joi, 19 februarie 2009

GM şi Chrysler cer mai mulţi bani de la stat

General Motors (GM) şi Chrysler au solicitat credite guvernamentale suplimentare de 22 miliarde de dolari, după ce au prezentat programe de restructurare şi au anunţat că au ajuns la acorduri de principiu cu sindicatele, urmând să reducă cheltuielile cu forţa de muncă.

Cele două companii au obţinut, la începutul acestui an, ajutoare de stat de 17,4 miliarde de dolari de la guvernul Statelor Unite, condiţionate de elaborarea unor programe ample de restructurare, care au fost prezentate marţi autorităţilor.

GM susţine că face progrese considerabile spre reducerea datoriilor din obligaţiuni şi către sindicatul United Auto Workers cu 48 de miliarde de dolari şi a asigurat Trezoreria că termenul limită pentru atingerea acestui obiectiv, iniţial fixat marţi, 17 februarie, nu va fi depăşit cu mult.

General Motors încearcă să obţină credite de stat suplimentare de 16,6 miliarde de dolari de la Trezorerie, care ar majora suma totală încasată de grup din fonduri publice la 30 miliarde de dolari, şi a avertizat că va consuma toate lichidităţile deţinute în prezent până în martie.

În plus, GM consideră că va obţine, în curând, împrumuturi de circa şase miliarde de dolari de la investitori străini şi credite de opt miliarde de dolari de la Departamentul american pentru Energie, instituţie cu statut de minister.

Totodată, concernul a avertizat că, dacă nu va încasa cel puţin 1,5 miliarde de dolari din vânzări de automobile în acest an, ar putea avea nevoie de şi mai multe infuzii de capital.

Chrysler a cerut suplimentarea ajutoarelor de stat cu cinci miliarde de dolari, peste suma de patru miliarde de dolari deja încasată de la Trezorerie, şi a avertizat că, în cazul falimentului companiei, bugetul de stat s-ar putea confrunta cu costuri de 17 ori mai mari pentru a acoperi cheltuielile sociale generate de un astfel de scenariu.

Falimentul GM şi Chrysler ar reprezenta un eşec răsunător pentu economia americană, generând zeci, poate sute de mii de concedieri, în timp ce administraţia Obama a promulgat un program de salvare a economiei de 787 miliarde de dolari, cu scopul de a salva locuri de muncă şi a combate recesiunea.

Niciun comentariu: