iar nu mai putin cunoscutul sau coleg Marius Teicu a primit Premiul pentru musical (cu "Divanul persan"). Marius Popp a fost declarat invingator la categoria muzica instrumentala. Nicolae Brandus a castigat sectiunea "Lucrare corala ampla", in timp ce Radu Paladi si-a invins contracandidatii la "Miniatura corala". In cadrul aceleiasi ceremonii, Anca Florea a obtinut Premiul pentru critica muzicala.
Atacul desenelor animate
In teorie, daca un parinte tine neaparat sa distraga atentia odraslei de la cine stie ce program tv pentru "oamenii mari", il ademeneste cu unul dintre canalele de desene animate. Astfel, odorul familiei se va afla la adapost de violenta, prostul gust ori vulgaritatea care fac, de prea multe ori, deliciul adultilor. Socotind ca micutul e in siguranta, mama ori tatal pot comite chiar greseala de a-l lasa singur acasa, in fata micului ecran pe care se perinda inofensivii eroi animati. Care dintre ei o fi inofensiv: copiii cu figuri hidoase si atitudine antisociala, care iubesc haosul si se distreaza facand tot felul de porcarii; lighioanele scarboase, care ataca la infinit planeta si asa suferinda; personajele celebre imaginate ca esenta a prostiei? Daca ii povestesti unui pusti de clasa a III-a despre Bambi, Alba-ca-Zapada ori Chip si Dale, garantat o sa-ti rada in nas, dupa ce, in prealabil, te-a etichetat in gand drept "fraier". Pai daca nu au arme hiperperformante, daca nu distrug totul in jurul lor si nu poseda mutre infricosatoare, de ce sa-si aleaga modelele dintre astfel de insi insipizi? Cine mai crede in puterea magica a spanacului pe care il ingurgita cu avant Popeye, pe cine mai pacalesti astazi amenintandu-l ca, daca nu e cuminte, zmeul cutare sau vrajitoarea x va veni sa-l pedepseasca? E adevarat, copiii de astazi sunt mai maturi decat eram noi la aceeasi varsta. Asta nu inseamna ca, bombardandu-i zilnic cu violenta (fie ea si frumos colorata si animata), urmarile nu se vor face simtite. CNA-ul are in grija violenta din filmele artistice sau pe cea din buletinele de stiri. Dar, uitandu-te la multe dintre desenele animate care se difuzeaza in prezent, te intrebi daca nu cumva ar fi cazul ca, multe dintre ele, sa fie "impodobite" cu cerculetele care solicita acordul parintilor. Cel putin...
Criticii muzicali si Forumul Muzical Roman si-au ales premiantii
Pe scena Teatrului National de Opereta "Ion Dacian" au fost decernate Premiile Uniunii Criticilor Muzicali si Premiile Forumului muzical roman pentru anul 2002. Laureatii Uniunii Criticilor Muzicali sunt dirijorul Cristian Orosanu (pentru debut bucurestean) si pianistul Matei Varga (pentru afirmare in cariera internationala). Premiile Forumului Muzical Roman sunt urmatoarele: Premiul pentru regie si coregrafie - Mihai Babuska; Premiul de popularitate - Teatrul de revista "Fantasio" din Constanta, Premiul "Ludovic Spiess" - soprana Roxana Briban. Premii speciale au primit dirijorul Cristian Mandeal: Premiul de excelenta "O viata"; maestrul Viorel Cosma - cu ocazia implinirii varstei de 80 de ani - Premiul de excelenta si Premiul "David Ohanesian". * Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" si directorul Amza Saceanu - pentru relansarea spectacolului romanesc.
La Manastirea Putna s-au pictat doar o jumatate de turla si o parte de altar
Mai sunt mai putin de 11 luni pana la "Anul Stefan cel Mare si Sfant", cand se va implini o jumatate de mileniu de la moartea marelui voievod. Dupa atatea balbaieli si neintelegeri - nu in ultimul rand ca urmare a unor interese divergente si ambitii ridicole - dintre diverse comitete si comitii, intre care si Comisia nationala de pictura bisericeasca, condusa de vicarul patriarhal Vicentiu Ploiesteanul, s-a hotarat ca pictura murala sa fie realizata in continuare de fratii Morosanu, optiunea Bisericii avand in cele din urma castig de cauza. Au fost pictate pana acum doar o jumatate din turla si circa 70 la suta din altar, in prezent lucrarea fiind intrerupta din cauza conditiilor meteorologice, dar si a lipsei de fonduri. In aceasta perioada de iarna se restaureaza catapeteasma bisericii dupa un proiect al profesoarei Cornelia Bordesiu, specialista in patrimoniu bisericesc, restaurarea fiind efectuata de calugarul Anastasie de la Putna si maica stareta de la Sucevita(?!). Parintele Melchisedec, starostele Manastirii Putna, sustine ca proiectul este valoros si cei doi care-l pun in opera sunt competenti si au o mare experienta. Nu e clar insa daca refacerea picturii murale, restaurarea catapetesmei si a iconoclastului sunt sau, mai bine zis, vor fi rodul unei viziuni unitare, de vreme ce proiectele sunt diferite. Se asteapta, asa cum ne-a declarat ieri dl. Vasile Demciuc, directorul Directiei pentru cultura, culte si patrimoniu cultural national Suceava, o hotarare de guvern privind alocarea sumelor pentru toate actiunile cuprinse sub genericul "Anul Stefan cel Mare si Sfant", prioritate avand restaurarea monumentelor si reabilitarea Muzeului Manastirii Putna, care se va face, zice-se, la standarde europene, aidoma celui de la Sambata de Sus, considerat un adevarat model in materie de punere in lumina si conservare a valorilor de patrimoniu in Bucovina. Din pacate, timpul nu mai are rabdare si e greu de crezut ca lucrarile de restaurare a monumentelor vor putea fi finalizate pana la inceputul anului 2004. Actiunile privind marcarea a 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare si Sfant, cu accent pe accelerarea lucrarilor de restaurare a monumentelor, este o tema care, dupa cate aflam, va fi dezbatuta si in luna februarie, la sedinta comisiei de specialitate a MCC.
vineri, 28 august 2009
Atletico Alexandria - noua campioana nationala de baseball
Clubul sportiv privat Atletico Alexandria, condus de Slabescu Serban si Mirescu Andrei, a devenit noua campioana nationala de baseball
Sambata s-a desfasurat pe stadionul rugby1 Steaua, ultimul meci din playoff-ul Campionatului National seniori baseball intre Dinamo Bucuresti si CS Atletico Alexandria. Spectatorii prezenti au putut urmarii un meci extraordinar, in care Alexandria conducea la un moment dat cu 6-1. Dinamo a reusit sa egaleze, insa in penultima repriza determinarea si valoarea individuala a celor de la Atletico a primat, acestia reusind sa castige cu scorul de 9 - 7.
Aceasta e cea de-a doua participare a celor din Alexandria in Campionatul National de Baseball, dupa ce in 2007 au ocupat locul secund in ierarhia finala.
Sambata s-a desfasurat pe stadionul rugby1 Steaua, ultimul meci din playoff-ul Campionatului National seniori baseball intre Dinamo Bucuresti si CS Atletico Alexandria. Spectatorii prezenti au putut urmarii un meci extraordinar, in care Alexandria conducea la un moment dat cu 6-1. Dinamo a reusit sa egaleze, insa in penultima repriza determinarea si valoarea individuala a celor de la Atletico a primat, acestia reusind sa castige cu scorul de 9 - 7.
Aceasta e cea de-a doua participare a celor din Alexandria in Campionatul National de Baseball, dupa ce in 2007 au ocupat locul secund in ierarhia finala.
De cinci ori consecutiv - Loeb
RALIURI. Francezul Sebastian Loeb a obtinut al 5-lea titlu mondial in Campionatul Mondial de Raliuri prin punctele primite gratie pozitiei a 3-a obtinuta in Raliul Japoniei.
Sebastian Loeb (34 ani) a castigat ultimele 5 titluri mondiale (2004, 2005, 2006, 2007 si 2008) devenind astfel primul pilot care cucereste de cinci ori consecutiv Campionatul Mondial de Raliuri de la infiintarea acestuia in 1973. In cariera sa, Loeb are 46 de raliuri castigate, primul fiind raliul Germaniei in 2002.
Sebastian Loeb (34 ani) a castigat ultimele 5 titluri mondiale (2004, 2005, 2006, 2007 si 2008) devenind astfel primul pilot care cucereste de cinci ori consecutiv Campionatul Mondial de Raliuri de la infiintarea acestuia in 1973. In cariera sa, Loeb are 46 de raliuri castigate, primul fiind raliul Germaniei in 2002.
Arbitrii de First Class
ARBITRII DE FIRST CLASS. Dupa revenirea echipelor romanesti in grupele Ligii Campionilor este randul arbitrilor sa se afirme.
Alexandru Tudor are marea onoare de a conduce la centru un meci pe Nou Camp de Liga Campionilor. Marti, in cadrul grupei C, etapa a IV-a, Alexandru Tudor va arbitra meciul FC Barcelona - FC Basel (Elvetia).
In cupa UEFA, Cristi Balaj va arbitra meciul dintre echipa poloneza Lech Poznan si formatia franceza AS Nancy, partida ce va avea loc joi.
Alexandru Tudor are marea onoare de a conduce la centru un meci pe Nou Camp de Liga Campionilor. Marti, in cadrul grupei C, etapa a IV-a, Alexandru Tudor va arbitra meciul FC Barcelona - FC Basel (Elvetia).
In cupa UEFA, Cristi Balaj va arbitra meciul dintre echipa poloneza Lech Poznan si formatia franceza AS Nancy, partida ce va avea loc joi.
Hamilton si-a facut G.loc.k pentru un titlu
Un german i-a luat un altul i-a dat. Asa se poate caracteriza ce s-a intamplat aseara in Brazilia in ultima etapa din Campionatul Mondial de Formula 1.
Lewis Hamilton pleca in cursa braziliana cu un avans de 7 puncte dar si cu doua dezavantaje. Circuitul de casa al lui Massa ar fi trebuit sa fie un avantaj pentru acesta, si in mare masura s-a dovedit a fi, iar clasarea din calificari era tot de partea brazilianului.
Hamilton a plecat decis in cursa sa nu greseasca. Avea nevoie de 4 puncte, echivalentul a unui loc 5, pentru a deveni campion mondial la doar 23 ani. Timp de 66 de tururi lucrurile au decurs conform graficului pentru britanic. Dar pentru un titlu mondial trebuie suferinta. Si o data cu ploaia aceasta a inceput.
Nevoit sa schimbe pneurile, ca de altfel aproape toti ceilalti, cu exceptia lui Timo Glock care a ales sa "patineze" pana la final cu pneurile de uscat, Hamilton a reiesit pe traseu pe locul 5. Insa germanul Vettel, un tanar talent de exceptie, a vrut sa devina eroul anului pasand titlul in curtea lui Massa.
Cu doar doua tururi inainte de final, Vettel a trecut pe langa Hamilton cu o lejeritate ce probabil doar ultimul viraj al cursei a descifrat-o. Pentru 2 tururi Massa a fost campion mondial.
Salvarea britanicului a venit de la Timo Glock. Nimeni nu mai urmarea decat finalul dintre Vettel si Hamilton si cand lucrurile pareau sa se termine iarasi cu un dezastru ca in urma cu un sezon a aparut pe traseu Timo Glock, ca un adevarat al treilea pilot al echipei propulsate de motoare germane. Hamilton a revenit astfel pe locul 5... Un german a ajutat McLaren MERCEDES sa-si duca pilotul pe prima treapta a podiumului. Vom vedea la anul un german coleg cu Hamilton la McLaren?
Hamilton a devenit astfel cel mai tanar campion mondial si al 31-lea castigator al titlului suprem.
Clasament piloti
1. LEWIS HAMILTON 98
2. Felipe Massa 97
3. Kimi Raikkonen 75
4. Robert Kubica 75
5. Fernando Alonso 61
Clasament constructori
1. FERRARI 172
2. McLaren-Mercedes 151
3. BMW Sauber 135
4. Renault 80
5. Toyota 56
Lewis Hamilton pleca in cursa braziliana cu un avans de 7 puncte dar si cu doua dezavantaje. Circuitul de casa al lui Massa ar fi trebuit sa fie un avantaj pentru acesta, si in mare masura s-a dovedit a fi, iar clasarea din calificari era tot de partea brazilianului.
Hamilton a plecat decis in cursa sa nu greseasca. Avea nevoie de 4 puncte, echivalentul a unui loc 5, pentru a deveni campion mondial la doar 23 ani. Timp de 66 de tururi lucrurile au decurs conform graficului pentru britanic. Dar pentru un titlu mondial trebuie suferinta. Si o data cu ploaia aceasta a inceput.
Nevoit sa schimbe pneurile, ca de altfel aproape toti ceilalti, cu exceptia lui Timo Glock care a ales sa "patineze" pana la final cu pneurile de uscat, Hamilton a reiesit pe traseu pe locul 5. Insa germanul Vettel, un tanar talent de exceptie, a vrut sa devina eroul anului pasand titlul in curtea lui Massa.
Cu doar doua tururi inainte de final, Vettel a trecut pe langa Hamilton cu o lejeritate ce probabil doar ultimul viraj al cursei a descifrat-o. Pentru 2 tururi Massa a fost campion mondial.
Salvarea britanicului a venit de la Timo Glock. Nimeni nu mai urmarea decat finalul dintre Vettel si Hamilton si cand lucrurile pareau sa se termine iarasi cu un dezastru ca in urma cu un sezon a aparut pe traseu Timo Glock, ca un adevarat al treilea pilot al echipei propulsate de motoare germane. Hamilton a revenit astfel pe locul 5... Un german a ajutat McLaren MERCEDES sa-si duca pilotul pe prima treapta a podiumului. Vom vedea la anul un german coleg cu Hamilton la McLaren?
Hamilton a devenit astfel cel mai tanar campion mondial si al 31-lea castigator al titlului suprem.
Clasament piloti
1. LEWIS HAMILTON 98
2. Felipe Massa 97
3. Kimi Raikkonen 75
4. Robert Kubica 75
5. Fernando Alonso 61
Clasament constructori
1. FERRARI 172
2. McLaren-Mercedes 151
3. BMW Sauber 135
4. Renault 80
5. Toyota 56
Bilete la Rapid - Steaua
BILETE RAPID - STEAUA. Derbyul Rapid - Steaua se va disputa duminica de la ora 21,30 pe stadionul din Giulesti.
Biletele pentru aceasta partida au fost puse in vanzare si au urmatoarele preturi: tribuna 0 costa 100, tribuna I costa 75 de lei, tribuna a II-a costa 40 de lei iar cele mai ieftine la peluza, 15 lei.
Meciul va fi transmis in direct de catre Antena 1.
Biletele pentru aceasta partida au fost puse in vanzare si au urmatoarele preturi: tribuna 0 costa 100, tribuna I costa 75 de lei, tribuna a II-a costa 40 de lei iar cele mai ieftine la peluza, 15 lei.
Meciul va fi transmis in direct de catre Antena 1.
miercuri, 26 august 2009
Raspundere penala
Regulamentul Camerei
Deputatilor si Legea privind responsabilitatea ministeriala prevad ca un membru al Guvernului este obligat sa se prezinte in fata Parlamentului pentru a furniza informatiile solicitate. Refuzul nejustificat al unui ministru de a prezenta Parlamentului sau comisiilor permanente informatiile si documentele
cerute constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la trei ani.
Pe de alta parte, Regulamentul Camerei Deputatilor stipuleaza in mod clar obligatia persoanelor citate de comisia de ancheta de a se prezenta la audieri:
"Art.76 (1) - In vederea audierii, Comisia de ancheta parlamentara poate cita orice persoana care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei.
(2) Persoanele citate sunt obligate sa se prezinte in fata Comisiei de ancheta parlamentara".
Organele abilitate inca nu s-au sesizat fata de reprezentantii Ministerului Turismului care au incalcat legislatia de mai sus, la instigarea Elenei Udrea
!
Deputatilor si Legea privind responsabilitatea ministeriala prevad ca un membru al Guvernului este obligat sa se prezinte in fata Parlamentului pentru a furniza informatiile solicitate. Refuzul nejustificat al unui ministru de a prezenta Parlamentului sau comisiilor permanente informatiile si documentele
cerute constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la trei ani.
Pe de alta parte, Regulamentul Camerei Deputatilor stipuleaza in mod clar obligatia persoanelor citate de comisia de ancheta de a se prezenta la audieri:
"Art.76 (1) - In vederea audierii, Comisia de ancheta parlamentara poate cita orice persoana care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei.
(2) Persoanele citate sunt obligate sa se prezinte in fata Comisiei de ancheta parlamentara".
Organele abilitate inca nu s-au sesizat fata de reprezentantii Ministerului Turismului care au incalcat legislatia de mai sus, la instigarea Elenei Udrea
!
Boc şi Berceanu au inaugurat un drum. S-a rupt după cinci zile
Centura oraşului Gherla, inaugurată vineri, a fost închisă circulaţiei, după ce asfaltul s-a lăsat. De-a lungul timpului ghinionul i-a urmărit şi pe alţi politicieni-tăietori de panglici, pe drumurile naţionale.
Traficul
rutier pe centura de ocolire a municipiului Gherla, care a fost inaugurată vineri de premierul Emil Boc şi de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a fost închis după numai câteva zile din cauza unor infiltraţii de apă sub o porţiune a carosabilului, care au făcut ca asfaltul să cedeze. Drumul va rămâne închis pentru două săptămâni, informează “Ziua de Cluj”. Drumul a fost închis după ce o parte din carosabil s-a surpat şi este nevoie de construirea unui zid de sprijin şi de refacerea drumului pe o porţiune.
Directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, Ion Pantelimon, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că problema va fi remediată, iar drumul va fi redeschis circulaţiei în termen de două săptămâni.
“Este o denivelare a carosabilului cauzată, probabil, de o acumulare de apă, de blocarea unui dren. Se va construi un zid de sprijin, iar drumul va fi redeschis circulaţiei în maxim două săptămâni”, a spus Pantelimon. „Nu poate fi altceva decât un drenaj blocat. E urmarea unor lucrări care nu se fac continuu: lucrezi puţin, întrerupi un an, tot aşa“, a adăugat el.
Problema constă în faptul că asfaltul de pe carosabil s-a lăsat, pe o porţiune de câţiva metri, pe una din cele două benzi ale drumului, din cauza infiltrării apei care a spălat pietrişul. Potrivit lui Pantelimon, lucrarea nu a fost recepţionată de la constructor, deşi a fost inaugurată în prezenţa premierului Emil Boc şi a ministrului Transporturilor, Radu Berceanu. „Oficial, nu s-a recepţionat lucrarea, iar remedierea se va face pe banii constructorului, care a spus că se poate lucra mai bine dacă traficul rutier e închis. Centura a fost deschisă circulaţiei pentru a nu se bloca traficul în municipiul Gherla cu ocazia pelerinajului de la Mănăstirea Nicula“, a precizat Ion Pantelimon.
Centura Gherlei, executată de spaniolii de la FCC, are o lungime de cinci kilometri şi a costat 7,5 milioane de lei. Centura Gherlei nu e singurul drum care s-a stricat imediat după ce a fost reparat de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Într-un caz relatat de către „Evenimentul Zilei“, asfaltul pe şase kilometri ai drumului naţional care leagă Slobozia de Drajna s-a rupt anul trecut, după ce fusese reparat în 2007. Cauza ar fi fost, potrivit inspectorilor în construcţii, calitatea nepotrivită a pietrei din fundaţia drumului.
La începutul acestui an, pe şantierul autostrăzii Transilvania s-a prăbuşit o grindă de beton, grea de 13 tone, riscând să omoare localnicii. Grinda s-a prăbuşit pe un drum folosit de copii pentru a merge la şcoală, conform declaraţiilor localnicilor. Inspecţiei de Stat în Construcţii Bihor a spus că pasarela a fost montată definitiv, dar că nu a fost plătită firmei Bechtel deoarece proiectantul şi consultantul au avut obiecţii la recepţia sa.
În luna
iulie a acestui an, la două zile după ce ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Vasile Blaga, a inaugurat capătul dinspre DN 13 al tronsonului doi al centurii ocolitoare a Braşovului, asfaltul s-a stricat, a relatat şi cotidianul „Gândul“. ½oferii au fost rugaţi să circule cu doar 5 kilometri pe oră, doar pe una dintre cele două benzi, deoarece, pe o porţiune de aproximativ 70 de metri, pământul şi pietrişul de sub asfalt s-au surpat.
Traficul
rutier pe centura de ocolire a municipiului Gherla, care a fost inaugurată vineri de premierul Emil Boc şi de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a fost închis după numai câteva zile din cauza unor infiltraţii de apă sub o porţiune a carosabilului, care au făcut ca asfaltul să cedeze. Drumul va rămâne închis pentru două săptămâni, informează “Ziua de Cluj”. Drumul a fost închis după ce o parte din carosabil s-a surpat şi este nevoie de construirea unui zid de sprijin şi de refacerea drumului pe o porţiune.
Directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, Ion Pantelimon, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că problema va fi remediată, iar drumul va fi redeschis circulaţiei în termen de două săptămâni.
“Este o denivelare a carosabilului cauzată, probabil, de o acumulare de apă, de blocarea unui dren. Se va construi un zid de sprijin, iar drumul va fi redeschis circulaţiei în maxim două săptămâni”, a spus Pantelimon. „Nu poate fi altceva decât un drenaj blocat. E urmarea unor lucrări care nu se fac continuu: lucrezi puţin, întrerupi un an, tot aşa“, a adăugat el.
Problema constă în faptul că asfaltul de pe carosabil s-a lăsat, pe o porţiune de câţiva metri, pe una din cele două benzi ale drumului, din cauza infiltrării apei care a spălat pietrişul. Potrivit lui Pantelimon, lucrarea nu a fost recepţionată de la constructor, deşi a fost inaugurată în prezenţa premierului Emil Boc şi a ministrului Transporturilor, Radu Berceanu. „Oficial, nu s-a recepţionat lucrarea, iar remedierea se va face pe banii constructorului, care a spus că se poate lucra mai bine dacă traficul rutier e închis. Centura a fost deschisă circulaţiei pentru a nu se bloca traficul în municipiul Gherla cu ocazia pelerinajului de la Mănăstirea Nicula“, a precizat Ion Pantelimon.
Centura Gherlei, executată de spaniolii de la FCC, are o lungime de cinci kilometri şi a costat 7,5 milioane de lei. Centura Gherlei nu e singurul drum care s-a stricat imediat după ce a fost reparat de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Într-un caz relatat de către „Evenimentul Zilei“, asfaltul pe şase kilometri ai drumului naţional care leagă Slobozia de Drajna s-a rupt anul trecut, după ce fusese reparat în 2007. Cauza ar fi fost, potrivit inspectorilor în construcţii, calitatea nepotrivită a pietrei din fundaţia drumului.
La începutul acestui an, pe şantierul autostrăzii Transilvania s-a prăbuşit o grindă de beton, grea de 13 tone, riscând să omoare localnicii. Grinda s-a prăbuşit pe un drum folosit de copii pentru a merge la şcoală, conform declaraţiilor localnicilor. Inspecţiei de Stat în Construcţii Bihor a spus că pasarela a fost montată definitiv, dar că nu a fost plătită firmei Bechtel deoarece proiectantul şi consultantul au avut obiecţii la recepţia sa.
În luna
iulie a acestui an, la două zile după ce ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Vasile Blaga, a inaugurat capătul dinspre DN 13 al tronsonului doi al centurii ocolitoare a Braşovului, asfaltul s-a stricat, a relatat şi cotidianul „Gândul“. ½oferii au fost rugaţi să circule cu doar 5 kilometri pe oră, doar pe una dintre cele două benzi, deoarece, pe o porţiune de aproximativ 70 de metri, pământul şi pietrişul de sub asfalt s-au surpat.
Guvernul, ingenuncheat de baronii locali
Majoritatea primariilor de municipii nu vor aplica standardele de cost atat de des clamate de Guvern in ultima perioada.
» Aceasta, in conditiile in care in multe primarii mari functioneaza servicii a caror activitate din bani publici este imposibil de justificat.
Potrivit presedintelui asociatiei Municipiilor din Romania (AMR), Gheorghe Falca, este putin probabil ca pana la finele acestui an sa mai aiba loc reduceri in schemele de personal din administratia locala. Gheorghe Falca (PDL), care este si primar al municipiului Arad, a declarat ca in institutia pe care o conduce nu vor fi operate reduceri de personal, iar daca Guvernul va cere acest lucru ca sa faca economii, procedurile ar dura oricum pana la finele anului. "Un primar care vrea sa modifice organigrama trebuie sa respecte niste proceduri cum ar fi obtinerea avizului national al sindicatului functionarilor publici. Noi suntem aproape in luna septembrie si nu ar mai fi timp pana la finele anului", a spus Falca. Declaratia presedintelui AMR vine in contextul in care reprezentanti ai coalitiei de guvernare PDL-PSD au stabilit
deja normativul de personal la nivelul primariilor de comune si al consiliilor judetene, ceea ce inseamna ca multi dintre angajatii acestor institutii vor trebui sa plece acasa. Reprezentantii Guvernului "au uitat" insa multe primarii de municipii, care au zeci de angajati
ce ocupa posturi in directii sau servicii a caror utilitate publica este cel putin indoielnica, daca nu imposibil de justificat. Misterul "amneziei" Guvernului a fost deslusit de primarul Constantei, Radu Mazare (PSD), care a declarat intr-o emisiune televizata ca a convenit cu "domnul Nica si cu domnul Dragnea" ca primariile de municipii care nu primesc bani de la bugetul de stat sa decida singure in privinta personalului. In acest context, Mazare a anuntat ca vrea sa mai faca angajari la primarie.
De la "Casuta cu pitici" la "Documente
secrete"
La Primaria Constanta
lucreaza, conform declaratiilor primarului, aproape 450 de salariati, iar circa 30% din posturi sunt neocupate, fiind blocate. La aceasta primarie functioneaza insa servicii care se ocupa exclusiv de pomenile electorale ale primarului, precum Serviciul Achizitii si de Distribuire Ajutoare sau Serviciul Administrare Club Pensionari. In municipiul Hunedoara, primaria condusa de Ovidiu Hada (PNL) are 600 de angajati la o populatie de peste 71.000 de locuitori. Spre comparatie, Primaria Vaslui lucreaza cu doar 180 de angajati, in conditiile in care municipiul are putin peste 70.000 de locuitori. In subordinea Primariei Hunedoara se afla, prin multitudinea de servicii, Serviciul Public "Gradina Zoologica si Ecarisaj" Hunedoara, Serviciul Public "Bazinul de Inot" si Institutia Publica "Casuta cu pitici" (cacofonia tine de titulara oficiala – n.r.).
La Craiova, unul dintre cei mai vehementi contestatari ai masurilor anticriza la nivelul administratiei locale, primarul Antonie Solomon (PDL), a declarat ca institutia pe care o conduce are 522 de angajati, numar raportat la 302.000 locuitori, si ca atare el nu are ce sa disponibilizeze. Primarul Craiovei are in coordonare, printre multe alte directii ale primariei, un Serviciu de Imagine, Relatii Internationale, Redactie ziar, platit din bani publici.
Servicii care se bat cap in cap, directii suprapopulate
In ce priveste Primaria Brasov, edilul George Scripcaru (PDL) nu este de acord nici macar cu concediul de zece zile fara plata al angajatilor. Despre reducerea de personal nici nu poate fi vorba, desi la Brasov o singura directie din cadrul Primariei – Directia Servicii Sociale – are in subordine mai multe servicii a caror activitate se suprapune flagrant. Astfel, Directia Servicii Sociale are un Serviciu de Ajutor Social, dar si Serviciul Alocatii Sociale, Compartimentul Cantina de Ajutor Social, precum si un Compartiment Asistenta Sociala. O situatie similara se intalneste si la Iasi. Primarul Gheorghe Nichita (PSD) are in subordine doua servicii care se bat cap in cap: Biroul Administrare Infrastructura si Echipamente
IT si, respectiv, Biroul Administrare Baze de Date si Aplicatii Informatice.
Primaria Iasi are 760 de angajati la un numar de peste 300.000 de locuitori. La aceasta primarie, o singura directie, Directia Economica si Finante Publice Locale, are in componenta nu mai putin de 20 de servicii si birouri. Tot la Primaria Iasi functioneaza din 2006, in subordinea Directiei Comunicare, si Biroul de Democratie Participativa Locala. Teoretic, la aceasta primarie ar urma sa se faca disponibilizari. Nu acelasi lucru este insa preconizat la Primaria Municipiului Cluj, oras care are aproape 320.000 de locuitori. Potrivit presedintelui Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), Valer Suciu, care este si liderul sindical din Primaria Cluj-Napoca
, primaria clujeana lucreaza cu un deficit de 22 la suta din personal. Acesta a precizat ca in aparatul de specialitate al primarului municipiului Cluj-Napoca sunt 580 de salariati si ca impreuna cu toate serviciile din subordine ar trebui sa fie, conform organigramei, 1.700 de angajati, dar sunt doar in jur de 1.300. La Primaria Cluj-Napoca exista servicii a caror activitate poate fi considerata utila doar de catre primar. Astfel, primaria condusa de Sorin Apostu (PDL) are in componenta un compartiment numit… Documente Secrete. In vreme ce multi primari acuza deficitul de personal, altii recunosc ca schemele de personal din administratia locala sunt umflate. Este si cazul primarului Sucevei, Ion Lungu (PDL), care a anuntat desfiintarea a peste 100 de posturi din institutia pe care o conduce. "si la Primaria Suceava, ca si in toata administratia centrala si locala, schema de personal poate fi socotita umflata", a spus Lungu. Primaria Galati se pregateste sa-si reduca personalul, dar viceprimarul Nicusor Ciumacenco a declarat ca eventualele concedieri si trimiterea in concediu fara plata a personalului din administratia publica locala vor fi operate numai dupa aparitia unui act normativ in acest sens. Probabil, spune Nicusor Ciumacenco, in luna octombrie.
» Aceasta, in conditiile in care in multe primarii mari functioneaza servicii a caror activitate din bani publici este imposibil de justificat.
Potrivit presedintelui asociatiei Municipiilor din Romania (AMR), Gheorghe Falca, este putin probabil ca pana la finele acestui an sa mai aiba loc reduceri in schemele de personal din administratia locala. Gheorghe Falca (PDL), care este si primar al municipiului Arad, a declarat ca in institutia pe care o conduce nu vor fi operate reduceri de personal, iar daca Guvernul va cere acest lucru ca sa faca economii, procedurile ar dura oricum pana la finele anului. "Un primar care vrea sa modifice organigrama trebuie sa respecte niste proceduri cum ar fi obtinerea avizului national al sindicatului functionarilor publici. Noi suntem aproape in luna septembrie si nu ar mai fi timp pana la finele anului", a spus Falca. Declaratia presedintelui AMR vine in contextul in care reprezentanti ai coalitiei de guvernare PDL-PSD au stabilit
deja normativul de personal la nivelul primariilor de comune si al consiliilor judetene, ceea ce inseamna ca multi dintre angajatii acestor institutii vor trebui sa plece acasa. Reprezentantii Guvernului "au uitat" insa multe primarii de municipii, care au zeci de angajati
ce ocupa posturi in directii sau servicii a caror utilitate publica este cel putin indoielnica, daca nu imposibil de justificat. Misterul "amneziei" Guvernului a fost deslusit de primarul Constantei, Radu Mazare (PSD), care a declarat intr-o emisiune televizata ca a convenit cu "domnul Nica si cu domnul Dragnea" ca primariile de municipii care nu primesc bani de la bugetul de stat sa decida singure in privinta personalului. In acest context, Mazare a anuntat ca vrea sa mai faca angajari la primarie.
De la "Casuta cu pitici" la "Documente
secrete"
La Primaria Constanta
lucreaza, conform declaratiilor primarului, aproape 450 de salariati, iar circa 30% din posturi sunt neocupate, fiind blocate. La aceasta primarie functioneaza insa servicii care se ocupa exclusiv de pomenile electorale ale primarului, precum Serviciul Achizitii si de Distribuire Ajutoare sau Serviciul Administrare Club Pensionari. In municipiul Hunedoara, primaria condusa de Ovidiu Hada (PNL) are 600 de angajati la o populatie de peste 71.000 de locuitori. Spre comparatie, Primaria Vaslui lucreaza cu doar 180 de angajati, in conditiile in care municipiul are putin peste 70.000 de locuitori. In subordinea Primariei Hunedoara se afla, prin multitudinea de servicii, Serviciul Public "Gradina Zoologica si Ecarisaj" Hunedoara, Serviciul Public "Bazinul de Inot" si Institutia Publica "Casuta cu pitici" (cacofonia tine de titulara oficiala – n.r.).
La Craiova, unul dintre cei mai vehementi contestatari ai masurilor anticriza la nivelul administratiei locale, primarul Antonie Solomon (PDL), a declarat ca institutia pe care o conduce are 522 de angajati, numar raportat la 302.000 locuitori, si ca atare el nu are ce sa disponibilizeze. Primarul Craiovei are in coordonare, printre multe alte directii ale primariei, un Serviciu de Imagine, Relatii Internationale, Redactie ziar, platit din bani publici.
Servicii care se bat cap in cap, directii suprapopulate
In ce priveste Primaria Brasov, edilul George Scripcaru (PDL) nu este de acord nici macar cu concediul de zece zile fara plata al angajatilor. Despre reducerea de personal nici nu poate fi vorba, desi la Brasov o singura directie din cadrul Primariei – Directia Servicii Sociale – are in subordine mai multe servicii a caror activitate se suprapune flagrant. Astfel, Directia Servicii Sociale are un Serviciu de Ajutor Social, dar si Serviciul Alocatii Sociale, Compartimentul Cantina de Ajutor Social, precum si un Compartiment Asistenta Sociala. O situatie similara se intalneste si la Iasi. Primarul Gheorghe Nichita (PSD) are in subordine doua servicii care se bat cap in cap: Biroul Administrare Infrastructura si Echipamente
IT si, respectiv, Biroul Administrare Baze de Date si Aplicatii Informatice.
Primaria Iasi are 760 de angajati la un numar de peste 300.000 de locuitori. La aceasta primarie, o singura directie, Directia Economica si Finante Publice Locale, are in componenta nu mai putin de 20 de servicii si birouri. Tot la Primaria Iasi functioneaza din 2006, in subordinea Directiei Comunicare, si Biroul de Democratie Participativa Locala. Teoretic, la aceasta primarie ar urma sa se faca disponibilizari. Nu acelasi lucru este insa preconizat la Primaria Municipiului Cluj, oras care are aproape 320.000 de locuitori. Potrivit presedintelui Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), Valer Suciu, care este si liderul sindical din Primaria Cluj-Napoca
, primaria clujeana lucreaza cu un deficit de 22 la suta din personal. Acesta a precizat ca in aparatul de specialitate al primarului municipiului Cluj-Napoca sunt 580 de salariati si ca impreuna cu toate serviciile din subordine ar trebui sa fie, conform organigramei, 1.700 de angajati, dar sunt doar in jur de 1.300. La Primaria Cluj-Napoca exista servicii a caror activitate poate fi considerata utila doar de catre primar. Astfel, primaria condusa de Sorin Apostu (PDL) are in componenta un compartiment numit… Documente Secrete. In vreme ce multi primari acuza deficitul de personal, altii recunosc ca schemele de personal din administratia locala sunt umflate. Este si cazul primarului Sucevei, Ion Lungu (PDL), care a anuntat desfiintarea a peste 100 de posturi din institutia pe care o conduce. "si la Primaria Suceava, ca si in toata administratia centrala si locala, schema de personal poate fi socotita umflata", a spus Lungu. Primaria Galati se pregateste sa-si reduca personalul, dar viceprimarul Nicusor Ciumacenco a declarat ca eventualele concedieri si trimiterea in concediu fara plata a personalului din administratia publica locala vor fi operate numai dupa aparitia unui act normativ in acest sens. Probabil, spune Nicusor Ciumacenco, in luna octombrie.
Oprescu: voi candida dacă asta va fi voinţa poporului
Primarul Sorin Oprescu a ieşit pe şantier, ieri, la Pasajul Basarab.
„Să purcedem”, i-a zis edilul şefului de şantier Grigore Verenciuc. Dintr-o maşină ce ieşea pe la Carrefour, după ce ocolise tot şantierul, un şofer strigă: „Dom , primar, facem şi noi
podu’ ăsta?”. Nu răspunde nimeni.
Alaiul condus de edil s-a oprit lângă Grozăveşti, în dreptul unui panou cu imagini de pe şantier. Ca să nu fie deranj în timpul explicaţiilor inginereşti, Ion Dedu, directorul coordonator al proiectului Basarab, l-a pus pe loc repaus pe muncitorul
care-şi făcea treaba cu o basculantă. După ce a demonstrat cu poze că „s-au făcut progrese”, Verenciuc întrebă printre dinţi: „Finanţarea?”. „N-am probleme cu banii, n-ar fi impedimente majore ca să nu lucrăm. Pentru că nu vreau să aplic metoda meşterului Manole, să vă zidesc”, i-a răspuns edilul. După câţiva paşi se dă voie la întrebări. Ca de obicei, ziariştii curioşi încep să-l chestioneze, fără vreo legătură cu Manole, de candidatură. Şi, pentru prima
oară, Oprescu n-a mai spus nu: „Cum va fi voinţa poporului...”. Fără alte comentarii.
Integral in Evenimentul zilei.
„Să purcedem”, i-a zis edilul şefului de şantier Grigore Verenciuc. Dintr-o maşină ce ieşea pe la Carrefour, după ce ocolise tot şantierul, un şofer strigă: „Dom , primar, facem şi noi
podu’ ăsta?”. Nu răspunde nimeni.
Alaiul condus de edil s-a oprit lângă Grozăveşti, în dreptul unui panou cu imagini de pe şantier. Ca să nu fie deranj în timpul explicaţiilor inginereşti, Ion Dedu, directorul coordonator al proiectului Basarab, l-a pus pe loc repaus pe muncitorul
care-şi făcea treaba cu o basculantă. După ce a demonstrat cu poze că „s-au făcut progrese”, Verenciuc întrebă printre dinţi: „Finanţarea?”. „N-am probleme cu banii, n-ar fi impedimente majore ca să nu lucrăm. Pentru că nu vreau să aplic metoda meşterului Manole, să vă zidesc”, i-a răspuns edilul. După câţiva paşi se dă voie la întrebări. Ca de obicei, ziariştii curioşi încep să-l chestioneze, fără vreo legătură cu Manole, de candidatură. Şi, pentru prima
oară, Oprescu n-a mai spus nu: „Cum va fi voinţa poporului...”. Fără alte comentarii.
Integral in Evenimentul zilei.
Alba-neagra pentru Elena Udrea la Ministerul Finanţelor
Ministerul Finanţelor a trimis la Parlament, la o distanţă de numai 48 de ore, două documente
care se bat cap în cap. Ambele fac referire la legalitatea demersului ministerului condus de Elena Udrea
prin care a trecut fondurile cu publicitatea la „alte cheltuieli“.
17 august 2009 - Ministerul Finanţelor trimite la Parlament un document prin care spune că Ministerul Turismului (MT) nu poate trece banii pentru publicitate la alte capitole decât cele prevăzute de lege. 19 august 2009 - acelaşi Minister al Finanţelor trimite la Parlament un al doilea document
, semnat de exact aceleaşi persoane, în care spune că demersul MT are bază legală.
Primul document confirma practic prima mare suspiciune a Comisiei „Udrea“ în ceea ce priveşte cheltuielile efectuate de MT pentru reclamă şi publicitate. După cum se ştie, de la audierile de săptămâna trecută, deputaţii au descoperit că în bugetul pe 2009 al MT, la alineatul „reclamă şi publicitate“, nu este prevăzută nici o sumă de bani.
Directoarea economică a ministerului, Alina Dincă, a precizat la audierea de joia trecută că pentru acţiunile de publicitate şi promovare au fost utilizate sume de la alineatul „alte cheltuieli cu bunuri şi servicii“. În comisie, deputaţii au ajuns la concluzia preliminară că, neexistând nici o sumă de bani trecută la alineatul „reclamă şi publicitate“, tot ce a cheltuit ministerul în scop de promovare, publicitate şi reclamă nu a avut bază legală.
În primul document trimis de Ministerul Finanţelor se menţionează explicit că „la alineatul «alte cheltuieli cu bunuri şi servicii» (...) se includ alte cheltuieli autorizate prin dispoziţiile legale în vigoare şi care nu se încadrează la celelalte articole şi alineate existente“. Cu alte cuvinte, din acest pasaj reiese că MT nu avea voie să utilizeze pentru publicitate şi promovare sume de bani de la acest alineat, din moment ce în schema de buget exista un alineat special pentru aceste cheltuieli. Deputatul PSD Vasile Bleotu a făcut următoarele câteva precizări pentru Cotidianul: „Acest document reprezintă o recunoaştere oficială, venită din partea Ministerului Finanţelor, că prin lege e interzis să utilizezi bani de la un alt alineat, dacă există unul special pentru respectivele cheltuieli. Eu nu pot să o acuz pe doamna ministru Elena Udrea direct de ceva, este posibil ca un angajat al ministerului să fi comis această gravă eroare şi de aici să se ajungă la cheltuieli fără bază legală pentru publicitate şi reclamă“.
Cel de-al doilea document al Ministerului Finanţelor, după ce aminteşte că a fost „interpretat eronat“ primul document, spune că „prinderea în bugetul Ministerului Turismului a cheltuielilor aferente Programului anual de dezvoltare a produselor turistice şi Programul anual de marketing şi promovare are bază legală“. „Acest document nu contrazice total primul document, ci este doar o îndulcire a tonului. Practic, acest al doilea document nu modifică clasificarea pe aliniate din buget“, ne-a mai precizat Vasile Bleotu. La rândul lui, Ludovic Orban crede că acest al doilea document este rezultatul presiunii făcute de ministrul Finanţelor asupra semnatarelor primului document. Deputaţii din comisie au descoperit însă la acest al doilea document o „gravă eroare“. „Se justifică aprobarea celor două programe ale Ministerului Turismului, prin Hotărârea Guvernului nr. 314/2009. Or, această hotărâre a apărut în luna martie, în timp ce legea bugetului de stat, în luna februarie. Deci nu poate fi invocată respectiva hotărâre, fiind ulterioară“, ne-a precizat deputata Aura Vasile.
În legătură cu acest al doilea document s-a mai înregistrat un eveniment - în premieră pentru Parlamentul României. Documentul a fost adus de un comisionar. La câteva minute după ce a fost înregistrat la registratura Camerei, comisionarul a revenit şi l-a cerut înapoi, sub pretextul că revine în 10 minute cu o serie de completări. Angajatele serviciului i l-au dat înapoi, deşi, fiind înregistrat, nu mai aparţinea emitentului. După o oră şi jumătate, comisionarul a revenit şi a adus înapoi documentul despre care nu se poate decât presupune că este acelaşi.
Elena Udrea vrea altă Comisie
Ministrul Turismului a transmis, în scris, la Biroul Permanent al Camerei şi la Comisia de Anchetă motivele pentru care a decis să nu se mai prezinte nici ea, şi nici un angajat al Ministerului Turismului în faţa Comisiei. „Deşi ştiu că o asemenea Comisie are un obiectiv politic bine determinat, constând în discreditarea PDL în perspectiva alegerilor prezidenţiale din acest an, mă voi prezenta în faţa Comisiei doar în momentul în care aceasta va avea o altă componenţă, respectiv atunci când din Comisie nu vor mai face parte parlamentarii care au participat la discuţia (înregistrată ilegal - n.a.) prezentată publicului larg de către mass-media“, scrie Udrea în adresa remisă Camerei. Deputaţii din Comisie au refuzat să comenteze solicitarea Elenei Udrea. „Faptul că ne ocupăm prea mult timp cu declaraţiile politice ale doamnei Udrea chiar nu cred că este misiunea noastră“, a afirmat deputata Aura Vasile. Preşedintele Comisiei, Ludovic Orban, a fost extrem de laconic: „Nu intru în polemici politice“.
care se bat cap în cap. Ambele fac referire la legalitatea demersului ministerului condus de Elena Udrea
prin care a trecut fondurile cu publicitatea la „alte cheltuieli“.
17 august 2009 - Ministerul Finanţelor trimite la Parlament un document prin care spune că Ministerul Turismului (MT) nu poate trece banii pentru publicitate la alte capitole decât cele prevăzute de lege. 19 august 2009 - acelaşi Minister al Finanţelor trimite la Parlament un al doilea document
, semnat de exact aceleaşi persoane, în care spune că demersul MT are bază legală.
Primul document confirma practic prima mare suspiciune a Comisiei „Udrea“ în ceea ce priveşte cheltuielile efectuate de MT pentru reclamă şi publicitate. După cum se ştie, de la audierile de săptămâna trecută, deputaţii au descoperit că în bugetul pe 2009 al MT, la alineatul „reclamă şi publicitate“, nu este prevăzută nici o sumă de bani.
Directoarea economică a ministerului, Alina Dincă, a precizat la audierea de joia trecută că pentru acţiunile de publicitate şi promovare au fost utilizate sume de la alineatul „alte cheltuieli cu bunuri şi servicii“. În comisie, deputaţii au ajuns la concluzia preliminară că, neexistând nici o sumă de bani trecută la alineatul „reclamă şi publicitate“, tot ce a cheltuit ministerul în scop de promovare, publicitate şi reclamă nu a avut bază legală.
În primul document trimis de Ministerul Finanţelor se menţionează explicit că „la alineatul «alte cheltuieli cu bunuri şi servicii» (...) se includ alte cheltuieli autorizate prin dispoziţiile legale în vigoare şi care nu se încadrează la celelalte articole şi alineate existente“. Cu alte cuvinte, din acest pasaj reiese că MT nu avea voie să utilizeze pentru publicitate şi promovare sume de bani de la acest alineat, din moment ce în schema de buget exista un alineat special pentru aceste cheltuieli. Deputatul PSD Vasile Bleotu a făcut următoarele câteva precizări pentru Cotidianul: „Acest document reprezintă o recunoaştere oficială, venită din partea Ministerului Finanţelor, că prin lege e interzis să utilizezi bani de la un alt alineat, dacă există unul special pentru respectivele cheltuieli. Eu nu pot să o acuz pe doamna ministru Elena Udrea direct de ceva, este posibil ca un angajat al ministerului să fi comis această gravă eroare şi de aici să se ajungă la cheltuieli fără bază legală pentru publicitate şi reclamă“.
Cel de-al doilea document al Ministerului Finanţelor, după ce aminteşte că a fost „interpretat eronat“ primul document, spune că „prinderea în bugetul Ministerului Turismului a cheltuielilor aferente Programului anual de dezvoltare a produselor turistice şi Programul anual de marketing şi promovare are bază legală“. „Acest document nu contrazice total primul document, ci este doar o îndulcire a tonului. Practic, acest al doilea document nu modifică clasificarea pe aliniate din buget“, ne-a mai precizat Vasile Bleotu. La rândul lui, Ludovic Orban crede că acest al doilea document este rezultatul presiunii făcute de ministrul Finanţelor asupra semnatarelor primului document. Deputaţii din comisie au descoperit însă la acest al doilea document o „gravă eroare“. „Se justifică aprobarea celor două programe ale Ministerului Turismului, prin Hotărârea Guvernului nr. 314/2009. Or, această hotărâre a apărut în luna martie, în timp ce legea bugetului de stat, în luna februarie. Deci nu poate fi invocată respectiva hotărâre, fiind ulterioară“, ne-a precizat deputata Aura Vasile.
În legătură cu acest al doilea document s-a mai înregistrat un eveniment - în premieră pentru Parlamentul României. Documentul a fost adus de un comisionar. La câteva minute după ce a fost înregistrat la registratura Camerei, comisionarul a revenit şi l-a cerut înapoi, sub pretextul că revine în 10 minute cu o serie de completări. Angajatele serviciului i l-au dat înapoi, deşi, fiind înregistrat, nu mai aparţinea emitentului. După o oră şi jumătate, comisionarul a revenit şi a adus înapoi documentul despre care nu se poate decât presupune că este acelaşi.
Elena Udrea vrea altă Comisie
Ministrul Turismului a transmis, în scris, la Biroul Permanent al Camerei şi la Comisia de Anchetă motivele pentru care a decis să nu se mai prezinte nici ea, şi nici un angajat al Ministerului Turismului în faţa Comisiei. „Deşi ştiu că o asemenea Comisie are un obiectiv politic bine determinat, constând în discreditarea PDL în perspectiva alegerilor prezidenţiale din acest an, mă voi prezenta în faţa Comisiei doar în momentul în care aceasta va avea o altă componenţă, respectiv atunci când din Comisie nu vor mai face parte parlamentarii care au participat la discuţia (înregistrată ilegal - n.a.) prezentată publicului larg de către mass-media“, scrie Udrea în adresa remisă Camerei. Deputaţii din Comisie au refuzat să comenteze solicitarea Elenei Udrea. „Faptul că ne ocupăm prea mult timp cu declaraţiile politice ale doamnei Udrea chiar nu cred că este misiunea noastră“, a afirmat deputata Aura Vasile. Preşedintele Comisiei, Ludovic Orban, a fost extrem de laconic: „Nu intru în polemici politice“.
Preşedintele României a rămas singurul demnitar plătit cu 15 salarii minime pe economie
Şefii din Justiţie şi reprezentanţii celor două Camere
ale Parlamentului au coborât de pe prima treaptă de salarizare până la 14,5 salarii minime pe economie
, iar şeful statului a rămas singurul demnitar plătit cu 15 salarii minime, potrivit ultimei forme a proiectului Legii unitare de salarizare.
Astfel, preşedintele României va încasa 15 salarii minime pe economie, în timp ce preşedinţii Curţii Constituţionale, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şeful Consiliului Superior al Magistraturii şi preşedinţii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor vor putea câştiga maximum 14,5 salarii pe economie, arată ultima formă a proiectului Legii unitare de salarizare de joi, obţinut de NewsIn.
În prezent, salariul minim lunar pe economie este de 600 lei.
Preşedintele Curţii de Conturi va putea primi doar 11,9 salarii minime pe economie, faţă de 15 salarii minime cât ar fi urmat să primească în variantele anterioare ale proiectului Legii unice de salarizare.
Proiectul legii, cerută de FMI şi pentru care termenul limită fixat de instituţia financiară internaţională este 30 octombrie, a suferit deja mai multe modificări, după ce Finanţele au calculat că primele formule nu sunt sustenabile pentru bugetul de stat.
În actuala formă, primul ministru ar urma să câştige 12,95 salarii minime, miniştrii câte 10,95 salarii minime, iar senatorii şi deputaţii - 10,35 salarii minime.
Totodată, şefii instituţiilor aflate în subordinea Guvernului ar putea primi cel mult 10 salarii minime, potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii.
Medicii primari vor câştiga cel mult 5,1 salarii minime
Profesorii universitari cu peste 40 de ani vechime ar putea câştiga 7,6 salarii minime, în timp ce un asistent cu o vechime de 35-40 ani ar putea avea un venit echivalent cu maximum 3,4 salarii minime pe economie.
Un profesor cu grad I, ciclul II Bologna, va câştiga între 3,4 şi 4,1 salarii minime, în funcţie de vechime, în timp
un profesor gradul II cu studii superioare, ciclul I Bologna, ar putea câştiga între 2,65-3,4 salarii minime pe economie.
O educatoare sau un maistru-instructor cu studii de nivel liceal cu grad I ar urma să câştige între 2,2-3,5 salarii minime pe economie.
Totodată, un medic
primar ar putea câştiga între 4,05 salarii minime şi 5,1 salarii minime pe economie, în timp ce venitul maxim al unei asistente medicale ar putea ajunge la 3 salarii minime pe economie.
Un manager de spital cu peste 400 de paturi ar urma să câştige maximum 6,8 salarii minime, iar un manager de spital cu mai puţin de 400 de paturi cel mult 6,3 salarii minime.
În armată, cel mai mare salariu va echivala cu 10,35 salarii minime pe economie, în timp ce un simplu soldat va câştiga 1,5 salarii minime pe economie.
"Şeful Statului Major General, secretar de stat - şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii, prim-adjunctul directorului Serviciului de Informaţii Externe, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi directorul Serviciului de Protecţie şi Pază vor avea un salariu echivalent cu 10,35 salarii minime pe economie", se arată în anexa din proiectul Legii Unitare de salarizare.
Guvernul nu a ajuns încă la un acord în legătură cu forma finală a Legii unitare de salarizare şi se va întruni din nou joi seară, de la ora 19, miza fiind stabilirea nivelului de referinţă pentru grila de salarizare.
"Sunt păreri diferite în ceea ce priveşte introducerea salariului minim pe economie pentru calcularea celorlalte salarii ale bugetarilor şi o serie
de miniştri doresc un coeficient 1 care să aibă o valoare fixă", au declarat miercuri seară, pentru NewsIn, surse guvernamentale.
În cazul în care salariul minim ar reprezenta nivelul de referinţă pentru grila de salarizare a sistemului bugetar, orice majorare a sa ar creşte automat cheltuielile de personal ale Executivului.
ale Parlamentului au coborât de pe prima treaptă de salarizare până la 14,5 salarii minime pe economie
, iar şeful statului a rămas singurul demnitar plătit cu 15 salarii minime, potrivit ultimei forme a proiectului Legii unitare de salarizare.
Astfel, preşedintele României va încasa 15 salarii minime pe economie, în timp ce preşedinţii Curţii Constituţionale, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şeful Consiliului Superior al Magistraturii şi preşedinţii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor vor putea câştiga maximum 14,5 salarii pe economie, arată ultima formă a proiectului Legii unitare de salarizare de joi, obţinut de NewsIn.
În prezent, salariul minim lunar pe economie este de 600 lei.
Preşedintele Curţii de Conturi va putea primi doar 11,9 salarii minime pe economie, faţă de 15 salarii minime cât ar fi urmat să primească în variantele anterioare ale proiectului Legii unice de salarizare.
Proiectul legii, cerută de FMI şi pentru care termenul limită fixat de instituţia financiară internaţională este 30 octombrie, a suferit deja mai multe modificări, după ce Finanţele au calculat că primele formule nu sunt sustenabile pentru bugetul de stat.
În actuala formă, primul ministru ar urma să câştige 12,95 salarii minime, miniştrii câte 10,95 salarii minime, iar senatorii şi deputaţii - 10,35 salarii minime.
Totodată, şefii instituţiilor aflate în subordinea Guvernului ar putea primi cel mult 10 salarii minime, potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii.
Medicii primari vor câştiga cel mult 5,1 salarii minime
Profesorii universitari cu peste 40 de ani vechime ar putea câştiga 7,6 salarii minime, în timp ce un asistent cu o vechime de 35-40 ani ar putea avea un venit echivalent cu maximum 3,4 salarii minime pe economie.
Un profesor cu grad I, ciclul II Bologna, va câştiga între 3,4 şi 4,1 salarii minime, în funcţie de vechime, în timp
un profesor gradul II cu studii superioare, ciclul I Bologna, ar putea câştiga între 2,65-3,4 salarii minime pe economie.
O educatoare sau un maistru-instructor cu studii de nivel liceal cu grad I ar urma să câştige între 2,2-3,5 salarii minime pe economie.
Totodată, un medic
primar ar putea câştiga între 4,05 salarii minime şi 5,1 salarii minime pe economie, în timp ce venitul maxim al unei asistente medicale ar putea ajunge la 3 salarii minime pe economie.
Un manager de spital cu peste 400 de paturi ar urma să câştige maximum 6,8 salarii minime, iar un manager de spital cu mai puţin de 400 de paturi cel mult 6,3 salarii minime.
În armată, cel mai mare salariu va echivala cu 10,35 salarii minime pe economie, în timp ce un simplu soldat va câştiga 1,5 salarii minime pe economie.
"Şeful Statului Major General, secretar de stat - şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii, prim-adjunctul directorului Serviciului de Informaţii Externe, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi directorul Serviciului de Protecţie şi Pază vor avea un salariu echivalent cu 10,35 salarii minime pe economie", se arată în anexa din proiectul Legii Unitare de salarizare.
Guvernul nu a ajuns încă la un acord în legătură cu forma finală a Legii unitare de salarizare şi se va întruni din nou joi seară, de la ora 19, miza fiind stabilirea nivelului de referinţă pentru grila de salarizare.
"Sunt păreri diferite în ceea ce priveşte introducerea salariului minim pe economie pentru calcularea celorlalte salarii ale bugetarilor şi o serie
de miniştri doresc un coeficient 1 care să aibă o valoare fixă", au declarat miercuri seară, pentru NewsIn, surse guvernamentale.
În cazul în care salariul minim ar reprezenta nivelul de referinţă pentru grila de salarizare a sistemului bugetar, orice majorare a sa ar creşte automat cheltuielile de personal ale Executivului.
"Spiru Haret", pe lista universitatilor acreditate
Executivul a decis in sedinta de ieri, sa treaca Universitatea "Spiru Haret" pe lista unitatilor de invatamant acreditate, precizand clar specializarile si programele de studii acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu. Guvernul a hotarat, tot in sedinta de ieri, sa aloce suma de 1,5 milioane de lei pentru finalizarea caselor
in care urmeaza sa fie stramutati localnicii de la Ocnele Mari care sunt afectati de prabusirea tavanului salinei, precum si pentru continuarea lucrarilor de prabusire controlata. Ioana Munteanu a precizat ca reprezentanti ai Corpului de control al primului-ministru se afla de ieri la Ocnele Mari, unde verifica respectarea cadrului legal
in cazul acordarii de despagubiri persoanelor afectate.
Guvernul a mai adoptat si marirea bugetului Ministerului Sanatatii pentru programul de tratament medical al bolnavilor in strainatate care este in acest an de 19 milioane de lei, de doua ori mai ridicat decat suma acordata anul trecut, care a fost de 8,2 milioane de lei. De asemenea, Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Executivului, a anuntat ca a fost aprobat tratamentul in strainatate a opt persoane: un copil de cinci ani, sase persoane cu varste de pana in 30 de ani si o persoana de peste 50 de ani, majoritatea suferind de leucemie si avand nevoie de un transplant de maduva osoasa. Aceste ajutoare se ridica la 812.000 de euro si 145.000 de dolari, iar tratamentele vor fi facute in Israel, Germania, Austria si Belgia. Tot in domeniul sanatatii, membrii Cabinetului Boc au decis infiintarea programului national pentru combaterea pandemiei de gripa A/H1N1.
in care urmeaza sa fie stramutati localnicii de la Ocnele Mari care sunt afectati de prabusirea tavanului salinei, precum si pentru continuarea lucrarilor de prabusire controlata. Ioana Munteanu a precizat ca reprezentanti ai Corpului de control al primului-ministru se afla de ieri la Ocnele Mari, unde verifica respectarea cadrului legal
in cazul acordarii de despagubiri persoanelor afectate.
Guvernul a mai adoptat si marirea bugetului Ministerului Sanatatii pentru programul de tratament medical al bolnavilor in strainatate care este in acest an de 19 milioane de lei, de doua ori mai ridicat decat suma acordata anul trecut, care a fost de 8,2 milioane de lei. De asemenea, Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Executivului, a anuntat ca a fost aprobat tratamentul in strainatate a opt persoane: un copil de cinci ani, sase persoane cu varste de pana in 30 de ani si o persoana de peste 50 de ani, majoritatea suferind de leucemie si avand nevoie de un transplant de maduva osoasa. Aceste ajutoare se ridica la 812.000 de euro si 145.000 de dolari, iar tratamentele vor fi facute in Israel, Germania, Austria si Belgia. Tot in domeniul sanatatii, membrii Cabinetului Boc au decis infiintarea programului national pentru combaterea pandemiei de gripa A/H1N1.
Etichete:
"Spiru Haret",
pe lista universitatilor acreditate
"The land of ruins" ofera cazare in statiunea Vidra
n timp ce ministrul turismului, Elena Udrea
, expune pe unde apuca fantoma relansarii turismului romanesc pe calea unui program intensiv de comunicare si publicitate finantat din bugetul obosit al statului roman cu milioane de euro, prin colturile ascunse ale Romaniei arii turistice cu un potential fantastic sunt lasate sa se ruineze rapid
. Trecand peste clasica problema a absentei unei infrastructuri de acces, in multe dintre asezarile turistice ale tarii cladirile au ajuns ruine desprinse parca dintr-un final de bombardament de artilerie, iar turistul care indrazneste sa ajunga prin acele locuri, manat de amintirea unor peisaje mirifice, este nevoit sa doarma sub cerul liber, leganat, poate, de amintirea cuvintelor frumoase rostite de doamna Udrea. De exemplu, la 25 de kilometri de statiunea Voineasa, in Muntii Lotrului, se ascunde privirii statiunea Vidra, una din cele mai frumoase zone montane din Romania. Declinul statiunii a inceput dupa 1990, cand au fost incetate investitiile la un hotel de 400 de locuri. In prezent, statiunea a ajuns o tara a ruinelor, iar turistul sosit in zona dupa ce infrunta drumurile desfundate nu
are unde sa se cazeze decat sub cerul liber. Ceea ce ar fi putut sa fie statiunea Vidra, locul in care Nicolae Ceausescu voia sa organizeze olimpiada de iarna (o teza care se pare ca a scapat din repertoriul doamnei Udrea), o zona salbatica si spectaculoasa, dezvaluie turistului care a reusit sa ajunga pana aici privelisti splendide si spectaculoase perspective pe deasupra Barajului Vidra.
Statiunea Vidra – o gasiti pe DN 67, la 66 kilometri de localitatea Brezoi – dinspre Valea Oltului – si la 50 kilometri de Petrosani – Valea Jiului. De aici se pot face trasee montane prin Muntii Parangului, Lotrului sau Capatanii. Din pacate, hotelurile construite aici pe amplasamente de vis sunt abandonate si, asa cum ii sta bine oricarei cladiri parasite din Romania, devastate. Geamuri sparte, usi rupte, pereti crapati, lacate peste lacate starnesc frustrarea turistilor pe care peisajul ii indeamna sa ramana mai multe zile aici, insa neglijenta si nesabuinta economica ale autoritatilor ii alunga. Doar 20 de camere in cateva vile inghesuite pot oferi cazare si, la sfarsit de iulie, erau ocupate. Zona de o frumusete speciala atrage totusi iubitorii muntelui care isi monteaza corturile pe unde apuca. Din pacate insa, potentialul turistic al zonei este ignorat, iar atmosfera de Cernobil face sa simti fiori pe sira spinarii. Nu exista nici un interes la Ministerul Turismului pentru astfel de investitii uitate.
Amplasata la 1.370 de metri altitudine, Vidra beneficiaza de o partie de schi si de o instalatie de telescaun, binevenite, cu atat mai mult cu cat aici zapada persista in medie sase luni pe an. Daca drumul dinspre Voineasa este acceptabil si se bucura de un peisaj care iti fura, pur si simplu, privirea, de la Vidra spre Obarsia Lotrului, si de acolo pe Transalpina, spre Petrosani, se lasa cu "internari" la service pentru aproape orice masina mica. Zeci de kilometri de drum extrem de prost printre frumuseti de o rara salbaticie te zguduie si te ingrozesc.
Barajul Vidra, singura constructie hidrografica de acest gen formata din anrocamente, si nu din beton, este supus in acest an unui proces de reabilitare in cadrul unui program de retehnologizare a centralei de la Ciunget. In acest scop, in luna aprilie a fost stabilita golirea Lacului Vidra pana la cota 1225, pentru realizarea unor lucrari la priza barajului pe aductiunea principala si aductiunile secundare.
"Am vrut sa ajungem cu un grup de prieteni de la Petrosani pe Valea Oltului si am fost absolut stupefiati de frumusetea zonei Vidra. E una dintre cele mai frumoase zone din Romania. Pur si simplu ti se taie respiratia, asa ca ne-am bucurat si am decis sa ne oprim cateva zile sa exploram muntii, sa facem cateva trasee montane. Din pacate, pe o raza de 50 de kilometri nu am gasit absolut nici un spatiu
de cazare. Erau cateva vile, dar erau pline. De departe am vazut un hotel si ne-am bucurat, insa nu mica ne-a fost mirarea cand am ajuns acolo si am vazut un spatiu devastat, cu lacate pe fiecare usa. Pur si simplu, nu ne venea sa credem. Erau doi oameni, spalau niste geamuri la o cladire pustiita. Am dat si peste o pensiune, dar cam precara si din care rasunau manele. Cort nu aveam, la lac nu am reusit sa coboram si parea aproape secat, asa ca a trebuit sa ne continuam drumul pana la Voineasa. In orice tara civilizata o astfel de statiune ar fi fost la loc de cinste. Dar noi traim intr-o tara a paradoxurilor, unde ne batem joc
de tot ce e mai frumos", povesteste Andrei Popescu din Cluj, un impatimit al muntelui.
Localnicii, ale caror principale ocupatii sunt defrisarea muntelui, oieritul si comertul cu fructe de padure la marginea drumului care arata ca dupa razboi, au mintile infierbantate de legende. Ei povestesc cum cele patru localitati devenite peste secole statiunile dintre Vidra si Valea Oltului – Voineasa, Ciunget, Malaia si Brezoi – au fost infiintate de patru haiduci, celebri pe Valea Lotrului. Atunci cand s-au asezat fiecare la casele lor, acestia si-ar fi ingropat comorile in munte, comori peste care nu a dat nimeni de atunci.
» Infrastructura
In baza unui proiect derulat de Consiliul Judetean Valcea in asociere cu cateva primarii, se doreste dezvoltarea infrastructurii turistice din zona, amenajarea, la baza partiei, a unor zone pentru alimentatie publica, construirea statiei de imbarcare, amenajarea unei parcari cu 200 de locuri si amenajarea unor zone pentru servicii de inchiriere a materialelor sportive.
In spatiul dintre Drumul National 7A si zona de protectie a Lacului Vidra se preconizeaza sa fie construite un debarcader si un bazin care in timpul
sezonului rece sa fie transformat in patinoar pe pontoane plutitoare, iar in sezonul estival va functiona ca strand. Tot in acest perimetru se vor construi o statie de epurare biologica, posturi de transformare a energiei electrice si vor fi amenajate alei pietonale si parcuri. Insa acestea sunt doar planuri si, pana cand vor fi implementate, peste barajul de la Vidra ramane sa pluteasca amaraciunea. Iar pe marginea drumului "bombardat" se vor inghesui corturile indragostitilor de salbaticie.
, expune pe unde apuca fantoma relansarii turismului romanesc pe calea unui program intensiv de comunicare si publicitate finantat din bugetul obosit al statului roman cu milioane de euro, prin colturile ascunse ale Romaniei arii turistice cu un potential fantastic sunt lasate sa se ruineze rapid
. Trecand peste clasica problema a absentei unei infrastructuri de acces, in multe dintre asezarile turistice ale tarii cladirile au ajuns ruine desprinse parca dintr-un final de bombardament de artilerie, iar turistul care indrazneste sa ajunga prin acele locuri, manat de amintirea unor peisaje mirifice, este nevoit sa doarma sub cerul liber, leganat, poate, de amintirea cuvintelor frumoase rostite de doamna Udrea. De exemplu, la 25 de kilometri de statiunea Voineasa, in Muntii Lotrului, se ascunde privirii statiunea Vidra, una din cele mai frumoase zone montane din Romania. Declinul statiunii a inceput dupa 1990, cand au fost incetate investitiile la un hotel de 400 de locuri. In prezent, statiunea a ajuns o tara a ruinelor, iar turistul sosit in zona dupa ce infrunta drumurile desfundate nu
are unde sa se cazeze decat sub cerul liber. Ceea ce ar fi putut sa fie statiunea Vidra, locul in care Nicolae Ceausescu voia sa organizeze olimpiada de iarna (o teza care se pare ca a scapat din repertoriul doamnei Udrea), o zona salbatica si spectaculoasa, dezvaluie turistului care a reusit sa ajunga pana aici privelisti splendide si spectaculoase perspective pe deasupra Barajului Vidra.
Statiunea Vidra – o gasiti pe DN 67, la 66 kilometri de localitatea Brezoi – dinspre Valea Oltului – si la 50 kilometri de Petrosani – Valea Jiului. De aici se pot face trasee montane prin Muntii Parangului, Lotrului sau Capatanii. Din pacate, hotelurile construite aici pe amplasamente de vis sunt abandonate si, asa cum ii sta bine oricarei cladiri parasite din Romania, devastate. Geamuri sparte, usi rupte, pereti crapati, lacate peste lacate starnesc frustrarea turistilor pe care peisajul ii indeamna sa ramana mai multe zile aici, insa neglijenta si nesabuinta economica ale autoritatilor ii alunga. Doar 20 de camere in cateva vile inghesuite pot oferi cazare si, la sfarsit de iulie, erau ocupate. Zona de o frumusete speciala atrage totusi iubitorii muntelui care isi monteaza corturile pe unde apuca. Din pacate insa, potentialul turistic al zonei este ignorat, iar atmosfera de Cernobil face sa simti fiori pe sira spinarii. Nu exista nici un interes la Ministerul Turismului pentru astfel de investitii uitate.
Amplasata la 1.370 de metri altitudine, Vidra beneficiaza de o partie de schi si de o instalatie de telescaun, binevenite, cu atat mai mult cu cat aici zapada persista in medie sase luni pe an. Daca drumul dinspre Voineasa este acceptabil si se bucura de un peisaj care iti fura, pur si simplu, privirea, de la Vidra spre Obarsia Lotrului, si de acolo pe Transalpina, spre Petrosani, se lasa cu "internari" la service pentru aproape orice masina mica. Zeci de kilometri de drum extrem de prost printre frumuseti de o rara salbaticie te zguduie si te ingrozesc.
Barajul Vidra, singura constructie hidrografica de acest gen formata din anrocamente, si nu din beton, este supus in acest an unui proces de reabilitare in cadrul unui program de retehnologizare a centralei de la Ciunget. In acest scop, in luna aprilie a fost stabilita golirea Lacului Vidra pana la cota 1225, pentru realizarea unor lucrari la priza barajului pe aductiunea principala si aductiunile secundare.
"Am vrut sa ajungem cu un grup de prieteni de la Petrosani pe Valea Oltului si am fost absolut stupefiati de frumusetea zonei Vidra. E una dintre cele mai frumoase zone din Romania. Pur si simplu ti se taie respiratia, asa ca ne-am bucurat si am decis sa ne oprim cateva zile sa exploram muntii, sa facem cateva trasee montane. Din pacate, pe o raza de 50 de kilometri nu am gasit absolut nici un spatiu
de cazare. Erau cateva vile, dar erau pline. De departe am vazut un hotel si ne-am bucurat, insa nu mica ne-a fost mirarea cand am ajuns acolo si am vazut un spatiu devastat, cu lacate pe fiecare usa. Pur si simplu, nu ne venea sa credem. Erau doi oameni, spalau niste geamuri la o cladire pustiita. Am dat si peste o pensiune, dar cam precara si din care rasunau manele. Cort nu aveam, la lac nu am reusit sa coboram si parea aproape secat, asa ca a trebuit sa ne continuam drumul pana la Voineasa. In orice tara civilizata o astfel de statiune ar fi fost la loc de cinste. Dar noi traim intr-o tara a paradoxurilor, unde ne batem joc
de tot ce e mai frumos", povesteste Andrei Popescu din Cluj, un impatimit al muntelui.
Localnicii, ale caror principale ocupatii sunt defrisarea muntelui, oieritul si comertul cu fructe de padure la marginea drumului care arata ca dupa razboi, au mintile infierbantate de legende. Ei povestesc cum cele patru localitati devenite peste secole statiunile dintre Vidra si Valea Oltului – Voineasa, Ciunget, Malaia si Brezoi – au fost infiintate de patru haiduci, celebri pe Valea Lotrului. Atunci cand s-au asezat fiecare la casele lor, acestia si-ar fi ingropat comorile in munte, comori peste care nu a dat nimeni de atunci.
» Infrastructura
In baza unui proiect derulat de Consiliul Judetean Valcea in asociere cu cateva primarii, se doreste dezvoltarea infrastructurii turistice din zona, amenajarea, la baza partiei, a unor zone pentru alimentatie publica, construirea statiei de imbarcare, amenajarea unei parcari cu 200 de locuri si amenajarea unor zone pentru servicii de inchiriere a materialelor sportive.
In spatiul dintre Drumul National 7A si zona de protectie a Lacului Vidra se preconizeaza sa fie construite un debarcader si un bazin care in timpul
sezonului rece sa fie transformat in patinoar pe pontoane plutitoare, iar in sezonul estival va functiona ca strand. Tot in acest perimetru se vor construi o statie de epurare biologica, posturi de transformare a energiei electrice si vor fi amenajate alei pietonale si parcuri. Insa acestea sunt doar planuri si, pana cand vor fi implementate, peste barajul de la Vidra ramane sa pluteasca amaraciunea. Iar pe marginea drumului "bombardat" se vor inghesui corturile indragostitilor de salbaticie.
Legea harababurii unice
Guvernul a mai ravasit o data, in sedinta de ieri, grila de salarizare, asa-zis unica, a bugetarilor * Efectele risca sa fie dezastruoase, cei care sperau sa fie in varful ierarhiei - profesorii si medicii - trezindu-se la baza ei
Guvernul a stabilit noua ierarhie a bugetarilor, ca sa poata da salarii dupa importanta muncii in societate a fiecarui slujbas la stat. Asa ca "s-a facut dreptate", iar un profesor debu tant, un medic stagiar sau un preparator universitar vor lua leafa cat un plutonier major cu studii medii. Farma cis tii cu facultate sunt mai jos pe scara, cam la nivelul unui soldat fruntas. Si exemplele pot continua.
Marii favoriti ai sistemului bugetar sunt, insa, cei care au arme pe mana. Pentru cei care ii ajuta pe militari sa se faca mari, dascalii si medicii, se mentine dispretul traditional, astfel ca ei au ramas cu cele mai mici salarii din sistemul bugetar. Sindicatele au anuntat deja ca nu sunt de acord cu grila de salarizare care a fost discutata ieri in sedinta Executivului.
Legea salarizarii, despre care premierul Boc a afirmat ca va fi adoptata prin asumarea raspunderii in fata Parlamenului in 2 septembrie, a fost discutata inca o data ieri, in sedinta Executivului. Dupa ce coeficientii de salarizare au fost micsorati de doua ori, o data cu 40% si alta data cu 25%, reprezentantii angajatilor din sistemul sanitar, dar si din invatamant afirma ca sunt foarte nemultumiti de actualele grile; atat profesorii, cat si personalul medical au ramas la baza piramidei salariale. Ultima forma a grilelor de salarizare urmeaza sa fie discutata saptamana viitoare cu reprezentantii sindicatelor, ne-au declarat surse din Ministerul Muncii. Discutiile pe legea unica de salarizare in sistemnul bugetar au inceput in urma cu mai bine de jumatate de an. Principiile legii au fost puse la punct usor, pana cand a venit vorba de bani. Desi Guvernul a anuntat ca proiectul va fi gata pana la 20 iunie, si mai apoi pana la 30 iunie, niciunul dintre termene nu a fost respectat. Negocierile intre sindicate si Guvern s-au impotmolit din doua motive: cine ocupa primele locuri in grila de salarizare si ce salarii se vor acorda. Venitu rile propuse de sindicate au fost respinse pentru ca bugetul nu ar fi facut fata. Salariile bugetarilor vor fi stabilite prin inmultirea coeficientilor de salarizare cu salariul minim pe economie, care in prezent este de 600 de lei. Este posibil ca, in 2010, salariul minim sa fie stabilit la 750 de lei, insa pentru aceasta va fi nevoie de disponibilizari masive in randul bugetarilor.
Lege stramba
Federatia "Solidaritatea Sanitara" sustine ca Legea unica de salarizare a devenit instrument de reducere a salariilor si nu de armonizare si de crestere a lor pentru categoriile defavorizate, astfel ca propune suspendarea discutiilor pe lege, mai ales in contextul economic actual.
"Luand ca exemplu salarizarea la varful ierarhiei, putem observa ca salariile pentru medici sunt mult prea mici raportat la tot ceea ce inseamna un medic, maximum posibil pentru un medic primar (un medic la apogeul carierei sale) dintr-un spital de urgenta (unde are cateva sporuri incluse) fiind 5,10, iar pentru un medic specialist 3,75. Cum medicii sunt varf de ierarhie si restul salariilor din sistem sunt in aceeasi situatie", se arata intr-un comunicat al Comitetul director al Federatiei "Solidaritatea Sanitara" din Romania.
Federatia considera ca legea unica a salarizarii este "unica doar cu titlul, ea preluand si mentinand diferente marcante intre diversele categorii bugetare. Actuala formula a legii leaga orice crestere de salariu si orice posibilitate de avansare profesionala de fondurile bugetare acordate fiecarui sector (alocari realizate de un sistem politic clientelar), eliminand astfel importanta meritului personal si determinand aparitia unui sistem de salarizare nestimulativ".
Potrivit grilelor de salarizare discutate ieri in sedinta de Guvern, managerul de spital cu peste 400 de paturi, care trebuia sa aiba noua salarii minime pe economie va mai beneficia de cel mult 6,80 de salarii minime, potrivit unui document obtinut de ZIUA. In cazul managerilor spitalelor care au mai putin de 400 de paturi, coeficientii vor scadea cu 25%, de la 8,40 la 6,30. Coeficientii managerilor din Serviciile de Ambulanta au fost ajustati tot cu aproape 25%, de la 9 la 6,80, iar cei ai directorilor medicali din aceleasi servicii au fost redusi de la 8,20 la 6,20. La medicul primar coeficientul este diminuat de la 5,75 la 5,10.
Gerontocratia ras-platita
Legea unica de salarizare stabileste o ierarhie bazata predominant pe vechimea in munca si nu pe valoarea personala, fiecare grad sau treapta profesionala acordandu-se in functie de vechimea in munca, iar avansarea facandu-se tot in functie de vechimea in munca, mai arata federatia. In felul acesta sunt blocate oportunitatile de cariera bazate pe merit in sistemul bugetar, tot sistemul fiind centrat pe prezumtia de experienta ce deriva din vechimea in munca. Potrivit sursei citate, alaturi de invatamantul universitar, sanatatea este la cel mai scazut nivel in ceea ce priveste beneficiile de crestere salariala anticipate. Daca pentru forma initiala a grilei, salariile in sistemul sanitar erau mai mici decat cele din alte sectoare, pe noua grila, care are coeficientii micsorati, salariile sunt cu atat mai defavorabile.
Profesorii la baza piramidei
Sindicalistii din Educatie sunt nemultumiti de diminuarea coeficientilor de ierarhizare si ca, in 2010, nu vor avea parte de niciun fel de crestere salaria la, amenintand cu greva generala. Cadrele didactice se afla in jumatatea inferioa ra a grile de salarizare, invatamantul preuniversitar situandu-se la baza piramidei, cu coeficienti cuprinsi intre doua si patru salarii minime pe economie. Profesorii universitari se afla in jumatatea superioara a grilei de salarizare, avand coeficientul 7,6. Noua grila taie mai mult de la profesorii universitari fata de cei de liceu sau scoala. Totusi, un profesor cu peste 40 de ani vechime si care are gradul I nu poate depasi coeficientul de 4,1 iar profesorului I (Studii superioare de lunga durata, ciclul II Bologna) debutant are coeficient de 1,9.
Guvernul a stabilit noua ierarhie a bugetarilor, ca sa poata da salarii dupa importanta muncii in societate a fiecarui slujbas la stat. Asa ca "s-a facut dreptate", iar un profesor debu tant, un medic stagiar sau un preparator universitar vor lua leafa cat un plutonier major cu studii medii. Farma cis tii cu facultate sunt mai jos pe scara, cam la nivelul unui soldat fruntas. Si exemplele pot continua.
Marii favoriti ai sistemului bugetar sunt, insa, cei care au arme pe mana. Pentru cei care ii ajuta pe militari sa se faca mari, dascalii si medicii, se mentine dispretul traditional, astfel ca ei au ramas cu cele mai mici salarii din sistemul bugetar. Sindicatele au anuntat deja ca nu sunt de acord cu grila de salarizare care a fost discutata ieri in sedinta Executivului.
Legea salarizarii, despre care premierul Boc a afirmat ca va fi adoptata prin asumarea raspunderii in fata Parlamenului in 2 septembrie, a fost discutata inca o data ieri, in sedinta Executivului. Dupa ce coeficientii de salarizare au fost micsorati de doua ori, o data cu 40% si alta data cu 25%, reprezentantii angajatilor din sistemul sanitar, dar si din invatamant afirma ca sunt foarte nemultumiti de actualele grile; atat profesorii, cat si personalul medical au ramas la baza piramidei salariale. Ultima forma a grilelor de salarizare urmeaza sa fie discutata saptamana viitoare cu reprezentantii sindicatelor, ne-au declarat surse din Ministerul Muncii. Discutiile pe legea unica de salarizare in sistemnul bugetar au inceput in urma cu mai bine de jumatate de an. Principiile legii au fost puse la punct usor, pana cand a venit vorba de bani. Desi Guvernul a anuntat ca proiectul va fi gata pana la 20 iunie, si mai apoi pana la 30 iunie, niciunul dintre termene nu a fost respectat. Negocierile intre sindicate si Guvern s-au impotmolit din doua motive: cine ocupa primele locuri in grila de salarizare si ce salarii se vor acorda. Venitu rile propuse de sindicate au fost respinse pentru ca bugetul nu ar fi facut fata. Salariile bugetarilor vor fi stabilite prin inmultirea coeficientilor de salarizare cu salariul minim pe economie, care in prezent este de 600 de lei. Este posibil ca, in 2010, salariul minim sa fie stabilit la 750 de lei, insa pentru aceasta va fi nevoie de disponibilizari masive in randul bugetarilor.
Lege stramba
Federatia "Solidaritatea Sanitara" sustine ca Legea unica de salarizare a devenit instrument de reducere a salariilor si nu de armonizare si de crestere a lor pentru categoriile defavorizate, astfel ca propune suspendarea discutiilor pe lege, mai ales in contextul economic actual.
"Luand ca exemplu salarizarea la varful ierarhiei, putem observa ca salariile pentru medici sunt mult prea mici raportat la tot ceea ce inseamna un medic, maximum posibil pentru un medic primar (un medic la apogeul carierei sale) dintr-un spital de urgenta (unde are cateva sporuri incluse) fiind 5,10, iar pentru un medic specialist 3,75. Cum medicii sunt varf de ierarhie si restul salariilor din sistem sunt in aceeasi situatie", se arata intr-un comunicat al Comitetul director al Federatiei "Solidaritatea Sanitara" din Romania.
Federatia considera ca legea unica a salarizarii este "unica doar cu titlul, ea preluand si mentinand diferente marcante intre diversele categorii bugetare. Actuala formula a legii leaga orice crestere de salariu si orice posibilitate de avansare profesionala de fondurile bugetare acordate fiecarui sector (alocari realizate de un sistem politic clientelar), eliminand astfel importanta meritului personal si determinand aparitia unui sistem de salarizare nestimulativ".
Potrivit grilelor de salarizare discutate ieri in sedinta de Guvern, managerul de spital cu peste 400 de paturi, care trebuia sa aiba noua salarii minime pe economie va mai beneficia de cel mult 6,80 de salarii minime, potrivit unui document obtinut de ZIUA. In cazul managerilor spitalelor care au mai putin de 400 de paturi, coeficientii vor scadea cu 25%, de la 8,40 la 6,30. Coeficientii managerilor din Serviciile de Ambulanta au fost ajustati tot cu aproape 25%, de la 9 la 6,80, iar cei ai directorilor medicali din aceleasi servicii au fost redusi de la 8,20 la 6,20. La medicul primar coeficientul este diminuat de la 5,75 la 5,10.
Gerontocratia ras-platita
Legea unica de salarizare stabileste o ierarhie bazata predominant pe vechimea in munca si nu pe valoarea personala, fiecare grad sau treapta profesionala acordandu-se in functie de vechimea in munca, iar avansarea facandu-se tot in functie de vechimea in munca, mai arata federatia. In felul acesta sunt blocate oportunitatile de cariera bazate pe merit in sistemul bugetar, tot sistemul fiind centrat pe prezumtia de experienta ce deriva din vechimea in munca. Potrivit sursei citate, alaturi de invatamantul universitar, sanatatea este la cel mai scazut nivel in ceea ce priveste beneficiile de crestere salariala anticipate. Daca pentru forma initiala a grilei, salariile in sistemul sanitar erau mai mici decat cele din alte sectoare, pe noua grila, care are coeficientii micsorati, salariile sunt cu atat mai defavorabile.
Profesorii la baza piramidei
Sindicalistii din Educatie sunt nemultumiti de diminuarea coeficientilor de ierarhizare si ca, in 2010, nu vor avea parte de niciun fel de crestere salaria la, amenintand cu greva generala. Cadrele didactice se afla in jumatatea inferioa ra a grile de salarizare, invatamantul preuniversitar situandu-se la baza piramidei, cu coeficienti cuprinsi intre doua si patru salarii minime pe economie. Profesorii universitari se afla in jumatatea superioara a grilei de salarizare, avand coeficientul 7,6. Noua grila taie mai mult de la profesorii universitari fata de cei de liceu sau scoala. Totusi, un profesor cu peste 40 de ani vechime si care are gradul I nu poate depasi coeficientul de 4,1 iar profesorului I (Studii superioare de lunga durata, ciclul II Bologna) debutant are coeficient de 1,9.
Udrea s-a prezentat la comisia parlamentară de anchetă şi a solicitat demisia a cinci dintre membri
Ministrul Turismului Elena Udrea a mers astăzi la comisia de anchetă de la Parlament unde a fost întâmpinată cu flori. Înainte de a ajunge la comisie, Udrea a depus la Parchet o plângere penală împotriva unor membri din actuala comisie. După 20 de minute, ministrul Turismului a refuzat să participe la audieri şi a cerut demisia şi înlocuirea a cinci membri ai comisiei care apar în înregistrarea difuzată luni de presă.
"Sper că veţi spune adevărul după ce se vor termina lucrările acestei comisii. M-am prezentat astăzi în faţa dumneavoastră din respect pentru Parlament. Respect Constituţia, respect Parlamentul şi toate acţiunile mele ca persoană publică, în tot mandatul meu de ministru şi înainte, au fost în conformitate cu legile ţării", a spus Elena Udrea la începutul audierilor.
Elena Udrea
anunţase anterior că nu va da curs invitaţiei la audieri, cât timp Comisia îşi va păstra actuala componenţa.
Începerea şedinţei a fost amânată cu cinci minute pentru ca membrii comisiei să analizeze documentele aduse de Ministerul Turismului.
Udrea susţine că au fost trimise toate documentele solicitate, în timp ce Ludovic Orban îi cere Elenei Udrea să ia cuvântul numai când i se oferă.
Preşedintele comisiei, Ludovic Orban, i-a amintit Elenei Udrea că are obligaţia să spună numai adevărul pe timpul audierilor."Sper ca obligaţia de a spune adevărul este şi a comisiei", a replicat Udrea.
Elena Udrea le-a spus membrilor comisiei împotriva cărora a depus plângere penală că ar trebui să îşi dea demisia din această comisie şi din Parlamentul României.
"Nu dumneavoastră sunteţi cea care aveţi atribuţiunea de a stabili componenţa comisiei de anchetă", a declarat preşedintele comisiei Ludovic Orban.
După numai 20 de minute, Elena Udrea s-a ridicat şi a plecat pentru a merge la Ministerul Turismului unde are de rezolvat alte probleme.
"Sper că veţi spune adevărul după ce se vor termina lucrările acestei comisii. M-am prezentat astăzi în faţa dumneavoastră din respect pentru Parlament. Respect Constituţia, respect Parlamentul şi toate acţiunile mele ca persoană publică, în tot mandatul meu de ministru şi înainte, au fost în conformitate cu legile ţării", a spus Elena Udrea la începutul audierilor.
Elena Udrea
anunţase anterior că nu va da curs invitaţiei la audieri, cât timp Comisia îşi va păstra actuala componenţa.
Începerea şedinţei a fost amânată cu cinci minute pentru ca membrii comisiei să analizeze documentele aduse de Ministerul Turismului.
Udrea susţine că au fost trimise toate documentele solicitate, în timp ce Ludovic Orban îi cere Elenei Udrea să ia cuvântul numai când i se oferă.
Preşedintele comisiei, Ludovic Orban, i-a amintit Elenei Udrea că are obligaţia să spună numai adevărul pe timpul audierilor."Sper ca obligaţia de a spune adevărul este şi a comisiei", a replicat Udrea.
Elena Udrea le-a spus membrilor comisiei împotriva cărora a depus plângere penală că ar trebui să îşi dea demisia din această comisie şi din Parlamentul României.
"Nu dumneavoastră sunteţi cea care aveţi atribuţiunea de a stabili componenţa comisiei de anchetă", a declarat preşedintele comisiei Ludovic Orban.
După numai 20 de minute, Elena Udrea s-a ridicat şi a plecat pentru a merge la Ministerul Turismului unde are de rezolvat alte probleme.
A fost la hotelul sado-maso din Amsterdam
Ela Voineag, fosta VJ-ita care a intervievat mai toate vedetele internationale de-a lungul carierei sale de la MTV, s-a distrat pe cinste la Amsterdam intr-un cartier de homosexuali. Impreuna cu iubitul ei si o gasca de prieteni, tanara a vizitat un hotel renumit pentru tema in care a fost construit: sado-maso. Fosta VJ-ita care va avea in curand un proiect de televiziune inovator pentru Romania, a ramas uimita cand a vazut ca in camerele
unde se cazeaza turistii se afla multe instrumente sexuale preferate de sado-masochisti. „Aveau de toate acolo: lanturi, bice din piele dureroase si nedureroase, catuse din fier sau din puf, cagula din piele neagra pentru cei care vor sa fie dominati si chiar o cusca cu gratii in care cel care joaca rolul de sclav sa fie inchis”, isi aminteste Ela. Cei care vor sa se cazeze la un astfel de hotel au parte de toata recuzita de care au nevoie, iar dimineata, micul dejun il iau la mese
decorate cu multe vibratoare. Un tur al hotelului costa
doar 10 euro. „E un loc aparte care ar trebui sa arate lumii intregi ca putem convietui indiferent de alegerile pe care le facem, daca stim sa iubim inainte de a judeca si ca ura produce mult rau. Un pic de toleranta si respect pt cei din jur nu strica”, declara Ela, care se afla acum in negocieri
cu o televiziune pentru a prezenta din toamna o emisiune de divertisment.
unde se cazeaza turistii se afla multe instrumente sexuale preferate de sado-masochisti. „Aveau de toate acolo: lanturi, bice din piele dureroase si nedureroase, catuse din fier sau din puf, cagula din piele neagra pentru cei care vor sa fie dominati si chiar o cusca cu gratii in care cel care joaca rolul de sclav sa fie inchis”, isi aminteste Ela. Cei care vor sa se cazeze la un astfel de hotel au parte de toata recuzita de care au nevoie, iar dimineata, micul dejun il iau la mese
decorate cu multe vibratoare. Un tur al hotelului costa
doar 10 euro. „E un loc aparte care ar trebui sa arate lumii intregi ca putem convietui indiferent de alegerile pe care le facem, daca stim sa iubim inainte de a judeca si ca ura produce mult rau. Un pic de toleranta si respect pt cei din jur nu strica”, declara Ela, care se afla acum in negocieri
cu o televiziune pentru a prezenta din toamna o emisiune de divertisment.
Gabriela Cristea a negociat pentru Silvia Ionita
Stirile despre nunta Silviei Ionita continua sa curga, desi au trecut trei zile de la eveniment. Iata ce comunicat am mai primit ieri de la PR-ul Kanal D:
Sambata, 15 august, Silvia Ionita, prezentatoarea stirilor de pranz de la Kanal D, si-a unit destinul cu alesul inimii, Cristian Fusalau. Dupa o relatie de aproape 10 ani, cei doi indragostiti au spus DA chiar in ziua de Sfanta Maria Mare. Nasi de cununie dar si prieteni vechi, cuplul Gabriela Cristea si Marcel Toader, au fost cei care au mentinut tonusul de bucurie si distractie
, pe parcursul fericitului eveniment. Valsul miresei a fost piesa de rezistenta a petrecerii, Silvia si Cristi fiind intr-o armonie perfecta, fascinand toti invitatii. Pusa pe sotii, Bianca Ionita colega de breasla a Silviei, alaturi de alti doi prieteni, a profitat de un moment de neatentie al mirelui si a furat mireasa. Insotita de “rapitorii” ei, Silvia a ajuns in locul celebru deja in Bucuresti
pentru miresele furate: Arcul de triumf. Si pentru ca momentul sa fie unul de neuitat, cele doua stiriste de la Kanal D au facut o hora in jurul Arcului de triumf, vreme de cateva minute, timp
in care sotul si nasa - Gabriela Cristea - negociau “pretul miresei”. Cum Cristi nu s-a lasat foarte usor induplecat, nasa a insistat pentru un bis al valsului miresei si in plus
, l-a pus pe sotul Silviei sa promita ca atunci cand vor merge la Paris sa ii cumpere sotiei perechea preferata de pantofi. “A fost o nunta foarte frumoasa, iar momentul rascumpararii miresei a fost chiar amuzant. Cei care au rapit-o pe Silvia nu prea s-au descurcat cu negociatul asa ca i-am ajutat eu, insa totul a fost in favoarea Silviei” declara nasa de cununie, Gabriela Cristea.
Silvia si Cristi se pregatesc de o mini-vacanta prin mai multe tari din Europa
, dupa care Silvia Ionita se intoarce la pupitrul stirilor de pranz Kanal D de la 12.30.
Sambata, 15 august, Silvia Ionita, prezentatoarea stirilor de pranz de la Kanal D, si-a unit destinul cu alesul inimii, Cristian Fusalau. Dupa o relatie de aproape 10 ani, cei doi indragostiti au spus DA chiar in ziua de Sfanta Maria Mare. Nasi de cununie dar si prieteni vechi, cuplul Gabriela Cristea si Marcel Toader, au fost cei care au mentinut tonusul de bucurie si distractie
, pe parcursul fericitului eveniment. Valsul miresei a fost piesa de rezistenta a petrecerii, Silvia si Cristi fiind intr-o armonie perfecta, fascinand toti invitatii. Pusa pe sotii, Bianca Ionita colega de breasla a Silviei, alaturi de alti doi prieteni, a profitat de un moment de neatentie al mirelui si a furat mireasa. Insotita de “rapitorii” ei, Silvia a ajuns in locul celebru deja in Bucuresti
pentru miresele furate: Arcul de triumf. Si pentru ca momentul sa fie unul de neuitat, cele doua stiriste de la Kanal D au facut o hora in jurul Arcului de triumf, vreme de cateva minute, timp
in care sotul si nasa - Gabriela Cristea - negociau “pretul miresei”. Cum Cristi nu s-a lasat foarte usor induplecat, nasa a insistat pentru un bis al valsului miresei si in plus
, l-a pus pe sotul Silviei sa promita ca atunci cand vor merge la Paris sa ii cumpere sotiei perechea preferata de pantofi. “A fost o nunta foarte frumoasa, iar momentul rascumpararii miresei a fost chiar amuzant. Cei care au rapit-o pe Silvia nu prea s-au descurcat cu negociatul asa ca i-am ajutat eu, insa totul a fost in favoarea Silviei” declara nasa de cununie, Gabriela Cristea.
Silvia si Cristi se pregatesc de o mini-vacanta prin mai multe tari din Europa
, dupa care Silvia Ionita se intoarce la pupitrul stirilor de pranz Kanal D de la 12.30.
Mirela Zeta a petrecut la tara de ziua ei
Mirela Zeta, “mondena” de la Prima
TV, a implinit, luni, 27 de ani. Actrita este in vacanta, iar de cateva zile se relaxeaza alaturi de cativa prieteni intr-un satuc de langa Oradea, “o zona superba”, dupa cum ne marturiseste Mirela. Pe langa peisajul fascinant, “mondena” s-a delectat si cu specialitati traditionale. A mancat bograci, preparat unguresc cunoscut sub numele de gulas, a incercat cateva bunatati ardelenesti specifice zonei si a baut palinca. Ziua de nastere si-a serbat-o intr-un cadru restrans, de la care nu au lipsit tortul si sampania, insa la intoarcerea in Bucuresti
va sarbatori evenimentul asa cum se cuvine, printr-o petrecere
la care isi va invita toti prietenii.
TV, a implinit, luni, 27 de ani. Actrita este in vacanta, iar de cateva zile se relaxeaza alaturi de cativa prieteni intr-un satuc de langa Oradea, “o zona superba”, dupa cum ne marturiseste Mirela. Pe langa peisajul fascinant, “mondena” s-a delectat si cu specialitati traditionale. A mancat bograci, preparat unguresc cunoscut sub numele de gulas, a incercat cateva bunatati ardelenesti specifice zonei si a baut palinca. Ziua de nastere si-a serbat-o intr-un cadru restrans, de la care nu au lipsit tortul si sampania, insa la intoarcerea in Bucuresti
va sarbatori evenimentul asa cum se cuvine, printr-o petrecere
la care isi va invita toti prietenii.
Steven Tyler este anorexic
Steven Tyler, solistul trupei Aerosmith, s-a văzut nevoit să amâne turneul formaţiei sale după ce şi-a rupt mâna în urma unei căzături.
Medicii
lui au declarat că Tyler suferă de ceva timp
de anorexie, acesta fiind unul dintre motivele pentru care oasele cântăreţului sunt atât de şubrede. “La o căzătură ca aceea, un bărbat sănătos nu suferea nici o zgârietură”, a spus un apropiat al lui Steven.
Medicii
lui au declarat că Tyler suferă de ceva timp
de anorexie, acesta fiind unul dintre motivele pentru care oasele cântăreţului sunt atât de şubrede. “La o căzătură ca aceea, un bărbat sănătos nu suferea nici o zgârietură”, a spus un apropiat al lui Steven.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)